6 / 7

BCR: Banca centrala ar putea reduce dobanda-cheie in ianuarie

Dincolo de regulementul privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, este posibil ca in prima parte a anului urmator sa asistam la reduceri consecutive ale dobanzii de politica monetara.

„Bancile centrale din mai multe state au redus dobanda-cheie in ultimele saptamani, iar Romania s-ar putea alatura acestora din ianuarie 2009. Daca adaugam la aceasta si posibile noi scaderi ale ratei rezervelor minime obligatorii pentru lei (situata la 18% in prezent), creditarea in moneda locala, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, va fi avantajata in fata celei in valuta, a declarat Florin Eugen Sinca, analist financiar in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

Potrivit datelor bancii centrale si in conformitate cu asteptarile specialistilor, ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a incetinit semnificativ in octombrie, la 44,8%, de la 50,5% in luna precedenta, ca urmare a comprimarii accentuate a imprumuturilor in valuta.

Creditele in valuta acordate populatiei, care au avansat in ritm accelerat in ultimii ani, s-au comprimat in octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pana la 54,39 miliarde de lei, adica 14,86 miliarde de euro la valoarea echivalenta in lei. La valori exprimate in euro, creditul in valuta acordat populatiei a crescut usor in octombrie.

Ritmul anual de crestere a creditelor in valuta acordate populatiei a incetinit semnificativ in octombrie, la 74,4%, de la 86,7% in luna precedenta. In septembrie, valoarea creditelor in valuta sporise cu 9,4% fata de august.

Pe componenta in lei, imprumuturile acordate populatiei au crescut in octombrie cu 0,9% fata de luna precedenta - si cu 29% fata de octombrie 2007 - pana la 41,38 miliarde de eli, echivalentul a 11,3 miliarde de euro.

„Creditul in lei ar putea fi avantajat in 2009 de modificarile regulamentului 11, in timp ce imprumuturile in valuta, ale caror riscuri specifice sunt amplificate de criza financiara internationala, vor suporta in continuare constrangeri semnificative”, a mai explicat Sinca.

Regulamentul numarul 11 din 19 august 2008 al BNR a modificat si completat un regulament mai vechi privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice si impune bancilor comerciale sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat (bonitatea clientului si tipul de credit, dar si in fucntie de valuta, in care este contractat creditul) gradul maxim de indatorare al acestora.

Dupa noul regulament, bancile analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se specifica in regulamentul BNR.

Totodata, noul regulament impune bancilor sa tina cont si de cea mai mare urcare a ratei dobanzii , conform statisticilor BNR , de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor in perioada de 18 luni anterioara acordarii imprumutului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri