Cronica petrolului : fascinanta zi de joi, 5 mai 2011

Asa cum ne-am obisnuit inca de la inceputul anului, luna mai este marcata de o evolutie spectaculoasa a pretului la petrol.

Astfel, in decursul unei saptamani de tranzactionare, a avut loc o scadere a cotatiei pentru petrolul Brent de la 126 la 105 dolari/baril, adica o depreciere a pretului de aproape 17% intr-un interval de timp foarte scurt.

Daca in prima zi a lunii in curs cotatia la Brent a scazut pana la nivelul de 121 dolari/baril, in urma anuntului presedintelui american privind moartea lui Osama Bin Laden, in decursul aceleiasi tedinte de tranzactionare, cotatia a recuperat aceasta scadere si a inchis ziua peste nivelul de 126 dolari/baril. A fost clar ca jucatorii din piata au pariat pe o continuare a trendului crescator, iar scaderea temporara, pana la nivelul de 121 dolari/baril, a reprezentat o noua oportunitate de cumparare. In urmatoarele doua zile, pretul la petrol a scazut usor pana in zona de 122 dolari/baril, a avut loc o scadere a pretului cu patru dolari, volatilitatea a ramas in limite rezonabile si nimic nu prevestea «cataclismul» care a urmat in urmatoarele doua zile.

Intr-o zi de joi, 05.05.2011 s-a intamplat totul. Pretul la Brent a inceput ziua intr-o usoara crestere si a trecut peste nivelul de 122 dolari/baril, nivel de la care am asistat la una dintre cele mai mari scaderi a pretului in decursul unei sedinte de tranzactionare, de cand exista contractul la Brent pe bursa. In doar cateva ore, cotatiile au coborat pana la nivelul de 109 dolari/baril, a avut loc o scadere de aproximativ 11% a pretului, iar volatilitatea a atins din nou niveluri record. Vineri, in prima parte a zilei, scaderea a continuat pana la nivelul de 105 dolari/baril, cotatiile atingand un minim al ultimelor patru luni. Totusi, fata de acest minim, in urma publicarii unor date privind scaderea somajului in Statele Unite, cotatia a crescut cu 7 dolari si a inchis ziua la nivelul de 112 dolari/baril.

Este greu de explicat care a fost motivul pentru care a avut loc aceasta scadere masiva. Au existat pareri conform carora aceasta scadere a fost un efect al faptului ca indicatorii economici la nivel global arata o stagnare a economiei, balanta dintre cererea si oferta de produse petroliere fiind dezechilibrata (oferta este mult mai mare decat cererea), nejustificandu-se astfel preturile mari la petrol.

Aceasta a fost probabil motivatia, dar daca ne uitam in urma cu o luna de zile, pretul la petrol a crescut datorita semnalelor privind imbunatatirea activitatii economice la nivel global, faptul ne ridica semne de intrebare. Nu este posibil sa avem o schimbare asa de rapida a trendului privind cresterea economica la nivel global intr-o perioada atat de scurta de timp.

Asa cum am mai spus intr-o analiza anterioara, exista o divergenta puternica intre cotatiile la marfuri, indicii burselor si ratele de schimb din piata valutara. Dolarul american se depreciase foarte mult in raport cu celelate valute, semnaland o stagnare a economiei SUA, dar in acelasi timp pretul la petrol crestea pe baza semnalelor privind imbunatatirea economiei americane.

Credem totusi ca aceasta scadere de 13 dolari a pretului la Brent intr-o singura sedinta de tranzactionare a fost generata si de panica, deoarece majoritatea jucatorilor din piata care aveau pozitii de cumparare, vazand ca preturile scad agresiv, si-au inchis pozitiile in timpul acestei scaderi prin vanzare accelerata, amplificand astfel efectul de scadere. Cei mai avantajati au fost cei care au vandut peste nivelul de 120 dolari/baril. In momentul in care pretul a inceput sa coboare agresiv, a atins niveluri de stop-loss iar in piata au aparut din nou ordine masive de vanzare care au coborat pretul si mai jos. Efectul a fost acela al unui bulgare de zapada care se rostogoloste pe o panta si pe masura ce coboara se mareste in volum...

Atata timp cat rapoartele bursei aratau o crestere a numarului de contracte long detinute de jucatorii din piata, exista riscul ca o scadere de 4-5 dolari sa provoace panica si sa-i forteze pe unii din detinatorii acestor pozitii long sa-si inchida pozitiile prin vanzare, amplificand scaderea.

In acelasi timp, dolarul s-a intarit fata de moneda europeana de la nivelul de 1.49 la 1.42 in decurs de o saptamana, apreciere care a venit pe fondul zvonurilor ca Germania si/sau Grecia cocheteaza cu ideia de a iesi din zona Euro, fapt negat imediat de cele doua state. Totusi, este evident ca economia europeana, la fel ca si economia americana, se confrunta in continuare cu grave probleme privind somajul si inflatia si nu credem ca in urmatoarea perioada vom avea semnale economice pozitive din partea acestora. Indicii burselor internationale au inregistrat scaderi in ultimele zile, tensiunile din Siria se intetesc iar situatia din Libia ramane neschimbata. Cu toate acestea, s-a observat ca in ultima perioada, aceste evenimente nu mai au niciun impact semnificativ in piata produselor petroliere.

Saptamana aceasta, pretul la Brent a urcat din nou atingand miercuri, 11.05, dimineata, un maxim de 118.6 dolari/baril, iar a doua zi a coborat sub nivelul de 110 dolari/baril.

Volumele tranzactionate la bursa sunt aproape duble fata de cele de acum o luna de zile. O consecinta a volatilitatii inregistrate in ultimele saptamani a fost faptul ca organismele de supraveghere ale burselor din Londra si New York au marit marjele minime pentru tranzactionarea contractelor tip futures la produsele petroliere, cu 25 % si respectiv 8%. Aceste masuri, corelate cu anuntul din partea Bancii Centrale a Chinei, care a marit cu 0.5 puncte procentuale ratele pentru constituirea rezervelor minime, au dus la aceasta ultima scadere a cotatiei de la 118.5 la 110 dolari/baril.

Exista comentarii ca pretul la Brent va ramane peste nivelul de 100 dolari/baril pentru restul acestui an. Unii analisti prevad o scadere a cotatiilor pana la nivelul de 85-90 dolari/baril. Este dificil de spus in aceasta perioada ce se va intampla pana la finele anului. Suntem de parere ca pentru urmatoarele 2-3 saptamani preturile la produsele petroliere se vor stabiliza, iar cotatia la Brent va ramane intr-un interval de variatie de 111-117 dolari/baril.

Evolutia viitoare depinde foarte mult de aprecierea sau deprecierea dolarului american in raport cu celelalte valute. O continuare a aprecierii monedei americane este posibil sa duca la o scadere a pretului la produsele petroliere. Acest lucru depinde mult atat de evolutia conflictului din Libia cat si bineinteles de datele economice privind evolutia economiei la nivel global.

Este posibil ca aceasta scadere sa nu fie decat o corectie majora si sa reprezinte o noua oportunitate de cumparare pentru jucatorii din piata, care sa duca la o stabilizare a cotatiilor, urmata de un nou trend ascendent spre nivelul de 130 dolari/baril.


Setari Cookie-uri