Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a testat cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior, aparat destinat lansarii rachetei spatiale Haas II pentru Competitia Google Lunar X Prize si dezvoltarii turismului spatial.
De Craciun este posibil sa fie gata structura avionului, construit din materiale compozite, fibra de sticla, de carbon, duraluminiu, etc.

Propulsorul avionului este un motor racheta, care a facut deja 3 teste de zbor. Primele rulaje ale aparatului vor fi facute la finalul anului 2012. Destinatia aparatului este strict civila.

Prin testul cabinei avionului (Misiunea 6) s-a masurat acceleratia la impactul cu apa si la deschiderea parasutei. Un elicopter Mi-17 a ridicat la altitudinea de 700 m cabina presurizata a avionului supersonic IAR-111. La altitudinea mentionata, elicopterul a eliberat cabina, secventa urmata de declansarea motorului racheta al parasutei de recuperare, care a adus cabina pe suprafata marii.

Cabina a amerizat dupa un zbor perfect, datele indicand calificarea cabinei pentru zbor la bordul supersonicului IAR-111. Recuperarea cabinei de pe mare a fost realizata tot de cate elicopterul Mi-17.



"Pe langa importanta calificarii pentru zbor a cabinei supersonicului, ARCA si partenerii sai au demonstrat capacitatea executarii rapide a unei activitati de recuperare de pe mare a unor obiecte amerizate din zbor, exercitiu important in perspectiva demararii testelor de zbor pentru supersonicul IAR-111 Excelsior, in anul 2012. Misiunea 6 marcheaza si o premiera absoluta pentru Romania, putine state din lume avand experienta recuperarii de pe mare a cabinelor destinate zborului cu echipaj uman", a declarat Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

Programul ARCA pentru Competitia Google Lunar X Prize este finantat cu surse exclusiv private, cu sprijinul partenerilor BRD-Groupe Société Générale, System Plus si Calor, avand programat primul zbor in toamna anului 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri