Astfel, Guvernul a decis alocarea sumei de 1 milion de lei pentru finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a 2 milioane de lei pentru finanțarea Festivalului Internațional de Film Transilvania și a 100.000 de lei pentru finanțarea Festivalului Astra Film.

Banii vor fi scoși din Fondul de rezervă bugetară, cu argumentul că aceste evenimente au un rol deosebit pentru promovarea teatrului și filmului românesc, precum și a imaginii României în străinătate.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pe 8 mai, că va apela la Fondul de rezervă al Guvernului pentru alocarea fondurilor necesare sprijinirii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și a Festivalului de Teatru de la Sibiu, pentru care ar fi nevoie, în total, de 3 milioane de lei.

"Vom apela la fondul de rezervă al Guvernului pentru a sprijini TIFF-ul și sunt convins că vom putea asigura o finanțare corespunzătoare pentru TIFF, dar și pentru Festivalul de Teatru de la Sibiu. Solicitările celor de la TIFF se ridică la 2 milioane de lei, iar ale celor de la Festivalul de Teatru de la Sibiu la 1 milion de lei. Sunt convins că vom avea înțelegere, deschidere, din partea colegilor din Cabinet, din partea premierului și a celor de la Finanțe, și vom putea asigura o finanțare corespunzătoare. Va depinde și de posibilitățile Fondului de rezervă", a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că Guvernul a alocat, la propunerea Ministerului Culturii, 1 milion de lei, tot din Fondul de rezervă, pentru finanțarea unor reviste culturale propuse de Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor și cea a artiștilor plastici.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că festivalul nu a primit deocamdată finanțare de la Ministerul Culturii, dar a spus că speră că lucrurile se vor rezolva în câteva zile.
Giurgiu a declarat că a avut o discuție cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care i-a spus că nu a găsit în buget, la preluarea mandatului, sume prevăzute pentru evenimentele mari și nici pentru cele mici care se vor organiza în 2014.

"Am discutat cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care spunea că a moștenit o situație unică, în buget nu a fost prins niciun leu pentru evenimentele mari, nici pentru cele mici. Vom afla curând, ca urmare a consultărilor cu Guvernul, dacă va fi emisă o hotărâre prin care atât TIFF, cât și Festivalul de Teatru de la Sibiu să primească alocările tradiționale. Ne bazăm pe noroc, pe hazard și sper ca situația aceasta extrem de ciudată să se rezolve", a spus Tudor Giurgiu.

Pe de altă parte, Tudor Giurgiu a menționat că bugetul estimat al ediției din acest an a TIFF este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

"Contribuția Ministerului Culturii era de aproximativ două milioane de lei pe ediție. Ediția a 13-a sper să ne poarte noroc. Provocarea cea mai mare a fost să evoluăm, să aducem filme și invitați, să programăm evenimente fără să știm pe ce buget ne bazăm. Noi ne-am făcut temele, am atras sponsori și parteneri noi. Era prea târziu pentru a contramanda invitații și filmele importante", a adăugat Tudor Giurgiu.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai și 8 iunie, TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie.

În ceea ce privește ediția de anul acesta a Festivalului Astra Film, în martie, agenda culturală a Primăriei Sibiu a fost aprobată în ședința Consiliului Local Sibiu fără ca acest eveniment să se regăsească între proiectele selectate.

Ulterior, organizatorii Festivalului Astra Film au lansat o petiție online în care cereau susținerea iubitorilor de film documentar și în care vorbeau despre "atitudinea sfidătoare și lipsită de transparență a Primăriei Sibiu", care a exclus de la finanțare proiectul și nici nu a oferit un răspuns contestației depuse.

"Este inacceptabilă atitudinea sfidătoare și lipsită de transparență a Primăriei Sibiu, care nu a oferit nicio explicație privind neselectarea proiectului Astra Film Festival și nu a dat niciun răspuns contestației depuse de Astra Film. Este revoltător ca Primăria Sibiu să refuze susținerea acestui festival, un brand 100% sibian, acreditat internațional, cu o tradiție de peste 20 de ani", se arată în textul petiției.

În acest context, pe 3 aprilie, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus că Festivalul Astra Film nu a fost inclus pe agenda culturală pentru a primi finanțare de la primărie întrucât candidatura depusă "nu a fost bună", fiind "nedetaliată, necorelată, prost întocmită", el adăugând că atitudinea organizatorilor este "total aiurea".

"M-am lămurit în privința tuturor evenimentelor care au fost respinse. Toate evenimentele care nu au fost acceptate au avut aplicații proaste, este extrem de simplu. Aplicații proaste însemnând nedetaliate, necorelate, prost întocmite", a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

Întrebat dacă este și cazul Festivalului Astra Film, Iohannis a răspuns: "Aplicația nu a fost bună". În plus, Iohannis a precizat că nu este cazul să fie anunțat punctajul obținut de Festivalul Astra Film la fiecare dintre criteriile de evaluare.

Pe de altă parte, din Fondul de rezervă bugetară vor fi alocați bani și pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cel mai important eveniment dedicat artelor spectacolului din România și al treilea din Europa, ca amploare și dimensiune. Timp de zece zile, peste 2.500 de artiști și producători din toate colțurile lumii vor prezenta peste 350 de evenimente, atât în Sibiu, cât și în împrejurimile orașului.

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 - 15 iunie.