Raiffeisen: Crestere economica de 2,5% in 2009

Raiffeisen: Crestere economica de 2,5% in 2009Cea mai proaspata prognoza provine de la analistii Raiffeisen Bank Romania, care estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste cu 2,5% in 2009, intr-o scadere pronuntata fata de ritmul de anul trecut, cand produsul intern brut (PIB) al tarii a sporit cu 7,2%.

Analistii Raiffeisen anticipeaza o revigorare a economiei romanesti din 2010, cand anticipeaza o crestere reala a PIB cu 3,5%.

Perspectivele de crestere economica a Romaniei in 2009 s-au deteriorat simtitor, incepand din ultimul trimestru al anului trecut, cand Romania a inceput sa resimta criza economica.

"Ne asteptam la o crestere a PIB-ului cu numai 2,5% in acest an, iar riscurile arata o posibila inrautatire a situatiei, ceea ce inseamna ca nu excludem un nivel si mai scazut", atrag atentia analistii Raiffeisen Bank Romania.

Ei estimeaza o evolutie slaba a produsului intern brut in ultimul trimestru al anului trecut si in primele trei luni ale acestui an, dar anticipeaza o usoara revenire a activitatii economice in a doua parte a anului 2009.

"Incertitudinea este foarte ridicata, dar, cu toate acestea, ne asteptam ca economia sa inregistreze o evolutie pozitiva", sustin analistii Raiffeisen.

Scaderea activitatii economice din zona euro nu s-a reflectat in economia Romaniei in prima parte a anului 2008, cand exporturile au continuat sa creasca intr-un ritm alert, productia industriala a sporit rapid, iar cresterea economica se situa, de asemenea, la un nivel ridicat (de 8,8% in primul semetru din 2008, in termeni anuali).

BERD taie prognoza la 1%

BERD taie prognoza la 1%Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus pentru a doua oara estimarea privind cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2009, de la 3%, cat prognoza in noiembrie 2008, la 1%, pe fondul agravarii recesiunii in tarile dezvoltate si al incetinirii activitatii in cele emergente.

BERD estimeaza ca economia Romaniei a crescut cu 8% in 2008.

In ultima sa estimare privind cresterea economica a tarilor in care este prezenta, BERD se asteapta ca acestea sa evite recesiunea. In prezent, BERD se asteapta la o crestere economica medie de 0,1% in cele 30 de tari unde deruleaza investitii, comparativ cu prognoza de 2,5% din noiembrie 2008 ce fusese efectuata pe baza previziunilor tarilor.
BERD estimeaza, in prezent, ca economiile acestor tari au crescut in medie cu 4,8% in 2008, comparativ cu 6,3% cat anticipa in noiembrie.

Economistul-sef al BERD, Erik Berglof, declara ca "Regiunea in care este prezenta BERD resimte din plin incetinirea economica mondiala. Abilitatea acestor tari de a rezista unor socuri externe majore pe termen lung va depinde in mare parte de viteza de recuperare a economiei mondiale, de eforturile combinate ale guvernelor nationale si ale institutiilor financiare internationale, inclusiv BERD, de a proteja sectoarele financiare din regiune, si de sustinere a bancilor straine pentru subsidiarele din estul Europei".

Liviu Voinea vede recesiune in 2009

Liviu Voinea vede recesiune in 2009O scadere brusca a deficitului bugetar de la 5% la 2% inseamna o reducere dramatica a consumului public, la care daca se adauga si diminuarea consumului privat, scenariul recesiunii devine foarte probabil, a declarat, pentru Wall-Street, Liviu Voinea, director executiv GEA (Grupul de Economie Aplicata) pentru Wall-Street.

„O scadere atat de brusca a deficitului bugetar de la 5% la 2% inseamna o micsorare severa a consumului public, si cuplata cu scaderea consumului privat reprezinta o amenintare de recesiune”, a explicat Voinea.

Abordarea autoritatilor in ceea ce priveste bugetul de stat de la acest moment nu este cea mai adecvata, in opinia lui Voinea, pentru ca Romania se confrunta deja cu o incetinire a consumului privat determinata de reducerea salariilor si a pensiilor, la care se adauga inghetarea creditarii.

„Probabil vom avea si o ajustare fortata a deficitului de cont curent din cauza consumului privat, daca la aceasta se va adauga scaderea consumului public, acest fapt, practic, va arunca tara in recesiune. Intr-o tara in care nimeni nu mai consuma este recesiune”, a mai spus Voinea.

In opinia acestuia, ajustarea deficitului bugetar trebuie sa se faca treptat pe baza unui plan anual de ajustare graduala, fiscala si bugetara care sa se intinda pe 2-3 ani si prin care sa se ajunga catre un deficit de 3% dupa 2-3 ani.

Apoi, banii de care Romania are nevoie trebuie sa fie obtinuti din fonduri externe, FMI - cel mai probail, si finantarea sa fie de tip punte.

„Este nevoie de finantare, pentru ca avem un deficit pe care fie il acoperim din bani de afara, fie taiem atat de mult din cheltuieli incat intram in recesiune, si alte variante nu sunt. Nu trebuie sa adoptam varianta cu recesiunea, ci sa adoptam politici anticiclice.

Romania a adoptat in 2005 politici ciclice (cota unica a redus fiscalitatea, cand economia era in boom), acum, cand economia incetineste sever, vrem sa punem la randul nostru frana, ceea ce inseamna tot politica prociclica, in momentul in care noi avem nevoie de politici anticiclice”, a detaliat Voinea, pentru Wall-Street.


"Daca se va atinge acel deficit de 2%, asa cum este in programul guvernului, desi in opinia mea nu se va intampla acest lucru, vom avea recesiune. Este posibil sa avem o crestere economica de 2,5-3%, dar cu un deficit bugetar in jurul lui 4%", a adaugat Voinea.

ING: Recesiunea pare de neevitat in 2009

ING: Recesiunea pare de neevitat in 2009Romania are putine sanse sa evite recesiunea in 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din comert, a productiei industriale si a constructiilor, fapt ce poate duce la contractarea cu 3,5% a produsului intern brut (PIB) in acest an, iar tinta pentru deficitul bugetar pare nerealista, potrivit ING.

"Economia Romaniei va scadea cu 3,5% in 2009, fiind cea mai pronuntata scadere din zona EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa - n.r.) dupa Ucraina, ceea ce ne face sa estimam ca sunt putine sanse ca Romania sa evite recesiunea in 2009", sustin economistii ING Bank Romania intr-un raport publicat recent.

Analistii ING estimeaza, de asemenea, ca PIB-ul Romaniei ar putea scadea inca din primul trimestru al acestui an.

"Din noiembrie, echipa ING a facut revizuiri semnificative in scadere privind cresterea economica atat in SUA, cat si in zona euro. O recesiune mai severa in cadrul statelor dezvoltate va avea impact puternic asupra Romaniei prin cel putin doua canale, cererea externa mai scazuta si mai putina finantare externa, intr-o perioada in care Romania are o nevoie acuta de acces la fonduri din strainatate", se arata in raportul ING.

Analistii ING considera ca economia Romaniei a scazut in ultimul trimestru din 2008, insa aceste date vor putea fi confirmate cel mai devreme in iunie 2009.

Tanasescu: Cresterea economica va fi pe plus in 2009

Cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei va suferi o incetinire drastica in acest an, dar e de asteptat ca evolutia economiei sa ramana "pe plus", sustine reprezentantul Romaniei la FMI, in vreme ce unele surse din institutiile internationale sustin ca nu exclud chiar si o recesiune a tarii.

"Este greu de prognozat cresterea economica. Va fi cu siguranta o descrestere foarte puternica la nivelul intregii Europe, inclusiv al Europei Centrale si de Est, si va putea fi vazuta o deteriorare fata de prognozele anterioare", a declarat, citat de NewsIn, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.

"Cresterea economica a Romaniei in 2009 este pe plus, sigur, dar va fi o descrestere ampla fata de nivelul de aproape 8% de anul trecut", a adaugat Tanasescu.

El a adaugat ca acesta este semnalul clar ca nimeni nu scapa de o asemenea criza.

Unele institutii financiare internationale mizeaza insa pe cresteri mai mici, de circa 1%, si nu exclud chiar o restrangere a economiei, chiar daca aceasta nu va implica neaparat o recesiune tehnica, ce implica o scadere a produsului intern brut pentru doua trimestre consecutiv.

Popa (BNR): Probabilitatea unei scaderi a economiei, redusa

Popa (BNR): Probabilitatea unei scaderi a economiei, redusaProbabilitatea unei scaderi a economiei romanesti este redusa, in conditiile in care prognoza oficiala pentru avansul din acest an este de 2,5%, a declarat de curand viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

El a completat ca, dupa prezentarea raportului asupra inflatiei, care va fi discutat la Banca Nationala a Romaniei (BNR) in sedinta de politica monetara din februarie, BNR va veni cu noi detalii privind asteptarile de crestere economica in 2009.

Viceguvernatorul a mentionat ca BNR se asteapta la o incetinire a consumului, in conditiile in care cresterile salariale vor fi de o singura cifra, iar creditarea se tempereaza.

"Ne asteptam la o incetinire a consumului, in conditiile in care salariile nu vor mai inregistra o crestere de doua cifre si pe fondul incetinirii creditarii", a mai spus Popa.

Fata de alte state din Uniunea Europeana, inclusiv cele care nu sunt membre ale zonei euro, Romania are o pozitie favorabila in termeni de crestere economica, avand in vedere ca prognozele pentru unele dintre aceste state indica o recesiune semnificativa, a explicat oficialul BNR.

Coface vede o crestere economica de 2%

Coface vede o crestere economica de 2%Coface estimeaza o incetinire a cresterii economice la 2% in Romania in acest an, in conditiile in care comertul exterior se va reduce, arata datele publicate de companie.

Estimarea Coface este usor mai optimista decat cea a Comisiei Europene, publicata luni, care indica o crestere a economiei romanesti cu doar 1,75% in acest an, fata de 7,8% in 2008, insa este sub nivelul de 2,5% pe care mizeaza Guvernul.

Astfel, Coface prognozeaza pe o reducere a exporturilor romanesti la 49,7 miliarde dolari in acest an, de la 51,9 miliarde dolari in 2008, dar si o comprimare a importurilor, la 72 miliarde dolari, de la 80,4 miliarde dolari anul trecut.

Scaderea comertului exterior va avea ca efect o restrangere a deficitului de cont curent pana la 10,5% din produsul intern brut (PIB), de la 13,3% din PIB in 2008, estimeaza Cristian Ionescu, director executiv al Coface Romania.

In acelasi timp, deficitul bugetar va fi redus la 2,1% din PIB, de la circa 5,3% din PIB in 2008. Totusi, datoria externa a Romaniei, din care cea mai mare parte este privata, va creste la 57,9 miliarde dolari in 2009, de la 51,7 miliarde dolari anul trecut.

Incetinirea economica va calma si inflatia in acest an, pana la o medie anuala de 6,3%, fata de 7,9% in 2008. Serviciul datoriei externe va urca la 19,5% din exporturi in 2009, de la 15% in 2008, iar rezervele valutare ale Romaniei vor acoperi 4,6 luni de importuri, mai prognozeaza Coface.

Prognoza: 2,5% crestere economica

Prognoza: 2,5% crestere economicaComisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in ultima proiectie publicata, ca produsul intern brut a inregistrat anul trecut o crestere de 7,9%, pana la 513,175 miliarde lei (139,35 miliarde euro), avansul fiind usor peste cel luat in calcul de Guvern si de Comisia Europeana, de 7,8%.

Pentru 2008, CNP si-a modificat in urcare estimarea privind valoarea produsului intern brut, de la 505 miliarde lei in toamna, desi a revizuit in scadere prognoza de crestere economica, de la 9,1% la 7,9%.

Comisia estimeaza pentru 2009 o crestere economica de 2,5%, fata de 6% in prognoza de toamna, nivelul fiind deja luat in calcul Guvern pentru proiectiile bugetare. Comisia Europeana estimeaza, in schimb, o crestere economica de 1,75% pentru acest an in Romania.

Proiectia interimara pentru intervalul 2009-2013, publicata de CNP in aceeasi zi in care Comisia Europeana a anuntat noile estimari macroeconomice pentru statele din UE, indica o revenire a economiei romanesti la ritmuri inalte de crestere incepand de anul viitor. Astfel, CNP estimeaza o crestere economica de 4,5% in 2010, 5,5% in 2011 si 6% in ultimii doi ani ai intervalului de proiectie.

Produsul intern brut (PIB) ar urma sa ajunga, conform CNP, la 579 miliarde lei (144,8 miliarde euro) in 2009, 659,2 miliarde lei (161,2 miliarde euro) in 2010 si 934,43 miliarde lei (216,8 miliarde euro) in 2013.

Raportat la populatia Romaniei, estimarile CNP ar corespunde unui nivel al PIB de 6.700 euro/locuitor in 2009 si de 10.100 euro/locuitor in 2013.

CE: Economia Romaniei va creste cu 1,75% in 2009

CE: Economia Romaniei va creste cu 1,75% in 2009Romania va inregistra in acest an o incetinire severa a cresterii economice, pana la 1,75%, in contextul in care deficitul bugetar se va adanci pana la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut (PIB), arata prognoza Comisiei Europene.

Criza economica si financiara, care a adus deja recesiune in unele state din UE, va afecta puternic Romania in acest an si va dezechilibra si mai mult balanta fiscala, arata estimarile Bruxelles-ului.

Astfel, economia romaneasca va creste cu 1,75% in acest an, fata de 7,8% in 2008, si cu 2,5% in 2010, an pentru care CE prevede o redresare usoara a situatiei economice in statele membre.

In aceste conditii, statul roman va avea dificultati din ce in ce mai mari sa adune incasari la buget, deficitul public fiind estimat sa creasca puternic, pana la 7,5% din PIB in 2009 si la 7,9% din PIB in 2010, arata proiectiile CE. Anul trecut, deficitul public a fost de 5,2% din PIB, arata datele preliminare, dupa standardul european (ESA95).

Dezechilibrarea balantei fiscale va forta guvernul sa se imprumute masiv, urcand datoria publica la 21,1% din PIB in 2009 si la 26,8% din PIB anul viitor, fata de 15,2% din PIB in 2008 si 127% din PIB in 2007.

Incetinirea economica va fi insotita de temperarea semnificativa a cererii interne, care a sustinut in ultimii ani cresterea PIB. Proiectiile Bruxelles-ului indica o crestere a cererii interne cu doar 2,2% in 2009, fata de 11,4% in 2008 sau 15,7% in 2007.

Guvernul prevede crestere economica de 2,5%

Guvernul prevede crestere economica de 2,5%Constructia bugetului pe 2009 se va face in principiu pe baza unei cresteri economice de 2,5% in acest an, fata de 7,8% in 2008, si ia in calcul un deficit bugetar in jur de 2% din produsul intern brut (PIB), a declarat premierul Emil Boc.

Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 7,8%, iar deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din PIB, ceea ce inseamna ca guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde euro mai mult decat a incasat, a precizat Boc.

Ultima estimare guvernamentala prevedea o crestere economica de 7,9% in 2008.