Optimismul Asfixiant al Pietei de Capital

In "Sentimentul Investitorilor – Cel mai puternic jucator pe piata de capital" am dezbatut idea unui Indice al Sentimentului – ce este si cum ar putea fi interpretat in mod contrarian. Pe baza studiilor pilot la care multi dintre dvs. ati participat, am reusit sa lansam Trackerul de Sentiment. Este functional, ruleaza deja de trei luni si in scurt timp isi va gasi locul alaturi de indicatori deja celebrii ai sentimentului care sunt realizati pe pietele mari ale lumii.

In cele ce urmeaza voi prezenta o scurta istorie care leaga interpretarea rezultatelor sondajelor noastre de miscarile reale din piata.

In decembrie anul trecut am luat prima data pulsul investitorilor. La acea vreme BETFI era peste 80 mii puncte, urcand vertiginos de la minimul local de 66 mii intregistrat in noiembrie. Chiar inainte de vacanta de Craciun, asteptarile erau mari si investitorii euforici. Rezultatele studiului din decembrie sunt o radiografie exacta ale acestor emotii. Uitandu-ne in urma, este usor sa spunem, acum, ca piata se indrepta spre un declin drastic. Aceasta nu doar din cauza unui optimism irational si extrem care domina participantii la piata in perioada respectiva dar si datorita caderii marilor burse internationale.

In primele trei saptamani din ianuarie principalii indici BVB au pierdut mai mult de 25% si cu totii ne intrebam unde se va opri caderea. In februarie, lucrurile s-au mai linistit oarecum – piata scadea, insa nu asa abrupt ca in primele zile ale noului an. Optimismul era in crestere – in februarie, mai mult de 70% dintre investitori, iar in mai, peste 70% dintre experti se asteptau la trenduri pozitive ale indicilor BET si BETFI pe orizontul de timp de 6 luni.

In acel moment ne-am confruntat cu o modificare in psihologia participantilor la piata – acestia au inceput sa se simta nesiguri cu privire la termenul de 1 luna.

Sondajele Prognosis.ro indicau pesimism pentru prima luna, insa optimismul era prezent pe termen lung. Acest semn al precautiei pe termen scurt, dublat de „whishfull thinking" pe termen lung si de speranta ca pietele atinsesera minimele, au pacalit multi tauri (bulls).

Strategia consacrata de a cumpara si tine (buy and hold) parea din nou o buna oportunitate deoarece pietele erau jos si ceea ce pareau preturi mici atrageau investitorii. Uitandu-ne in urma – tot ceea ce faceau era sa incerce sa prinda un cutit care cade.

Pe 17 iunie, BETFI a recuperat mai mult de 4% si parea sa reziste in jurul suportului de 55 mii. Apoi a inceput una dintre cele mai accelearate caderi din viata indicelui. In doar doua luni si jumatate BETFI a scazut aproape in fiecare zi, pierzand 50% din valoare, atingand pragul suport de 30 mii puncte si pierzand mai mult de doua treimi in termeni anuali (yoy). De multi ani, a fi investior pe piata bursiera din Romania, nu necesita mare lucru – singura problema era cum sa-ti maximizezi profiturile. Pana in August anul trecut singura intrebare a participantilor la piata era cum sa faci 25% in cateva saptamani.

Cumpararea oricarui titlu listat la BVB pur si simplu iti garanta ca la un moment dat vei face un profit bunicel. Dupa multi ani de cresteri, Bursa de Valori Bucuresti pare sa fie incapabila sa intoarca un trend periculos care a decimat volumele de tranzactionare si a lasat piata aproape pustie.

Rezultatele sondajelor efectuate de noi la sfarsitul lui Iulie si August prezinta aceasta stare de sentimente negative prezente in randul investitorilor individuali dar si al expertilor pietei de capital – brokerii, traderii si consultantii de investitii care au raspuns intrebarilor noastre. Investitorii locali par captivi iar brokerii vorbesc despre principalele economii intrate in recesiune. Suntem lasati singuri – titreaza ziarele pe prima pagina – marile fonduri si investitorii institutionali au plecat, lasand o piata sugrumata in mainile speculatorilor. Acestea sunt semne timpurii de panica – un sentiment negativ care poate da semnalul intoarcerii de trend. Noi – la Prognosis.ro, sondam constant in cautarea acestor indicii.

In ultimul an – din august 2007 si pana acum, am fost martorii unei schimbari de 180º in pshihologia pietei bursiere. Frica – un sentiment de mult uitat pe piata de capital romaneasca – a pus stapanire pe multime, inlocuind euforia. Piata a fost asfixiata de optimism – bula s-a spart si suntem in pragul unor noi vremuri – vremuri pentru cei mai experimentati pentru a gasi puncte de intrare cu riscuri minime si pentru a calari in continuare caruselul trendurilor.

Si totusi, in ceea ce priveste Indicatorii de Sentiment, asa cum spune Mukul Pal – asteptarile noastre pentru rezultate extreme nu au fost satisfacute.

Criza de luna aceasta datorata falimentului Lehman Brothers si problemele fondului de pensii AIG din SUA a provocat noi unde de soc la nivelul sistemului financiar global. Piata de la noi a reactionat prin scaderi sub minimele ultimilor 3 ani. A fost acesta minimul? Va confirma sondajul pe septembrie aceasta ipoteza ? Va invit sa va autoanalizati asteptarile si, ca participanti avizati la Proiectul de Sentiment al Pietei, sa completati sondajul incercand sa anticipati efectiv ce se va intampla cu indicii bursieri in urmatoarele luni.

Sodajul poate fi completat la adresa: http://www.prognosis.ro/surveys/index.php?sid=65424&lang=ro

Setari Cookie-uri