Premierul Dacian Ciolos a declarat ca saptamana viitoare isi va forma un grup de lucru alcatuit din oameni care cunosc bine sistemul de sanatate, pentru a face tot ce se poate in urmatoarele sase luni. Premierul a spus ca nu exclude nicio masura, dar ca nu crede ca in momentul de fata schimbari de oameni pot sa rezolve problemele sistemice, scrie News.ro.

”Vreau sa va spun legat de acest subiect. Este cred a treia situatie de criza care apare de cand am eu acest mandat si vreau sa fie foarte clar: sunt lucruri care vin din spate, sunt lucruri care arata disfunctionalitati in sistemul de sanatate. M-am uitat chiar astazi, cred ca in ultimii 6 ani sau 7 ani am avut cel putin 10 ministri de Sanatate care s-au succedat. E clar ca in astfel de situatii nu ai cum sa faci reforma”, a declarat Ciolos.

Premierul a spus ca pe el il intereseaza in primul rand sa gaseasca solutii la problema care s-a iscat, sa clarifice lucrurile legat de dezinfectanti.

”Trebuie sa facem acest lucru respectand legislatia si, dupa cum v-am spus, nu ma multumeste legislatia, care de multe ori nu ne lasa sa facem lucrurile pana la capat. O sa modificam si legislatia daca va fi cazul. V-am dat exemplu acel institut de cercetare care ar putea sa faca testari in Romania si care nu e acreditat, sa facem aceasta acreditare rapid, dar pana atunci o sa facem oricum testele. Avem probleme de legislatie legat de responsabilizarea managerilor de spitale legat de deciziile pe care le iau, deci am cerut ministerului masuri pe termen scurt, am trimis si corpul meu de control pentru a clarifica mai rapid lucrurile pentru a putea lua decizii cat mai repede, dar vreau sa folosim urmatoarele 6 luni pentru a lua si alte tipuri de masuri structurale care, chiar daca nu o sa reformeze din temelii sistemul de sanatate, dar cel putin sa scoata la lumina probleme si sa le clarifice”, a adaugat Dacian Ciolos.

El a precizat ca intelege foarte bine ingrijorarile oamenilor.

”Pe de alta parte, avem nevoie sa ne asezam ca sa luam o decizie. Vreau sa-i asigur pe toti ca nu o sa ascund nimic, ca nu o sa neglijez nimic, ca nu o sa privesc cu superficialitate aceasta problema si ca voi folosi urmatoarele sase luni pentru a lua toate masurile care pot fi luate in acest sens. Am intentia chiar de saptamana viitoare sa-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, altii din afara sistemului, pentru a avea o intelegere cat mai precisa a ceea ce se poate face in sase luni”, a continuat Ciolos.

Nu exclud nicio masura, in momentul de fata nu cred ca schimbari de oameni pot sa rezolve problemele sistemice. Daca va fi cazul si cand va fi cazul, asa cum am demonstrat si pana acum, voi lua orice masura, dar acum ma intereseaza sa gasim solutii la problemele care sunt acolo si sa putem scoate la lumina alte probleme care, eventual, se pot isca. Pentru ca, va dati seama, cum poti sa schimbi, sa faci o reforma intr-un sistem cand aproape la fiecare luna mai apare cate o criza, mai apare cate un scandal”, a mai spus premierul.

Corpul de Control al premierului va face un control la Comisia Nationala pentru Produse Biocide, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, precizand ca in cazul in care se va dovedi ca rezultatele prezentate de Comisie au fost incorecte, raportul Corpului de Control va fi trimis organelor de ancheta penala.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat ca, dintre cele 3.526 de teste de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharrma, doar 5 la suta sunt neconforme, apreciind ca, in acest moment, pacientii din spitale sunt in siguranta.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. De asemenea, jurnalistii au relatat ca patronul firmei, Dan Condrea, este actionar la o firma care asigura servicii de curatenie in spitale, aceasta avand acelasi administrator ca si Unilab, laboratorul unde ar trebui sa fie verificata calitatea dezinfectantilor. Analize facute in laboratorul de stat ICECHIM au aratat ca dezinfectantii livrati de Hexi Pharma au o concentratie de 10 ori mai mica decat cea din reteta.

In urma acestor relatari, Parchetul General a inceput o ancheta, iar ministrul Sanatatii a dispus un control la spitale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri