Comentarii pe articolul Europa intra in a doua faza a crizei


Zona PIIGS va suferi cel mai tare!

Mike B la 16 Februarie 2009, ora 06:44
Tony,
Putem clasifica tarile din Europa dupa marimea deficitului comercial si bugetar, in tari care au functionat cu deficit mare si respectiv echilibrat.
Parile care formeaza grupa PIIGS (absolut nici o legatura cu cuvintul englez care suna tot asa si care se refera la un animal), deci Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania au functionat in mod constant cu deficite mari.
Care este solutia de rebalansare pentru o tara cu deficite mare?
Exista doua posibilitati: ori devalorizezi moneda, si creste exportul, ori scazi "preturile interne" si iarasi creste exportul.
Tarile din grupa PIIGS nu mai au posibitatea de a-si devaloriza moneda, pentru ca nu mai au moneda proprie, ci folosesc Euro-ul.
Varianta care le ramine este sa scada "preturile interne", deci pretul fortei de munca, pretul serviciilor sociale, a pensiilor, a ocrotirii sociale etc.
In mod cert aceste masuri nu sint populare, si asta se vede in manifestatiile din Grecia, in grevele din Franta etc.
Si ne putem astepta la mult mai multe miscari protestatare in toate tarile PIIGS.
Exista alta varianta? As aprecia daca cineva mi-ar spune ce altceva se poate face in final!
Vezi, Tony, si asemanarea cu situatia din USA, care a de zeci de ani a avut un deficit cronic si ceea de la canadieni, care acuma sint relativ "bine merci"!
Si vezi si logica din spatele raspunsului guvernatorului Bancii Romaniei, D-ul Isarescu, care a spus ceva de genul "Este devalorizarea leului asa de mare?".
Dinsul stia prea bine si "marja de manevra" pe planul reducerilor cheltuielolor sociale, si magnitudinea deficitului Romanesc.
Cheers, Tony, and I am looking forward for your next one !

  Inapoi la articolul Europa intra in a doua faza a crizei

Setari Cookie-uri