Romania este o tara a multor contraste, iar acest lucru este reflectat inclusiv de datele din piata muncii. Astfel, daca milioane de romani au ales calea strainatatii, iar o treime din cei ramasi in tara isi exprima dorinta de a munci peste hotare, la polul opus, zeci de mii de straini vin la lucru in Romania. Pozitiile ocupate variaza de la tatuatori, hamali la medici si directori de companii, iar tarile din care provin le auzi poate pentru prima data - Swaziland, Burkina Faso, Teritoriile Indepartate ale SUA.

Numarul salariatilor cetateni straini activi, care au muncit cu contract de munca in Romania, in anul 2013 a fost de 21.018 de persoane. Aceasta cifra este in crestere fata de anul anterior, cand in Romania au lucrat cu contract de munca 20.166 de persoane.

Principalele tari din care provin salariatii cetateni straini sunt: Turcia, China, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Franta, Grecia si Filipine.

De asemenea, zeci de muncitori provin din tari exotice, foarte indepartate de Romania, intre care se numara Camerun (24 de persoane), Sudan (18 persoane), Coasta de Fildes (14 persoane), Congo (12 persoane), Ecuador (11 persoane), Swaziland (2 persoane), Burkina Faso (o persoana) sau Reunion (o persoana).

Numar salariati cetateni straini, activi in cursul anului 2013

Strainii muncesc in toate domeniile de activitate

In total, in anul 2013, au fost active 22.333 de contracte de munca ale cetatenilor straini, potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii pentru WALL-STRET.RO. Numarul mai mare de contracte comparativ cu numarul total al cetatenilor active este dat de posibilitatea ca o persoana sa aiba incheiate pe numele sau mai multe contracte.

Cei mai multi dintre cetatenii straini muncesc in domenii precum Comertului cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei (1.137 contracte active), Restaurante (1.111), Lucrari de constructii (755), Transporturi rutiere de marfuri (653), Activitati de consultanta (647).

De asemenea, un numar important de straini activeaza si in call centere, Fabricarea painii, Extractia petrolului, Lucrari de constructie a drumurilor si autostrazilor, Cresterea pasarilor sau Invatamant.

Cetatenii straini, de la directori generali la gospodari

Cetatenii straini ocupa meserii din cele mai variate, fiind inregistrati in aproape toate ocupatiile din Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Cei mai multi straini au contracte de munca inregistrate pentru meseriile de director general (754), sofer autocamion (744), comisioner (496), guvernanta (433), manipulant marfuri (421), administrator (412), bucatar (408), lucrator comerical (322), agent de vanzari (288) si manager proiect (265).

Sunt insa si cetateni straini care ocupa si meserii mai putin populare, precum operator batator fire, casier tezaur, inginer ecolog, majghian, pastor, umplutor sifoane, pompagiu, corepetitor, telefonist sau manuitor carte.

Unul din trei romani de la oras isi doreste sa plece in alta tara

Un procent de 35,6% dintre romani isi doresc sa se mute definitiv intr-o alta tara, in viitorul apropiat, din cauza saraciei, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare de marketing Daedalus.

Romanii ocupa locul al doilea intr-un clasament alcatuit din sapte tari din regiune, in ceea ce priveste dorinta de a se muta intr-o alta tara in viitorul apropiat – dupa sarbi, la acelasi nivel cu bulgarii, dar inaintea unor tari precum Croatia, Turcia, Slovacia sau Cehia, se arata in studiu.

Atunci cand respondentilor din cele 7 tari li s-a cerut sa mentioneze primele trei tari in care si-ar dori sa traiasca, cele mai multe mentiuni le-a primit Germania (38,1%), fiind urmata de Marea Britanie (25,6%) si Statele Unite (24,8%). Alte destinatii preferate sunt Elvetia, Australia sau Canada.

Tari in care romanii vor sa emigreze

In cazul romanilor, studiul a identificat inclinatii diferite catre emigrare, in functie de profilul respondentilor. Astfel, dorinta de a se stabili intr-o alta tara este semnificativ mai frecventa in randul barbatiilor (40.9%) decat al femeilor (30.6%), in timp ce persoanele cu varsta intre 25 si 34 de ani manifesta aceasta intentie in cea mai mare masura (47.9% fata de 35.6% cat este media).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.306 de respondenti din sapte tari.

Sursa foto: Persoana care pleaca la munca in strainatate, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri