BCE ar putea sa copieze Rezerva Federala americana si sa cumpere active

BCE ar putea sa copieze Rezerva Federala americana si sa cumpere active

BCE a decis sa nu treaca inca la achizitii de active, asa cum a facut Rezerva Federala americana (FED), care in timpul crizei a cumparat lunar titluri de stat ale SUA in valoare de 85 mld. dolari. Presedintele BCE, Mario Draghi, nu a exclus insa aceasta posibilitate, afirmand ca optiunea este inca luata in considerare.

Imprumuturi din partea BCE pentru sustinerea creditarii

Imprumuturi din partea BCE pentru sustinerea creditarii

BCE a anuntat o serie de masuri prin care vor fi pompati bani ieftini in zona euro. Acestea includ imprumuturi pe termen lung acordate bancilor, cu scopul de a impulsiona creditarea companiilor. Valoarea acestora ar putea sa ajunga la 600 mld. euro, potrivit economistilor bancii germane Berenberg.

BCE ar putea sa ia noi masuri extreme in viitorul apropiat

BCE ar putea sa ia noi masuri extreme in viitorul apropiat

Este aceasta singura masura majora pe care BCE o va lua in lupta cu deflatia? Raspunsul lui Mario Draghi la aceasta intrebare a reporterilor a fost “nu… daca va fi nevoie acestea nu vor fi singurele masuri pe care le luam”.

Draghi a declarat ca BCE nu vede inca o deflatie in zona euro, insa atat timp cat inflatia ramane la minime absolute, riscurile sunt foarte mari.

Moneda euro rezista incercarilor BCE de a reduce deflatia

Moneda euro rezista incercarilor BCE de a reduce deflatia

Moneda europeana rezista pentru moment asaltului pe care Banca Centrala Europeana l-a lansat asupra amenintarii deflatiei. Evolutia euro surprinde analistii din piata, unii dintre acesta sustinand ca mult asteptata depreciere nu va veni foarte curand.

“Multi oameni se scarpina in cap cand vad cresterea euro. Exista destui sceptici care cred ca aceste masuri nu vor functiona sau nu vor fi suficiente”, a declarat, pentru CNBC, Emma Lawson, strateg-sef pe valute in cadrul National Australia Bank.

"A lot of people are scratching their heads" over the euro's climb, said Emma Lawson, senior currency strategist at National Australia Bank.

Euro a scazut pana la un minim de 1.3505 dolari/euro, cel mai redus nivel incepand cu februarie, la scurt timp dupa decizia BCE. Ulterior insa, moneda unica europeana a urcat pana la 1,3661 dolari/euro. Vineri, la ora 16:30, cursul ajunsese la 1,3667 dolari/euro.

Anumitor tari le va fi mai greu sa isi plateasca datoriile

Anumitor tari le va fi mai greu sa isi plateasca datoriile

Masurile adoptate de BCE vor ingreuna viata anumitor tari, carora le va fi mai greu sa isi plateasca datoriile. De asemenea, economiile slabe din Europa vor fi nevoite sa reduca salariile pentru a putea sa ramana competitive cu state precum Germania.

O moneda euro puternica a reprezentat motivul pentru care inflatia in zona euro a scazut, ceea ce a facut importurile mai ieftine. Moneda europeana s-a depreciat insa cu 2% fata de dolarul american in ultima luna, anticipand deciziile BCE, iar scaderea este asteptata sa continue.