Crestere economica 2012: a fi sau a nu fi?

Crestere economica 2012: a fi sau a nu fi?Potrivit economistului sef al BCR, Lucian Anghel, prognoza bancii pentru acest an este de 1,2% si ia in calcul un scenariu de stagnare sau usor declin in zona euro.

El considera ca Romania "are sanse sa creasca cel putin cu 1% peste zona euro" atat in acest an, cat si in 2013.


Totusi, dupa cum arata graficul de mai sus, ritmul de crestere al economiei romanesti in ultimii ani este sub media anilor 2000-2013.

De asemenea, Anghel a explicat ca potentialul de crestere al produsului intern brut (PIB) a scazut pana la 2,5%-3% si, ca urmare, orice crestere economica sub acest nivel se va reflecta foarte greu in nivelul de trai.

Economistii de la BCR estimaza ca PIB potential poate urca spre 4% daca vom reusi sa crestem productivitatea.

Fonduri europene nevoie stringenta de noi masuri

Fondurile europene sunt cele mai ieftine din perspectiva costurilor de finantare, dar sunt in acelasi timp mai greu de absorbit, dupa cum precizeaza economistul sef al BCR.

"Investitiile bazate pe fonduri europene prezinta o capacitate mai mare de sustinere a cresterii economice pe termen lung", arata raportul bancii.

Lucian Anghel a sublinit ca trebuie sa fim mai indulgenti cand vorbim de gradul de absorbtie al Romaniei, tinand cont ca nici macar performer-ul Uniunii Europene nu are un grad de absorbtie mai mare de 40%.

Totodata, intrarile nete de la UE au crescut anul trecut cu aproape 20%, de la 1,1 miliarde euro in 2010, pana la 1,3 miliarde euro.



Simpla rostogolire a datoriei externe nu poate asigura crestere economica

Simpla rostogolire a datoriei externe nu poate asigura crestere economicaEconomistul sef al BCR avertizeaza ca rostogolirea datoriei nu genereaza crestere economica sau locuri de munca, pentru acest lucru fiind nevoie de finantare suplimentara.

In plus, fluxurile de capital care nu genereaza datorie, adica investitiile straine directe (ISD) sau fondurile europene, ar trebui sa se afle in centrul atentiei.

Cu toate acestea, investitiile straine la nivel mondial s-au prabusit in ultimii ani, dar in Romania declinul a fost mai sever.

"S-ar putea sa fim nevoiti sa ne obisnuim cu fluxuri de investitii straine mult mai reduse in anii urmatori, in jurul a 2 miliarde euro", a spus Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Consistenta in domeniul politicilor urmate, conditie de baza pentru mentinerea increderii investitorilor

Consistenta in domeniul politicilor urmate, conditie de baza pentru mentinerea increderii investitorilorRaportul BCR atrage atentia asupra faptului ca pietele internationale vor urmari indeaproape orice decizie politica, in special intr-un an electoral. Ca urmare, Romania trebuie sa fie precauta pentru a evita cresterea riscului de tara, care ar putea sa fie usturatoare pentru finantarea datoriei publice si private.

"Orice tara din Europa se afla acum sub dictatura sentimentului investitorilor internationali", avertizeaza Anghel, care a dat exemplul Ungariei, care a fost taxata puternic de investitori pentru derapajele politice si masurile luate impotriva mediului de afaceri.



Reforma in domeniul public o sarcina dificila intr-un an electoral

Economistii celei mai mari banci din piata romaneasca, dupa active, recomanda ca masurile de austeritate sa fie acompaniate si de restructurarea companiilor din sectorul public.

"Continuarea reformelor publice este esentiala pentru procesul de consolidare fiscala a tarii si pentru mentinerea acordului cu FMI si UE, in special in aceste timpuri destul de tulburi", arata raportul BCR.

Anghel sutine ca este important ca Romania sa se incadreze in limita de deficit de 3% din PIB, pe standarde europene (ESA), pentru a consolida increderea investitorilor internationali.

Economistul BCR atrage atentia si asupra cheltuielilor publice cu dobanzile, care s-au dubalt in ultimii trei ani in Romania. In prezent, statul plateste aproape 5 lei pentru dobanzi, pentru fiecare 100 de lei incasati.

Pe de alta parte, cheltuielile publice totale au scazut in raport cu veniturile, dar sunt in continuare peste 100%. Astfel, daca inainte de criza statul cheltuia peste 120 lei pentru fiecare 100 lei incasati, acum cheltuie putin sub 115 lei.

Ca urmare, statul este nevoit sa se imprumute 15 lei, la fiecare 100 lei din venituri.



Exporturile accent mai mare pe calitate

Exporturile nete au franat cresterea economica anul trecut cu 0,8 puncte procentuale. Astfel, daca exporturile nete (exporturi - importuri) ar fi fost 0, avansul PIB ar fi fost de 3,3% si nu de 2,5%.

"Desi structura exporturilor s-a imbunatatit, gradul inca redus de inovare este totusi prezent la nivelul produselor, ceea ce explica in parte nivelul redus de vandabilitate a exporturilor romanesti", arata analiza BCR.

Graficul de mai jos arata contributia negativa pe care exporturile nete au avut-o la cresterea PIB in Romania, comparativ cu alte state din Uniunea Europeana.



Productivitatea muncii element de baza al cresterii economice

Analistii de la BCR au remarcat ca Romania este o economie care se bazeaza mult pe forta de munca, dar trebuie pus un accent mai mare pe atragerea in continuare de investitii straine si fonduri UE

Totodata, o crestere a productivitatii va permite Romaniei sa livreze produse in cantitati mai mari, mai bune si mai rapid.



Leul, pe un teren sensibil, in ciuda imbunatatirii fundamentelor macroeconomice

Leul, pe un teren sensibil, in ciuda imbunatatirii fundamentelor macroeconomicePotrivit analistilor BCR, moneda nationala ar fi intrat intr-un nou interval de variatie, 4,3 lei/euro - 4,5 lei/euro, unde ar putea fi tranzactionat in cea mai mare parte a anului 2012.

"Numai actiunea concomitenta a unor factori pozitivi – care acum par foarte indepartati – ar putea determina o apreciere a monedei nationale", se arata in raportul bancii.



Totodata, analistii BCR considera ca fundamentele macroeconomice s-au imbunatatit in ultimii ani, moneda nationala fiind subevaluata.

"Ne aflam in intervalul 4,2-4,5 lei/euro. Estimam un curs la final de an 4,39 lei/euro, foarte aproape de 4,4 lei/euro. Cursul este format liber, iar piata are intodeauna dreptate, iar modelele macro care incearca sa vada cursul nominal calculeaza de fapt un curs de echilibru (...) Modelul arata ca leul este subevaluat", a spus Dumitru Dulgheru, economist la BCR, citat de Mediafax.

Analistii BCR considera ca reducerea deficitelor, revenirea pe crestere economica si scaderea diferentialului de dobanda sunt evolutii macroeconomice care ar indica o apreciere a leului, un curs de echilibru fiind de circa 4 lei/euro.

Inflatia va atinge noi minime istorice in prima jumatate din 2012. Ce va urma dupa aceea?

Inflatia va atinge noi minime istorice in prima jumatate din 2012. Ce va urma dupa aceea?Dupa cum estimeaza majoritatea analistilor, inflatia va atinge un minim istoric in prima parta a acestu an, dupa care isi va inversa trendul, ca urmare a efectului de baza.

Totusi, economistii BCR anticipeaza ca inflatia va ramane in intervalul tinta stabilit de BNR pentru 2012, dupa cum indica graficul de mai jos.


Totusi, asteptarile inflationiste vor creste ca urmare a socului inregistrat de moneda nationala in fata euro, chiar daca in prezent trendul anticipatiilor inflationiste este descendent.



Reducerea deficitului de cont curent misiune imposibila?

Economistii BCR sustin ca imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene la peste 60% si atragerea de investitii straine directe in agricultura, industria prelucratoare si turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu.

In prezent, deficitul de cont curent al Romaniei este undeva la 4%, mult mai scazut comparativ cu valorile de doua cifre inregistrate inainte de criza. Totusi, alte economii din Uniunea Europeana au reusit sa isi ajusteze mult mai bine deficitul, dupa cum se observa din graficul urmator.