In Romania si Republica Moldova se desfasoara, chiar acum, o campanie inedita pentru ambele maluri ale Prutului.

In curand se vor aniversa 26 de ani de la Podul de Flori. La 6 mai 1990, pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, romanii din Republica Moldova si Romania au putut trece granita fara acte.

„Zecile de mii de romani de pe ambele maluri au rabufnit ca un fluviu. Romanii (de la vest de Prut, n.r.) au fost primii care au intrat in URSS fara permisiune”, spunea ministrul moldovean al Culturii si Cultelor de atunci, Ion Ungureanu, conform Wikipedia.

6 mai 1990 a reprezentat un punct istoric de cotitura in relatia celor doua state care puteau vorbi, pentru prima oara, mai mult despre lucrurile care le unesc decat despre cele care le despart. De-a lungul ultimelor decenii s-a discutat tot mai aprins despre infratirea romano-moldoveneasca. Pe retelele de socializare exista grupuri cu zeci de mii de oameni care discuta deschis despre unirea celor doua tari.

Ce idee au avut specialistii in vinuri

Un grup de oameni creativi de la Vinaria Purcari au avut o idee inedita. acestia au creat vinul „Maluri de Prut”, obtinut din doua soiuri care provin de pe ambele maluri ale Prutului: Rara Neagra din Republica Moldova si Feteasca Neagra din Romania.

Feteasca Neagra este un soi vechi de struguri proveniti din Romania din care se obtine vinul cu acelasi nume. Feteasca Neagra este produsa in special in Moldova, conform premiumromania.com, si in cateva regiuni din Muntenia. Vinul obtinut este rosu, poate fi sec, demisec sau dulce si are o aroma subtila de stafide negre. El este mai fin si are un buchet mai bogat pe masura ce se invecheste.

Rara Neagra (asemanator cu Babeasca Neagra) este un soi romanesc de vinuri raspandit in special in podgoriile din Republica Moldova. acest vin reprezinta o componenta importanta in cupajul celui mai faimos vin de Purcari: Negru de Purcari.


Mesajele personalizate trec Prutul

Insa asta nu este totul. Romanii pot comanda o sticla cu vin „Maluri de Prut” si pot trimite un mesaj cu semnificatia acestuia in Republica Moldova. In mod similar, romanii din Republica Moldova pot comanda o sticla cu vin si pot transmite un mesaj unei persoane din Romania.

Totul este posibil dupa ce Vinaria Purcari a lansat pagina malurideprut.md, prin intermediul careia doritorii pot sa trimita un mesaj personalizat si o sticla cu vin „Maluri de Prut” pe celalalt mal al Prutului, primind la schimb o sticla de vin provenind de la o persoana din tara vecina.

„Mesajul tau va fi atasat unei sticle de vin comandate de o persoana din Republica Moldova. Tu primesti vinul <<Maluri de Prut>> cu mesaj personalizat de la cineva din Republica Moldova”, noteaza cei de la Vinaria Purcari pe site-ul dedicat campaniei.

O campanie inedita, aflata in plina desfasurare

Campania se afla in plina desfasurare, iar cine doreste sa trimita un mesaj si o sticla cu vin peste Prut nu trebuie sa stie o adresa din Republica Moldova. De distributia sticlelor se ocupa Vinaria Purcari, iar mesajul este o surpriza, deoarece nu stii unde ajunge si nici cine ti l-a trimis.

Editia este limitata la 19.990 de sticle cu vin care au inceput deja sa fie trimise „peste Prut”. Multe dintre mesaje sunt emotionante, altele sunt scrise cu un umor fin, insa toate par sa arate ca cei care participa la campanie considera ca romanii din Romania si cei din Republica Moldova sunt, de fapt, un singur popor.

„În limba ta... vinul e mai vin”, sau care este legatura dintre vinuri si arta

„In limba ta ti-e dor de mama, si vinul e mai vin, si pranzul e mai pranz”, scria poetul Grigore Vieru. Vinul a avut intotdeauna un loc aparte in creatiile artistice, de la opere literare la picturi celebre. Campania „Maluri de Prut” merge, insa, mai departe, iar 12 pictori au aratat cum vad ei individualitatea amestecului de Rara Neagra si de Feteasca Neagra, iar picturile se regasesc pe sticlele cu vin.

Mai mult decat atat, la Biblioteca Hasdeu din Chisinau a avut loc sambata, 2 aprilie, expozitia de pictura „Maluri de Prut”, la care, conform paginii de Facebook dedicate evenimentului, au participat 88 de persoane.

Ce mesaje au transmis romanii peste Prut

Iata, mai jos, cateva dintre mesajele transmise unii altora de catre romanii din Romania si din Republica Moldova:

Suntem uniti prin cugest, suflet, limba si simtire...si mai ales prin voie buna!!!!! (Marius)

O singura tara, o singura inima, un singur vin, un singur spirit! (Emanuil)

Sper ca acest vin sa ne aduca si mai aproape, iar in cel mai scurt timp Prutul sa nu ne mai desparta, sa ne regasim impreuna, uniti! (Ciprian)

Prutul a fost si va ramane apa care uneste doua maluri cu inima romana. (Olga)

Vorbim aceeasi limba, avem aceeasi credinta, bem acelasi vin! (Cristian Cezar)

Prutul e un rau prea mic ca sa desparta un popor. am speranta ca generatiie urmatoare de pe ambele maluri vor trai impreuna. (Marian)
Transmit un gand strabun pentru tara mea de dincolo de Prut. (Sergiu)

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri