4 / 7

Pozitia Bancii Centrale

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat zilele trecute la un seminar desfasurat la Sinaia ca Banca Nationala a Romaniei va reanaliza, in ianuarie 2009, cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante.

El a adaugat ca efectul de temperare a ritmului de crestere a creditului in octombrie nu a fost determinat de introducerea noilor norme de creditare a populatiei, ci de restrangerea lichiditatii disponibile pentru bancile din Romania, in contextul crizei financiare internationale.

"Primele aprobari acordate bancilor pe noile norme au fost primite abia incepand cu 15-18 octombrie 2008, deci bancile puteau da inca imprumuturi dupa normele vechi. Sunt inca banci care lucreaza dupa normele vechi, in conditiile in care au intarziat cu depunerea variantei finale a normelor si le-au adus la BNR dupa termenul limita de 6 octombrie. Efectul regulamentului modificat pentru creditarea populatiei il vedem abia din noiembrie", a mai spus Georgescu.

El a completat ca, prin urmare, temperarea avansului creditului este legata de "situatia lichiditatii in sistemul bancar".

Totusi, consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu, a spus ieri ca posibilele modificari ale normelor de creditare ar viza calculul gradului maxim de indatorare, si nu modul de validare a veniturilor celui care solicita un credit.

Astfel, fisa fiscala va ramane in continuare obligatorie, potrivit „unei opinii personale” a lui Adrian Vasilescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri