Litoralul din Spania, Grecia si Turcia ramane si anul acesta in topul preferintelor romanilor pentru petrecerea vacantei de vara. In schimb, turistii straini care aleg Romania prefera muntele. Mai mult despre tendintele, dar si despre problemele turismului romanesc, ne spune Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

- Ce destinatii turistice sunt cautate anul acesta?
- Anul acesta, se va mentine tendinta din 2004, cand turistii romani au cautat litoralul. Spania, Turcia si Italia au fost destinatiile favorite. Turcia s-a detasat clar, fata de celelalte tari, pentru ca ofera cel mai bun raport calitate-pret. Spre exemplu, cazarea la un hotel de cinci stele in Turcia este cu 35 la suta mai ieftina decat in Spania. Speram ca anul acesta Grecia sa revina in top. In 2004, statiunile grecesti nu au avut atat de multi turisti romani, din cauza Olimpiadei de vara si a fricii de atentate teroriste. Desi poate parea surprinzator, romanii sunt destul de precauti cand siguranta le este pusa in pericol.

- Romania a devenit o destinatie turistica pentru straini?
- Acest lucru nu s-a intamplat inca. Sunt putini turistii straini care sunt atrasi de litoralul romanesc. Singurii care aleg sa-si petreaca vacanta la Marea Neagra sunt cei din tarile vecine. Principala problema pe care trebuie sa o rezolvam, pentru a aduce mai multi turisti straini pe plajele romanesti, este transportul aerian. Din lipsa capacitatilor de transport, litoralul romanesc este neatragator. Tarom a restrans zborurile catre aeroportul de la Kogalniceanu, iar solutia de a-i transporta pe turisti cu trenul de la Bucuresti la Constanta nu este viabila. Oricum, astfel de solutii nu sunt acceptate de turisti. Ei vor sa se urce in avion si sa coboare exact la destinatie. Pentru ca Tarom sa aiba curse cu scop turistic pana la Kogalniceanu, este nevoie de o decizie politica, prin acordarea de subventii. Nici despre Bucuresti nu se poate spune ca este o destinatie turistica, atata timp cat nu are un birou de informare turistica.

- Chiar nu mai vin turisti straini in Romania?
- Ba da. Anul trecut, de exemplu, au fost in jur de 800.000, care au ales statiunile de pe Valea Prahovei, Poiana Brasov sau pensiunile agroturistice. Altii au ales sa faca, pe cont propriu, trasee turistice. Au inceput sa vina turisti chinezi si japonezi care, din cauza costurilor de transport foarte ridicate, viziteaza mai multe tari deodata. Pe ei ii intereseaza circuitele lungi, cu o componenta culturala foarte accentuata. Dar si aici avem probleme cu capacitatile de transport. Un astfel de circuit trebuie sa porneasca sau sa se incheie in orase in care exista aeroport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri