Cum se vede din Canada criza din Romania

Se spune ca daca intrebi trei economisti care este parerea lor despre ceva, vei obtine.... patru pareri .

Previziuni nu am cum sa fac, deoarece cum se va desfasura criza economica din Romania depinde de cum vor reactiona factorii de decizie si agentii economici. Vorba aceea: "Nu depinde ce ti se intimpla, depinde cum reactionezi la ceea ce ti se intimpla."

Ce este fara discutie clar este ca economia Romaniei va fi grav afectata de criza economica mondiala, intrucat capitalul financiar (i.e. investitiile) va deveni mai putin accesibil si cererea externa se va micsora considerabil (..deja inchid fabrici....).

Citeva lucruri trebuie precizate de la inceput:

1) intregul sistem financiar romanesc este in maini straine si vasta majoritate a activelor bancare sunt proprietatea unor banci cu capital strain.

Deci economia romaneasca functioneaza cu un sistem sanguin care ii este strain, pentru ca sistemul financiar are exact rolul unui sistem sanguin, cel de a lua resursele de unde sint suplimentare si a le distribui unde este mai multa nevoie.

2) capitalul financiar strain din Romania functioneze, in mod natural si firesc asa cum trebuie sa functioneze, adica in favoarea actionarilor care sint straini.

3) in activele financiare ale bancilor ponderea activele productive (imprumuturi in scopuri de productie) sint relativ reduse, majoritatea activelor fiind reprezentate de imprumuturi pentru credite de consum, imobiliare etc. deci pentru scopuri neproductive.

4) in Romania exista o economie de piata, dar nu exista un capital local (cel putin nu functional) in sensul ca nu exista acumulare de capital autohton, nu exista fonduri de pensii (care sint cei mai mari "capitalisti" mondiali), fonduri de investitii etc. Aici din pacate ne asemanam cu tarile africane !

5) economia romaneasca nu are nici un produs de export si nici o piata in care sa poata spune ca are un avantaj competitiv clar. Nici in domeniul resurselor naturale, nici in cel al tehnologiei, nici in cel al capitalului intelectual.

6) productivitatea in Romania este foarte scazuta, si asta se vede cel mai clar in faptul ca marile firme care produc produse de consum si mijloace de productie nu sint prezente in Romania. In Romania, care este mai mult o piata de desfacere, sint prezente mai mult firme care nu au capacitatea logistica de a produce in China si in Asia de Sud Est si au nevoie de proximitatea productiei.

In acest context, putem sa ne imaginam economia ca fiind asezata intr-un plan cu trei coordonate:

- prima axa de coordonate este reprezentata de pirghiile de politica monetara

- a doua axa de coordonate este reprezentata de pirghiile de politica fiscala si

- a treia axa de coordonate este reprezentata de pirghiile de politica bugetara

In centrul acestui "spatiu tri dimensional" sta economia romaneasca care trebuie sa fie ajutata sa nu "intre la apa"!!

Reprezentarea nu este perfecta, caci sint "overlapuri" intre pirghii, mai ales intre cele fiscale si bugetare, veniturile fiscale fiind la baza bugetului, dar pentru a schematiza este un model relativ util cred eu.

Pe axa parghiilor de politica monetara, parghiile pe care le poate folosi guvernul sint foarte putine si putin eficace. Aici poate sa "se joace" cu rezervele obligatorii ale bancilor ca sa ajute bancile sa reinceapa creditarea sau alte masuri.

Dar aceste banci sint banci straine care actioneaza conform actionarilor din tara mama, asa ca nu exista nici o garantie ca ajutand bancile ele vor ajuta economia romaneasca.

Aceste banci sunt niste multinationale, care ca orice multinationala ameninta ca isi vor retrage capitalul, dar acest capital este investit unde se obtine cel mai bun return pentru actionari (... credite de consum pentru marfuri importate) nu unde este cel mai important pentru "a sustainable development of the Romanian economy". E si normal sa fie asa.

Pe axa parghiilor de politica fiscala, parghiile pe care le poate folosi guvernul sint de asemenea foarte putine si putin eficace. Si aici poate "sa se joace" cu fiscalitatea, in anumite "unghiuri mai ascunse" ale economiei, dar a modifica in mod simnificativ impozitele actuale ar insemna sa distruga unul din foarte putinele avantaje competitive pe care Romania le are (i.e. nivelul foarte scazut de impozitare si sistemul de impozitare simplu)

Pe axa parghiilor de politica bugetara sunt singurele grupuri de parghii pe care guvernul le poate folosi, dar si aici cu foarte mult discernamant si in mod foarte nuantat si diferentiat. De fapt, aici este nevoie de ceea ce este nevoie in Romania de cel putin 10 ani !! Anume, de a defini viziunea si imaginea economiei romanesti in viitor, in functie de posibilitatile si rolul ei pe plan mondial si european. Este nevoie (acuma sub presiunea timpului) sa se defineasca unde este cererea pe termen lung de produse si servicii romanesti pe plan mondial.

Exista tot felul de posibilitati, dar este clar ca trebuie minti "foarte destupate". (sunt destule exemple: externalizarea serviciilor medicale pentru sistemele medicale din Europa de Vest, producerea din tara a unui numar de servicii care sunt prestate de milioanele de romani imigrati etc. .... Here imagination sets the limits!!)

Si aceste sectoare cheie trebuie incurajate prin investitii, avantaje fiscale, parteneriate public privat etc.

Oportunitatile abunda, pentru un guvern care stie sa fie creativ si sa reziste presiunilor politice ale diverselor grupuri de presiune.

De ce exista atitea oportunitati?

Pentru ca criza economica s-a abatut asupra Occidentului si in occident se va face tot pentru a se restructura economia, care inseamna ca multe lucruri vor fi facute in mod diferit si asta inseamna chiar ca anumite lucruri nu vor mai fi facute in Occident (cel mai bun exemplu este industria auto in USA, care este deja moarta "de facto"..... asta nu inseamna ca americanii nu vor mai conduce masini!!)

Si pentru ca de fapt am pleca de la zero, nu am avea nici un fel de investitie nefunctionala care "sa atirne" dupa noi.

In concluzie, pentru a rezista la criza guvernul va trebui sa faca ceea ce ar fi trebuit sa faca guvernele de acuma 10-15 ani: sa defineasca o viziune pe termen lung si mediu a Romaniei, sa determine trendurile cererilor mondiale si sa ajute industriile romanesti sa se pozitioneze in calea acestor cereri intr-un mod in care pot sa satisfaca cererea in mod profitabil.

Nu este usor, dar este singura cale reala de a rezista si a se dezvolta pe terme mediu si lung.

Setari Cookie-uri