O parte din industrie ar putea ramane fara gaze

O parte din industrie ar putea ramane fara gazePopulatia nu va avea de suferit din cauza sistarii furnizarii de gaze, dar daca temperaturile vor scadea sub minus 15 grade o parte din agentii economici ar putea fi obligati sa-si intrerupa activitatea, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu.

Oficialul a anuntat initial ca s-a declarat stare de urgenta astfel incat operatorul sistemului national de transport al gazelor sa poata functiona in conditii optime. Videanu a revenit apoi cu precizarea ca prin termenul "stare de urgenta" s-a referit de fapt la "situatie de urgenta", potrivit Legii 346/2007, privind masuri pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale.

Potrivit prevederilor legale, situatiile de urgenta sunt definite ca "situatii imprevizibile care pot conduce, la nivel national, la dezechilibre intre cererea si oferta de gaze naturale de pe piata interna, determinate de cel putin una din urmatoarele conditii: diminuarea majora a aprovizionarii cu mai mult de 20% a cantitatilor de gaze naturale importate, diminuarea majora a aprovizionarii cu mai mult de 20% a cantitatilor de gaze naturale din productia interna, cauzata de accidente, aparitia unor temperaturi extrem de joase la nivelul intregii tari sau in zone insemnate ale tarii, pe perioade indelungate de timp care conduc la un consum excesiv de gaze naturale, consum excesiv de gaze naturale – consumul care depaseste in perioada sezonului rece, respectiv din luna octombrie si pana in luna martie, cu minimum 20% nivelul mediu zilnic inregistrat in perioade climatice reci, constatate statistic la fiecare 20 de ani, avand drept consecinta dezechilibrarea".

Videanu a subliniat ca prioritare pentru aprovizionarea cu combustibili sunt populatia si unitatile publice, cum sunt spitalele. De asemenea, ministrul economiei a mentionat ca incepand de astazi se va trece la functionarea pe combustibili alternativi. Incepand de miercuri, importurile de gaze din Rusia au fost sistate.

Prima victima a sistarii gazelor rusesti - Mechel Targoviste

Compania cu capital rusesc Mechel Targoviste a fost mentionata de ministrul Economiei ca aflandu-se intre cele a caror activitate nu va fi reluata din cauza crizei gazelor provenite din Rusia.

Discutie Basescu-Putin

Discutie Basescu-PutinPurtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a confirmat, citat de NewsIn, informatia potrivit careia presedintele Traian Basescu a avut marti o discutie telefonica cu premierul rus Vladimir Putin pe tema gazelor.

Turcan a mai spus ca nu poate da detalii privind continutul discutiei telefonice dintre seful statului si premierul rus.

Anuntul privind convorbirea dintre Traian Basescu si Vladimir Putin a fost facut de premierul Rusiei in cursul intalnirii de marti de la Gazprom cu presedintele Aleksei Miller. Putin i-a transmis presedintelui Gazprom ca presedintele Romaniei si premierul Bulgariei sunt ingrijorati de situatia aparuta in Balcani din cauza sistarii furnizarii gazelor catre aceste tari, iar Aleksei Miller a considerat situatia ca fiind "dramatica".

"Premierul Bulgariei si presedintele Romaniei m-au contactat telefonic. Sunt extrem de preocupati in legatura cu evenimentele actuale", le-a spus Putin presedintelui Gazprom, Aleksei Miller, si sefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.

Vladimir Putin i-a cerut presedintelui Gazprom sa informeze regulat structurile europene cu privire la situatia gazelor rusesti destinate consumatorilor din Europa, spunandu-i acestuia ca inclusiv contractul de tranzit al gazelor prin Ucraina catre Europa trebuie prezentat responsabililor europeni, acesta necontinand date confidentiale.

"Aici nu este nimic de ascuns. Toate lucrurile sunt extrem de clare. Exista un contract pe care Ucraina nu-l pune in aplicare", a spus Putin, citat de agentia ITAR-TASS.

Rompetrol nu reactioneaza

Rompetrol nu reactioneazaCompania Rompetrol, controlata de KazMunaiGaz din Kazakhstan nu va importa deocamdata pacura si se bazeaza pe stocurile proprii si productia lunara, desi acestea sunt in cantitati mici fata de necesarul zilnic de pacura, in conditiile actuale.

Cititi Rompetrol: Deocamdata nu vom importa pacura

Noile propuneri ale lui Putin de sistare a gazului

Tarile afectate de criza (I)

Tarile afectate de criza (I)Compania energetica nationala ucraineana Naftogaz a anuntat miercuri ca livrarile de gaz rusesc catre Europa, prin gazoductele ce tranziteaza Ucraina, au fost oprite, a scris Reuters, citat de NewsIn.

In cele ce urmeaza este prezentat un rezumat al situatiei aprovizionarii cu gaze naturale rusesti in tarile europene afectate de aceasta decizie.

Austria.
Livrarile de gaze naturale catre Austria au fost complet sistate miercuri, a anuntat grupul petrolier si de gaze OMV, ce a adaugat ca a recurs la rezerve, la productia interna si la alte importuri pentru a garanta aprovizionarea cu gaz a consumatorilor.

Cehia. Importatorul ceh RWE Transgas a anuntat miercuri ca tranzitul prin principala conducta din Rusia catre Cehia si Europa de Vest a fost sistat de la miezul noptii.

Slovacia. Firma slovaca de gaze naturale Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) a anuntat miercuri ca aprovizionarea cu gaze din Rusia a fost oprita in timpul noptii, adaugand ca va oferi mai multe informatii in cursul acestei zile.

Slovacia va declara stare de urgenta din cauza sistarii livrarilor, a anuntat marti agentia ceha CTK, citandu-l pe ministrul slovac al economiei, Lubomir Jahnatek. Aprovizionarea cu gaz a consumatorilor nu va fi redusa.

Franta. Livrarile de gaze din Rusia catre Franta au scazut marti cu peste 70%, a anuntat grupul energetic francez GDF Suez, ce a garantat aprovizionarea fara probleme a consumatorilor.

Bosnia. Principalul operator de gaze naturale din Bosnia, BH Gas, a anuntat marti ca aprovizionarea cu gaze rusesti a fost sistata. Bosnia consuma anual circa 350 milioane matri cubi de gaze naturale, dintre care cea mai mare parte provin din Rusia. Consumul din ultimele doua zile s-a ridicat la 1,6 milioane metri cubi, din cauza temperaturilor extrem de scazute.

Tarile afectate de criza (II)

Tarile afectate de criza (II)Serbia. Compania nationala de gaze naturale din Serbia a anuntat ca livrarile de gaze din Rusia au fost sistate marti. Serbia importa 92% din necesarul de gaze din Rusia, prin Ungaria si Ucraina.

"Aprovizionarea tuturor consumatorilor importanti a fost deja oprita", a transmis agentia de stiri Tanjug, citandu-l pe Dusan Bajatovic, presedintele monopolului sarb al gazelor naturale. Gazele naturale reprezinta circa 15% din consumul total de combustibil din Serbia.

Italia. Importurile de gaze rusesti prin intermediul conductei TAG au scazut marti dimineata cu 90% de la nivelul normal.

Italia nu are motive de ingrijorare in ceea ce priveste aprovizionarea cu energie in urmatoarele saptamani, pe fondul disputei dintre Rusia si Ucraina, a declarat marti directorul executiv al monopolului energetic Eni, Paolo Scaroni.

Scaroni a precizat ca, de la prima criza declansata de disputa dintre Rusia si Ucraina la inceputul lui 2006, Eni a adoptat o politica de diversificare a aprovizionarii si de majorare a stocurilor.

Ungaria. Ungaria a limitat consumul de gaze pentru consumatorii industriali, dupa ce aprovizionarea cu gaze naturale rusesti a fost oprita, a anuntat miercuri compania de distributie Foldgazszallito Zrt.

Consumul celor mai mari utilizatori a fost limitat marti seara, iar restrictiile au fost extinse miercuri dimineata asupra mai multor consumatori industriali, arata un comunicat al companiei. Ungaria estimeaza sa utilizeze miercuri 64 milioane metri cubi de gaze din rezerve, in scadere fata de 68 milioane metri cubi utilizati marti.

Bulgaria
. Aprovizionarea Bulgariei cu gaze naturale prin Ucraina a fost sistata complet marti, a anuntat ministrul bulgar al economiei.

Rafinaria Neftochim Burgas, controlata de grupul rusesc Lukoil, si-a oprit exporturile de combustibil greu dupa ce sistarea aprovizionarii cu gaze naturale a fcut ca grupul sa treaca la utilizarea petrolului.

Germania. E.ON Ruhrgas a anuntat ca livrarile de gaze naturale catre Europa prin Ucraina au fost reduse masiv incepand de marti si a estimat ca intrarile de gaze in Germania prin Waidhaus, punctul de frontiera cu Cehia, vor fi oprite integral. Firmele energetice au avertizat ca vor ramane fara resurse in cazul in care disputa va continua pentru o perioada mai indelungata si daca temperaturile se vor mentine sub zero grade.

Slovenia. Principalul furnizor de gaze naturale din Slovenia, Geoplin, a anuntat marti ca aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia a fost redusa cu 90% de la ora 03.00 GMT, insa ca situatia s-a ameliorat partial dupa ora 09.00 GMT. Geoplin a anuntat ca se afla in discutii intensive cu Gazprom.

Polonia. In Polonia, guvernul a aprobat o motiune prin care reduce aprovizionarea cu gaze a clientilor industriali, a anuntat primul ministru adjunct. Livrarile de gaze naturale rusesti catre Polonia, prin Ucraina, au scazut drastic marti, a mai spus primul ministru adjunct.

Croatia. Grupul de petrol si gaze INA a anuntat marti ca aprovizionarea Croatiei cu gaze naturale rusesti a fost oprita.

Turcia. Livrarile de gaze rusesti dintr-o conducta vestica ce tranziteaza Ucraina au fost oprite, a declarat marti ministrul turc al energiei, Hilmi Guler. Turcia si-a majorat importurile de gaze naturale rusesti prin intermediul unei conducte ce trece pe sub Marea Neagra.

Grecia. Toate importurile de gaze naturale din Rusia prin Ucraina au fost sistate marti, a declarat ministrul bulgar al economiei. Cu toate acestea, Turcia a spus ca aceasta sistare nu ii afecteaza exporturile de gaze catre Grecia.

Macedonia. Toate exporturile de gaze rusesti catre Macedonia, prin Ucraina, au fost oprite marti, a declarat ministrul bulgar al economiei.