6 / 8

'Mentinerea cotei de impunere, semn de stabilitate'

Un prim aspect dezbatut pe larg de specialisti este cel legat de diversele propuneri legate de modificari ale cotei de impozitare de 16% aplicabila veniturilor obtinute de persoanele fizice, ale cotei de impozit pe profit.

“In contextul economic actual, consider ca mentinerea cotei de impunere atat la nivelul persoanelor fizice, cat si la nivelul persoanelor juridice ar fi un semn de stabilitate, o crestere a acestora putand duce la atat la restructurarea unor investitii déjà efectuate in Romania, cat si la micsorarea atractivitatii Romaniei pentru noi investitori, fie ei romani sau straini – ei ar putea alege sa investeasca in tari cu cote mai favorabile de impozitare”, a declarat, pentru Wall-Street, Angela Rosca (foto), partener la TaxHouse.

De regula, cresterile de impozite nu duc neaparat la o colectare efectiva de venituri mai mari la buget. “In locul cresterii cotelor de impozitare, ne-am putea gandi la modalitati de imbunatatire a sistemului de colectare si de atragere in sistem a veniturilor din economia subterana prin cote reduse si aplicarea unor deduceri pentru incurajarea declararii veniturilor, precum si la reducerea cheltuielilor – ca si la nivel micro, masurile de criza nu presupun doar cresterea veniturilor, ci si reducerea cheltuielilor”, spune Angela Rosca.

Ea considera ca Romania este si ramane in competitie deschisa cu multe alte tari din zona si nu numai, pentru atragerea investitiilor directe, iar stabilitatea si un nivel rezonabil de impozitare raman printre factorii favorizanti ai acestor investitii.

In contextul crizei, Rosca noteaza ca posibile subiecte de discutie pe agenda oricarui guvern urmatoarele puncte prioritare: eficientizarea sistemului de colectare a impozitelor si reducerea fiscalitatii muncii in general (care este cea mai impozitata in termeni de rata efectiva de impozit/asigurari sociale comparativ cu alte forme speculative de obtinere de venituri, de exemplu din tranzactii imobiliare, din castiguri de capital pe piete reglementate, etc.).

“Efectul diminuarii costurilor cu angajarea fortei de munca ar putea avea ca efect o posibila largire a bazei de impozitarea prin incurajarea declararii veniturilor si implicit o posibila reducere a ratei somajului previzionata a creste in perioada urmatoare”, spune Rosca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri