Comentarii pe articolul Romanii doresc un sistem de recompensare pentru colectarea selectiva a deseurilor


evident

Boca Dianu la 10 Octombrie 2007, ora 14:27
evident
Atata timp cat oamenii arunca pe unde apuca tot ce au in mana nu vad cum ar putea ei sa fie preocupati de STRANGEREA deseurilor. Daca-ti place un mediu curat, primul lucru pe care-l faci este nu sa strangi gunoaiele, ci sa nu le arunci alandala, inclusiv pe trotuar, in mare, in lacurile de munte, pe pajisti, la campinguri etc. Romania arata ca o cocina pentru ca nimeni nu este deranjat de prezenta gunoaielor. Tinerii nu sunt educati in sensul asta, niciun parinte nu-i va spune fiului sau ca nu-i bine sa arunci pe jos punga de chipsuri pe care ai terminat-o sau pet-ul de suc. Pentru ca si ei, parintii, considera normala viata printre gunoaiele pe care le-au vazut din prima zi de viata.
In ce ma priveste, nu tin minte sa fi aruncat VREODATA pe jos vreo hartie mai mare decat un bilet de autobuz, si asta daca daca pe o raza de cativa kilometri nu e niciun cos de gunoi. Si un mar daca mananc pe strada, merg cu cotorul in mana sute de metri pana la un cos, desi cotorul ala e biodegradabil fara probleme si dispare in cateva zile. Am teancuri de ziare si reviste vechi acasa pentru ca nu am unde sa le predau. Am de cativa ani o teava veche de plumb, cum se foloseau pe vremuri la chiuvete, si nu am unde sa o predau, desi am incercat. Le dau gratis, nu cer bani pe ele, dar nu exista niciun centru de colectare (mai bine zis puncte de colectare). Au aparut la un moment dat tomberoane speciale pentru pet-uri. Pe de o parte acolo mai ajungea si gunoi menajer, iar cand se umpleau pana la refuz ramaneau neridicate si golite cu zilele, asa ca pet-urile tot in tomberonul "obisnuit" ajungeau. Parerea mea, in concluzie? Nicio sansa de revenire. Ne plac manelele, tiganismele, comportamentul de mahala si nu ne deranjeaza gunoaiele in care dospim. Dar ne suparam cand strainii spun ca suntem tigani.
Mihaela Campan la 15 Octombrie 2007, ora 10:59
Sunt foarte curioasa cum poti lua legatura cu cei care colecteaza electronicele direct de la domiciliu; eu am un monitor ars pe care il tin de vreo trei luni in casa ca nu stiu ce sa fac cu el, si de aruncat la gunoi imi e mila. Am inteles ca in fiecare prima sambata din luna e aceasta actiune, dar un numar de telefon nu am pentru programare. Stiti voi ceva?

Apoi referitor la colectarea selectiva, eu sunt de acord cu ea, dar unde sa faci acest lucru, cand nu exista tomberoane separate pentru deseuri menajere, metal, lemn, pet-uri, hartie. am fost in Elvetia de curand si am rugat-o pe doamna la care am locuit sa ne duca la centrul ecologic. E foarte curat si foarte bine organizat, nu e nimic iesit din comun. sunt containere mari pentru fiecare categorie cate doua, cand e plin unul se afiseaza pe el acest lucru si arunci in urmatorul. Nu aveti idee cat de educati sunt in acest sens. Oricum nu cred ca numai de educatie tine acest lucru.

Alt aspect care ma oripileaza este cand vad cate un ~om de lume buna~, vorba vine, cu masina luxoasa (gen BMW,) cu casa pe masura, cu pretentii caruia ii place sa traiasca in curatenia facuta evident de cineva platit, dar cand e vorba sa o pastreze, nici gand. De nenumarate ori am vazut acest gen de oameni aruncand ambalaje de inghetata, tigari sau mucurile pe fereastra direct in strada, cand la stopuri e plin de cosuri de gunoi din metru in metru si orientate catre masini.

Eu stiu multi care ar face acest efort, dar mi se pare ca din partea primariilor nu este nicio dorinta, e prea mare bataie de cap, nu? Nu ar trebui decat sa le traseze aceste sarcini celor care se ocupa de colectrea gunoaielor din orase (la noi in cluj sunt doua firme mari). E adevarat ca pentru inceput va fi mai greu, dar cum multi s-au obisnuit sa-si puna gunoaiele in saci menajeri, asa se vor obisnui si cu asta. Poate batranii nu, ca eu locuiesc intr-un bloc plin de batrani care pur si simplu arunca direct din galeata in ghena din casa scarii si e o putoare ingrozitoare, pun pariu ca la parter sunt si sobolani, dar pentru restul nu exista nici o scuza.

Chiar nu ne pasa de resursele care s-ar putea salva cu aceasta colectare? E vorba totusi de bogatia unei tari, de faptul ca nu e vorba numai de sanatatea noastra, dar si de multi bani care se pot economisi. Nu ne pasa de ce lasam copiilor nostri?

  Inapoi la articolul Romanii doresc un sistem de recompensare pentru colectarea selectiva a deseurilor

Setari Cookie-uri