Intrarea angajatilor ROMATSA in greva generala de la 1 septembrie este legala, potrivit unei decizii luate vineri de Tribunalul Bucuresti, care nu este definitiva, scrie Mediafax.

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a contestat in instanta declansarea grevei generale de angajatii ROMATSA din 1 septembrie, asa cum a fost anuntata de sindicalisti la inceputul saptamanii. Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, ca greva este legala. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Dupa pronuntarea deciziei, sindicalistii ROMATSA adunati in fata tribunalului, purtand toti tricouri albe personalizate, au aplaudat cand avocatul lor a iesit din sediul instantei. Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anuntat luni ca vor intra in greva generala din 1 septembrie, daca cele 14 revendicari pe care le au nu vor fi solutionate, ei sustinand ca problemele lor sunt "de viata si de moarte" si privesc siguranta calatorilor.

Luni, ei au discutat si cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache. La iesirea din sediul Ministerului Transporturilor, Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicalistilor, a spus ca nu mai exista alta solutie decat sa ceara sprijinul societatii civile, pentru ca se lupta cu "un sistem bolnavicios". Angajatii ROMATSA l-au acuzat pe directorul Aurel Stanciu ca nu a respectat nimic din ceea ce sindicalistii au stabilit, in scris, cu Ministerul Transporturilor.

Un alt sinidcalist, Alecu Florin Diaconu, a aratat ca o eventuala greva nu are legatura cu salariile din sistem. "Suntem terorizati psihic de acest domn director, inconjurat de conducerea care il ajuta sa incalce legile, sa faca abuzuri de noua luni incoace. Greva generala este strict pentru cele 14 revendicari. Faptul ca astazi un grup de peste 300 de colegi l-a asteptat si i-a cerut demisia este pentru modul abuziv in care a continuat dupa greva de avertisment. Au trecut peste 30 de zile de atunci, iar domnul director incearca sa aduca acest conflict acolo unde noi nu ne dorim. Nu ne dorim greva generala", a subliniat Diaconu.

Aurel Stanciu a fost numit in functia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnata de premierul Victor Ponta si publicata marti in Monitorul Oficial. In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite.

Acestia au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci ca sindicatele au avut o pozitie inflexibila privind solicitarile angajatilor si ca unele dintre acestea "exced prevederile legale". ROMATSA are in prezent 1.530 de angajati. Intre 2.500 si 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri