Pentru inceput, sa facem cunostinta cu cei trei berari, exact asa cum se descriu ei insisi.

Alin Matache - The Poker Player

La 27 de ani, Alin este probabil cel mai tanar jucator-de-poker-antreprenor din domeniul berii. Trezit intr-o zi din somnul provocat de berea proasta s-a hotarat sa investeasca tot ce a reusit sa stranga intr-un studio de bere artizanala. Joaca poker in continuare. In timpul liber este indragostit, conduce un jeep Discovery, e alergic si dezvolta o groaza inexplicabila pentru paianjeni.

Razvan Matache – The Artist

In urma cu 5 ani a descoperit pasiunea pentru bere artizanala. A fost raspunsul pe care-l cauta. Si dupa un curs de berar pe care l-a finalizat in Anglia, s-a intors acasa hotarat sa incalce toate regulile si toate granitele stilurilor cunoscute de bere. Masina lui preferata e bicicleta. Atunci cand are chef devine o proiectie spontana a tot ceea ce isi imaginau pe vremuri beatniks-ii lui Jack Kerouac.

Sebastian Bucur – The Consultant

Inca din 1998 lucreaza fie prin agentii de publicitate, fie prin birourile de marketing ale companiilor cu multe etaje. S-a oprit din rutina asta ridicola si de mai multi ani lucreaza freelancer. Asa ca in 2013 a avut timp si bani sa plece intr-o calatorie spectaculoasa, pe bicicleta de la Atlantic la Marea Neagra. E campion al tuturor lucrurilor care ii fac viata frumoasa si iubeste libertatea in toate formele ei de exprimare.

Ground Zero

Ideea unei microberarii a aparut intr-o zi obisnuita, la un pahar de India pale ale, produsa de Brewdog (Scotia).

”Savurand o bere artizanala plamadita din ingrediente de calitate, asa ne-am dat seama cata bere proasta am putut sa bem inainte... Si pentru ca nicio bere la sticla verde nu a avut vreodata ceva interesant sa ne spuna, asta a fost un motiv suficient sa ne apucam sa producem noi bere artizanala. Creativi, curiosi si curajosi ne-am asumat libertatea sa incalcam toate regulile si toate granitele stilurilor cunoscute in productia de bere”, povestesc pentru wall-street.ro cei trei berari.

Obtinerea autorizatiilor - o asteptare de jumatate de an

Au pregatit acest proiect aproape un an si jumatate, din toamna lui 2013 pana in aprilie 2015. Investitia totala, pana au ajuns sa produca primul litru de bere, a fost de circa 100.000 euro, bani castigati exclusiv din poker online si care au fost alocati pentru echipamente, taxe catre statul roman, spatiul de productie, ingrediente, branding, etichete.

Lansarea Ground Zero a fost intarziata jumatate de an, timp in care antreprenorii au asteptat aprobari si autorizatii din partea statului.

”Intre timp, am cam vandut tot ce am fost capabili sa producem. Iar asta ne bucura tare. Ne-am propus inca de la inceput sa cream o bere craft mica, independenta, dar foarte meseriasa. Mica pentru ca nu intentionam sa producem cantitati industriale ci doar loturi mici si editii limitate. Independenta pentru ca si-a asumat aceasta libertate de a nu fi niciodata detinuta de o corporatie. Dar mai ales meseriasa, pentru ca folosim cu incapatanare cele mai faine ingrediente din lume, fie ca vorbim de malturi, de hamei sau de drojdiile de fermentare. Birocratia ne-a incurcat si ne-a intarziat lansarea cu peste jumatate de an. Companiile multinationale continua sa ne puna bete in roate si sa ne blocheze listarea in baruri, pub-uri, bistro/restaurante”, spun fondatorii Ground Zero.

Ground Zero

Microberaria produce 5 stiluri de bere craft: Easy Rider (Sessionable Pale Ale 4.5% ABV - bere cu o concentratie mai scazuta de alcool, pentru a putea fi bauta la o masa de pranz), Morning Glory (IPA 6% ABV – o bere in care iese foarte puternic in evidenta caracterul hameiului, aroma si amareala), Imperial Fuck (Imperial IPA 9% ABV - o bere puternica, cu gust bogat, mai amara si mai aromata decat IPA, dar si cu o dulceata retinuta), Gipsy Porter (o bere bruna cu un corp mediu si concentratie mica de alcool), Amber Guerre (o bere rosie cu arome florale si note de fructe negre, stafide, dar si cu o amareala ferma).

Citeste si:

In studioul lor de bere craft sunt create si beri realizate fie in colaborare cu alti artizani din Romania (AiPiiEi, o bere stil IPA realizata pentru Bereta TM, din Timisoara) sau din strainatate (Grounded Stork Saison Grisette realizata in colaborare cu White Stork Brewery, Kanaal Session IPA realizata pentru KANAAL, un bar specializat pe bere craft din Sofia - Bulgaria, Spiced Oddity Autumn Ale cu 6 condimente, realizata in premiera romaneasca impreuna cu Royal Docks Brewery din Ohio-SUA).

”Incercam mereu retete noi, ne jucam, experimentam. In fiecare zi. Acordam foarte mare atentie materiei prime folosite in productie si incercam sa gasim cei mai buni producatori la nivel mondial. Maltul este precum panza unui artist, suportul intregii opere. 90% din maltul folosit de noi provine din Marea Britanie, restul de 10% provine din Germania, Olanda sau Belgia. Desi poate fi greu de aprovizionat, pentru unele tipuri de hamei fiind necesare contracte cu livrare la recolta de peste 2 ani, facem tot posibilul sa folosim in berea noastra artizanala cele mai speciale varietati de hamei: Tarile de provenienta sunt SUA, Anglia, Australia, Noua Zeelanda. Tot ce producem este 100% natural, nefiltrat, nepasteurizat. Si pentru ca ne pasa de gustul berii nu o sa folosim niciodata porumb sau orez doar pentru a scadea costul de productie asa cum fac producatorii care imbuteliaza berea in sticle verzi translucide”, spun proprietarii Ground Zero.

Pana la 300 de sticle de bere imbuteliate si etichetate manual zilnic de persoana

La inceput, imbuteliau si etichetau manual sticlele, aproximativ 250-300 sticle/zi/persoana. Cand au ajuns sa produca peste 2.000 litri/luna au avut nevoie de primul angajat. Apoi un sofer (la inceput a fost tatal celor doi frati, Alin si Razvan Matache), inca un angajat pentru imbuteliere si etichetare, iar recent au angajat o secretara.

Ground Zero

In prezent, capacitatea de productie este de 6.000 de litri pe luna si tot ce se produce este vandut. Pana la finalul anului, antreprenorii estimeaza ca vor ajunge la afaceri de 100.000 euro.

”Am inceput cu o fabrica construita intr-un spatiu rezidential, care ne limiteaza capacitatea la maxim 10.000 litri / luna, pe care o vom atinge in mai putin de sase luni. Speram sa ne permitem in scurt timp un spatiu mai mare, sa atragem fonduri pentru o fabrica si sa crestem capacitatea de cateva ori”, spune Sebastian.

99,9% din timp multi consuma doar ce li se serveste la televizor

Berea Ground Zero poate fi gasita in magazine de specialitate care vand bere craft, pe Berero.ro, dar si in baruri si restaurante.

”Ne-am asumat inca de la inceput ca in Romania, singurul public educat in domeniul berilor artizanale sunt turistii si expatii. Pentru ei, Ground Zero Beer e la fel ca berea lor de-acasa. Asa ca am ales sa comunicam cu ei in limba engleza. Pe restul i-am segmentat in vorbitori si nevorbitori de limba engleza. Ultimii dintre ei, nu prea ne intereseaza. La inceput am incercat multe alte segmentari ale consumatorilor. Am initiat inclusiv un research la nivel de pub-uri specializate pe bere artizanala. Ne-am prins destul de usor ca piata pentru bere craft nu exista, consumatorii nu stiu nimic despre bere craft (pentru ca nu le-a spus nimeni niciodata nimic) motiv pentru care in 99,9% din timp consuma doar ce li se serveste la televizor. Restul de 0,1% consuma exclusiv la recomandarea barmanului de bere artizanala”, adauga Sebastian.

Pe scurt, daca ar fi ”fortati” sa ”arate cu degetul” grupuri-tinta de consumatori acestea ar fi ”turisti, expati, prietenii nostri si prietenii prietenilor nostri”.

”Oamenii din jurul nostru consuma doar beri craft, iar numarul de adepti creste pe zi ce trece. Va mai curge insa multa apa pe Dambovita pana oamenii vor alege berea craft in locul berilor industriale de proasta calitate. N-a avut nimeni interes sa ii educe. Iar noi inca nu avem timp si bani sa o facem. Punem oamenilor la dispozitie mijlocul prin care noi am descoperit, incurajandu-i la randul lor sa descopere”, spun fondatorii Ground Zero.

Ground Zero

Vorbesc despre ceea ce fac intr-o nota non-conformista si spontana. Sticla de bere reprezinta principalul lor canal de comunicare, un manifest in sine.

”Lucram de ceva vreme la un site nou cu un mic dezvoltator web din Constanta pasionat de bere artizanala. Avem nevoie de suport pe dezvoltare si design de ambalaj, fotografie, copywriting, dar nu ne permitem taxele unei agentii de publicitate. Investim si reinvestim toti banii in ingrediente de calitate si in echipamente care sa ne faca viata mai usoara in microberarie. Din cand in cand, lucram cu oameni din agentii, punctual, pe proiecte. Avem in plan sa lansam in curand un concurs pentru ilustratori/graficieni/art directors. Vrem sa scoatem pe strada CraftBeerVan-ul Ground Zero”, adauga cei trei antreprenori.

In ceea ce priveste schimbarile pe care si le-ar dori pentru industria in care activeaza, fondatorii Ground Zero Beer fac referire la existenta unui cadru legislativ care sa sprijine micii producatori, respectiv reducerea birocratiei si a coruptiei in procesul de autorizare a unei afaceri cu bere craft.

Ne-am dori ca proprietarii/administratorii de baruri/restaurante sa inteleaga ca isi fac singuri rau (blocand accesul consumatorilor la produsele de calitate) cand accepta clauze contractuale care conditioneaza <<sponsorizarile>> venite de la marii producatori cu exclusivitatea - e interesant ca desi asemenea politici comerciale sunt (din cate stim noi) ilegale in Romania, ele sunt acceptate ca normale”, incheie proprietarii Ground Zero Beer.