3 / 24

Antreprenori locali, deveniti milionari intr-un context de criza financiara

Mai mult de 30 de antreprenori locali au devenit milionari ori si-au marit averea, ca urmare a exit-urilor realizate in primele noua luni ale acestui an.

Daca in prima jumatate a lui 2008, in top au fost fostii actionari Bere Mures, care au primit 150 mil. euro pentru actiunile detinute in cadrul companiei, ultimul trimestru l-a scos in evidenta doar pe Doru Mardare, fondatorul si proprietarul ITC Networks, care a vandut 95% din companie pentru aproximativ 15 milioane de euro, suma vehiculata in presa de specialitate. Aceasta este si cea mai relevanta tranzactie incheiata anul acesta in sectorul IT. Compania ITC Networks, fondata in anul 2000 cu o investitie initiala de 200.000 de dolari, este specializata in outsourcing pentru industria telecomunicatiilor.

“La noi, astazi, nu as incuraja potentialii vanzatori locali sa avanseze in discutii decat pe tranzactii a caror componenta strategica pentru cumparator le face macar partial imune la situatia internationala. Cate astfel de companii, atractive oricand, avem astazi e insa o chestiune delicata”, spune Doru Lionachescu.

Daca in 2008 preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro, ramane cea mai mare tranzactie si dupa noua luni, anul trecut, vanzarea pachetului de 75% din Rompetrol de catre Dinu Patriciu a fost cea mai importanta tranzactie, atat ca dimensiune, cat si ca impact asupra pietei romanesti. Prin aceasta tranzactie, Dinu Patriciu, presedintele The Rompetrol Group, a incasat 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro), dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni catre compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan.

Vanzarea pachetului de 75% reprezinta al doilea mare 'deal' ca valoare cu actionariat romanesc, dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane, l-a propulsat pe Patriciu pe pozitia de cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac.

Care au fost fost cele mai interesante miscari ale antreprenorilor locali sau ale fondurilor de investitii care si-au vandut afacerile in primele noua luni din 2008? Wall-Street prezinta, pentru al treilea an consecutiv, cele mai 'tari' 20 de dealuri corporate din primele noua luni ale acestui an, luand in considerare doua criterii: valoarea tranzactiilor si impactul avut in piata de profil.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri