5 / 7

Scaderea creditarii, influentata de un cumul de factori:

Incetinirea creditarii este rezultatul unui multiplu de factori, potrivit brokerilor. Factorii sunt datorati izbucnirii crizei financiare din SUA, apoi turbulentelor ajunse si in Romania, care au declansat sentimentul de ingrijorare.

„In aceasta perioada, BNR a impus noi norme de creditare, mai restrictive, accentuand ingrijorarea si instaurand prudentialitatea, poate chiar exagerata in cazul unor banci. Apoi, intr-adevar bancile-mama sigur au taiat finantarea pentru subsidiare, in prezent acestea intampinand probleme cu lichiditatile”, a amintit Dobre.

„Pentru prima jumatate a lunii octombrie 2008 oficialii BNR au dreptate, lichiditatea bancilor/incertitudinea din piete au fost de vina, dar pentru a doua jumatate, normele BNR au oprit creditarea. Fie vorba chiar si la o revenire la normele vechi, bancile nu vor mai credita la nivelele anterioare datorita pozitiei de lichiditate a bancii. Ceea ce cred ca ar fi bine ar fi un echilibru care sa permita bancilor o sustinere a economiei prin creditare”, a explicat Sorin Moncea (foto).

La randul sau, directorul executiv de la DBSol Consulting a spus: „Adevarul este undeva la mijloc. Scaderea creditarii a fost influentata de un cumul de factori: criza mondiala, noile norme BNR, cresterea dobanzilor, scaderea rating-ului de tara, lipsa lichiditatilor, probleme ale bancilor-mama etc. Sunt factori care depind unii de altii sau se completeaza nefericit pentru aceasta perioada”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri