4 / 8

'Sper ca politicienii nu vor sacrifica economia tarii pentru interesele politice'

Noul guvern, oricare ar fi acela, nu va avea o misiune foarte usoara. Managerii societatilor de investitii financiare au asteptari uriase de la executiv, cea mai mare parte dintre ele fiind legate de sistemul economic si financiar al tarii, dar se refera si la infrastructura, educatie, sanatate si alte domenii primordiale.

Silviu Enache, managerul companiei de brokeraj KD Capital Management a trasat principalele directii ale planului de guvernare, pe care le asteapta:

• Abordarea cu profesionism a situatiei economice actuale, eficienta in actiuni, aprobarea si implementarea bugetului multi-anual, componenta a unei strategii de dezvoltare pe termen mediu.

• Coerenta in actiunile de sustinere a economiei romanesti, inclusiv prin stimularea pietei de capital si, desigur, prin reducerea birocratiei si aprobarea unor masuri fiscale stimulative pentru mediul economic.

• Identificarea de solutii pentru deblocarea sistemului financiar si debirocratizarea aplicatiilor pentru accesarea fondurilor europene.

• Implicarea in educarea financiara a populatiei, inca se merge foarte mult pe consumerism.

• Introducerea in scoli a stiintelor economice, stimularea antreprenoriala a tineretului si dezvoltarea abilitatilor financiare si de afaceri ale tinerilor vor contribui la cresterea nivelului economic al tarii.

• Sustinerea domeniilor cu potential major de crestere, precum: IT, agricultura, constructii de masini, cercetare, energii alternative, etc. Investitiile in infrastructura pot fi o solutie pentru mentinerea cresterii economice a tarii in urmatorul an.

Silviu Enache considera ca economia romaneasca este afectata in special de lipsa lichiditatilor. „Economia merge inca din inertie ca o masina care are probleme cu sistemul de alimentare. Sunt necesare prudenta, coerenta si eficienta in proiectele bugetare abordate, in angajarea cheltuielilor bugetare si desigur in masurile de stimulare a economiei, rectificarea cheltuielilor bugetare cu scopul reducerii cheltuielilor curente si o pondere majora ar trebui alocata investitiilor in infrastructura”, a declarat acesta.

Multe voci (chiar si cele din BNR) spun ca anul urmator impozitele vor creste. Managerul KD Capital este adeptul reducerii cheltuielilor curente ale institutiilor publice in detrimentul cresterii impozitelor. „Consider ca o crestere a impozitelor va afecta mult baza de impozitare si rata de colectare, in schimb, scaderea impozitelor poate contribui la mentinerea bazei de impozitare”, a explicat Enache.

Luand in calcul ipoteza ca Guvernul nu va fi format in termenul stabilit, o criza politica generata de lupta pentru pozitia de sef al guvernului ar putea avea efecte majore asupra economiei.

„In aceasta perioada orgoliile politice sunt cele mai periculoase. Sper ca nici un partid politic din Romania care a intrat in Parlament nu ar putea sacrifica cu buna stiinta economia Romaniei in favoarea intereselor politice”, a continuat Enache.

Acesta a mai spus ca este adeptul unui premier tehnocrat, desi „sunt sanse mici, dar cel putin ministrii de finante si cel al justitiei ar trebui dupa aprerea mea sa fie tehnocrati”, a conchis managerul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri