La 41 de ani dupa ce Beatles a introdus melodia “With a Little Help From My Friends” (Cu un mic ajutor de la prieteni), conceptul inca se mai aplica noilor antreprenori, poate mai mult acum decat atunci. Cresterea concurentei si costul ridicat al start-up-urilor fac din pornirea unei afaceri o sarcina anosta, chiar si pentru cel mai increzator industrias, scrie entrepreneur.com.
Cu atat de multe dificultati care trebuie depasite pentru a porni o afacere, cum ar fi vanzarile, administrarea, tehnologia si protejarea proprietatilor fizice si intelectuale, sa aveti oamenii potriviti in afacerea dumneavoastra poate fi un lucru extraordinar, oferindu-va suport emotional si know-how-ul afaceri. Din nefericire, multi dintre antreprenori incep singuri, fara o sustinere emotionala de la prieteni sau familie.

“Inceperea afacerii de la zero a fost cea mai frustranta si singuratica perioada din viata mea”, a declarat Paul McGrath, fondatorul si proprietarul RideSpring, companie ce functioneaza in domeniul online.

“Am avut multa incredere in concept si in potentialul pietei, dar am fost luat prin surprindere de rezistenta la noua idee. Nu am avut niciun suport de la prieteni, multi dintre vechii prieteni refuzand sa ma ajute”, a adaugat McGrath, care in final a gasit niste prieteni receptivi si o femeie, Susie Leijten, care i-a devenit “antrenorul personal”.

“Ea m-a ajutat prin interpretarea de roluri in diferite scenarii de vanzare inainte de a ma intalni cu potentialii clienti ai RideSpring. Acest exercitiu a fost extrem de util”, a adaugat McGrath.

Cei care sunt destul de norocosi sa aibe de la inceput un mediu incurajator in cazul formarii unei afaceri foarte rar realizeaza norocul lor. De obicei exista patru tipuri de sustineri care servesc drept sprijin emotional sau de consiliere. Daca dumneavoastra sunteti atat de norocos incat sa gasiti cele patru tipuri, s-ar putea sa aveti multi oameni care sa va ajute sa claditi afacerea dorita.

Sustinatorii sunt acele persoane care se aliniaza in spatele ideilor dumneavoastra si cred in dumneavoastra precum un antreprenor in lupta initiala pentru start-up. “Am inceput sa ma gandesc la propria companie imediat ce am terminat facultatea. Prietena mea, Andrea, a fost o confidenta de incredere care mi-a recunoscut spiritul antreprenorial. Ea a crezut in mine chiar inainte de a crede eu in mine”, a declarat Kelly LaPlante de la Kelly LaPlante Organic Design.

Andrea nu fost sustinatoarea mea doar cand LaPlante era la inceput, ea a continuat sa imi ofere suport si cand afacerea se dezvolta. Cand LaPlante a introdus una dintre noile sale colectii la Festivalul de Film Sundance, ea a avut rolul de a manipula presa pentru LaPlante, lucru care nu este permis unui reprezentant al departamentului de PR. Ea a pregatit chiar si cina pentru staff-ul LaPlante cand acestia erau epuizati dupa terminarea festivalului.

“In mod cert trebuie sa ai mereu oameni cu gandire pozitiva in jurul tau”, a declarat business coach Marian Banker, care lucreaza cu proprietarii de afaceri mici prin compania sa Prime Strategies. “Sustinatorii iti ofera incurajare. Vei observa ca exista curajul care cu ajutorul sustinatorilor vei putea sa-l dezvolti”.

Daca el sau ea activeaza ca profesor, atunci ati putea sa luati in considerare rolul sau de mentor. Cu toate acestea de multe ori cineva ofera un suport extraordinar prin simplul concept “fa asa cum fac si eu”. Lance Eng, un broker din segmentul imobiliar din Los Angeles si autorul carti Company You, un ghid de organizare a vietii dupa principiile unei afaceri de succes, a invatat ce inseamna sa consolideze o afacere dupa propriul model - familia sa.

“Familia mea a fost foarte intaritoare deoarece ei mi-au oferit informatii despre afacere si mi-au aratat cum determinarea pentru aceasta ar putea da roade”, a declarat Eng, ai carui parinti s-au mutat din China in Minnesota si au lucrat aproape 14 ore pe zi pentru a deschide propriul restaurant.

“Ei nu au facut-o pentru a deveni milionari in dolari, ci pentru ca aveau patru copii de hranit. Esecul nu a fost o optiune, am invatat uitandu-ma la ei si ajutandu-i cum sa construiasca o afacere in jurul unei munci morale”, a adaugat Eng.

Eng crede ca pentru proprietarii de afaceri este foarte important sa stabileasca un consiliu personal de directori, de a vorbi si de a avea sustinatori-cheie imprejur.

Este o diferenta mica intre a tatona expertiza unui prieten si a lua avantajele acesteia. Totusi, unii prieteni nu sunt dispusi sa-si furnizeze expertiza in anumite arii.

“Am vorbit cu prieteni care au fost agenti imobiliari si avocati deoarece voiam un feedback pentru ideea noastra de afacere”, a spus Lila Cummings care impreuna cu prietena sa Susan Church au fondat Get a Move On Inc., companie conceputa special pentru a indruma companiile in procesul de planificare, organizare si mutare.

“Am avut parte de suport si sfaturi de la multi experti pe care ii cunosteam personal”, a declarat Cummings.
In planul nostru de dezvoltare a afacerii a existat sotul unei bune prietene care a oferit o expertiza foarte folositoare pentru afacere.

“El ne-a vorbit din mai multe puncte de vedere, cum ar fi definirea noastra pe piata. Am putut sa ne confruntam ideile si el ne-a facut sa ne gandim la o sumedenie de segmente de business la care nu ne-am gandit pana acum patru ani”, explica Church, adaugand ca l-au angajat ulterior cand acesta a avut destui bani pentru a construi site-ul companiei lor.

De multe ori expertii ofera “piesele” care lipsesc antreprenorilor care vizeaza construirea rapida a afacerii si mentinearea acesteia la suprafata. Ei umplu golurile provocate de intrebari care incep cu:”V-ati gandit vreodata...”.
“Un ajutor tehnic e greu de gasit si atunci cand il gasesti vrei sa-l pastrezi si daca ar fi aur”, afirma Banker. Desi tehnicianul poate fi considerat ca face parte din categoria “expertilor”, cineva care sa ofere ajutor tehnic in lumea afacerilor de azi poate fi considerat un semn de la Dumnezeu.

“Mereu am urmarit persoane cu caracteristici pe care nu le am”, a declarat Jerry Jenkins, fondatorul si CEO-ul al editurii The Jenkins Group. “Nu aveam deloc deprinderi legate de computer. Fiul unui prieten care locuia cu mine in cartier avea indemnararea tehnica care imi lipsea cand am inceput afacerea. El m-a ajutat aratandu-mi cum se face o campanie prin e-mail, cum se lanseaza si se mentine activ un site”, a declarat Jenkins, care a angajat acest geniu tehnic si de atunci e parte integrala din companie.

Desi este adevarat ca inafara de sustinatori puteti angaja experti, tehnicieni si mentori, avand din stadiile de inceput ale afacerii astfel de oameni, este consolant si costisitor. Unii oameni sunt fericiti avand astfel de sustinatori, in timp ce altii vor sa stie punctul de vedere al oamenilor din cercul lor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri