De la dragostea la prima vedere la casatorie

Nu vreau sa vorbesc despre conceptele din titlu din punct de vedere filozofic, social, emotional, ci sa le privesc din perspectiva fuziunilor si achizitiilor.

O sa prezint un caz simplu, si totusi atat de des intalnit in lumea achizitiilor de companii.

Un antreprenor de succes este abordat de un jucator international puternic din aceeasi industrie. Se intalnesc, discuta despre piata, companiile lor, etc. Imediat se creeaza o afinitate puternica intre cei doi. Sunt “indragostiti”: exista o potrivire clara intre operatiunile celor doua companii de-a lungul value-chain-ului/ antreprenorul poate beneficia de know-how international/ jucatorul international poate avea acces la o noua piata/ s.a.m.d.

Nu mai este decat un pas pana la discutia despre o posibila fuziune sau achizitie.

Ca sa pastrez analogia cu titlul, incepe ritualul petitului. Intre barbatul experimentat (jucator international care a efectuat numeroase achizitii in trecut) si femeia foarte frumoasa si, chiar mai mult, inocenta (antreprenorul cu foarte multa experienta in industria sa, dar fara experienta in vanzarea de companii).

Cele doua parti pornesc pe drumul (plin de gropi, obstacole, ambuteiaje) catre casatorie:

- antreprenorul primeste o oferta ne-angajanta (“cererea in casatorie”) cu o suma care este la nivelul asteptarilor lui, sau chiar mai mare;

- incepe un proces total nou pentru antreprenor: due-dilligence. Echipe de consultanti, manageri, auditori, avocati, etc vor invada timpul sau. Va trebui sa pregteasca si sa prezinte numeroase documente de care nu si-a imaginat vreodata ca ar putea avea nevoie. Vor urma nesfarsite intalniri, in care va trebui sa explice intregul sau business, pana la cele mai mici detalii. Dupa cateva saptamani sau chiar luni, echipa de due-dilligence va pregati un raport catre “mire”.

- fiecare slabiciune a afacerii va fi exploatata la maxim, si pretul initial va fi redus corespunzator.

- ocupat cu toate detaliile due-dilligence antreprenorul nu se mai poate concentra 100% asupra afacerii, care are de suferit.

- Ca urmare, un nou motiv de diminuare a pretului.

La sfarsitul acestor etape, “dragostea” pare sa fie din ce in ce mai mica. Si totusi, antreprenorul va trebui sa ia o decizie: sa vanda pe mai putin decat astepta, sa caute alt “sot”’, sau sa-si reia activitatea ca si inainte (si e clar ca o mireasa care spune nu chiar inaintea nuntii asteptate nu vede viitorul prea roz).

Din experienta tranzactiilor vazute sau la care am luat parte, NU cred in dragoste la prima vedere urmata de casatorie rapida si fara complicatii ( cum se mai intampla prin Las Vegas), in cazul fuziunilor si achizitiilor.

Pastrand paralelismul, sunt convins ca institutia chineza a petitoarei ( consultantul/ casa de investment banking) aduce beneficii care sunt simtite si cuantificabile in fiecare etapa, prin experienta sa, cunoasterea in detaliu si capacitatea de structurare a procesului.

Setari Cookie-uri