Comentarii pe articolul Criza internationala, o gura de aer pentru piata imobiliara locala


Gura de ....aer?

Aeroterma la 8 Octombrie 2008, ora 11:13
Gura de ....aer?
Nu e clar ce logica au domnii de la ICSC cand vorbesc de gura de aer. Acum cand mai toate bancile straine repatriaza lichiditati pentru a acoperi gaura financiara din tarile de origine, cand piata imobiliara din Romania da semne clare de criza acuta, despre ce gura de aer poate fi vorba?
Cine va mai investi/obtine credite facil intr-o piata cu coeficient de risc din ce in ce mai mare?
Profitul asa-zisilor dezvoltatori (de fapt niste rechini ai finantelor care au speculat la maxim snobismul si prostia romanului de a cumpara fara a judeca inainte) care este acum -sau era pana de curand- de peste 100%, acum va scadea la cote normale de 10-20% cum ar fi si normal.
Stiri din acestea inserate la gramada pot fi jocul unor grupari de zvoneri dornici sa perpetueze o stare de confuzie altoita pe un optimism total inconstient, o stare de euforie nejustificata. Piata imobiliara va fi lovita din plin de criza mondiala, asta se va vedea cat de curand, mai ales ca statul roman a demonstrat cu perseverenta o incapacitate clara de management a resurselor financiare ale tarii, au adus economia si bugetul in colaps de dragul masurilor populiste de "protectie sociala". Lipsa totala a unei legislatii coerente in domeniul imobiliar, indiferenta crasa a guvernului fata de jecmaneala cetatenilor de catre banci/dezvoltatori va duce, cum de fapt a si dus, la criza.
Gura de aer poate fi aplicata numai prin interventii dure in cercul financiar care se inchide tot la bancile care crediteaza. BNR nu poate si nu are dreptul sa intervina in poltica altor banci atata vreme cat pana acuma a tacut chitic si le-a lasat sa-si faca mendrele in voie. Si oricum BNR face politica marilor grupuri de interese din Romania si externe.
Gura de aer, daca exista, va fi aplicata mortului.
Mihaela Strainovici la 8 Octombrie 2008, ora 13:04
Absolut corect. Gura e mai degraba de pamant. Dupa caderea pietei imobiliare si suspendarea (citeste anularea) majoritatii marilor proiecte imobiliare va cadea si sectorul constructiilor care a fost motorul cresterii economiei romanesti in ultimii ani. Corelat cu criza bancara (gata cu dezvoltarea bazata pe consumul intern, bazat la randul lui pe credite facile) si recesiunea economiilor vestice (ceea ce se va traduce prin restrangerea importurilor (si) din Romania), efectul cumulat se profileaza a fi un crash dramatic. Totul depinde de rapiditatea cu care sistemul bancar mondial se va redresa, reorganiza pe alte baze si relua functia de baza aceea de a credita activitatea economica.

  Inapoi la articolul Criza internationala, o gura de aer pentru piata imobiliara locala

Setari Cookie-uri