1 / 6

Toamna s-au numarat tranzactiile

Piata locala de fuziuni si achizitii a fost destul de tacuta pana in septembrie-noiembrie, cu un numar redus de tranzactii relevante. Dupa 8-9 luni in care managerii de fonduri de private equity au cheltuit foarte putin din banii pe care-i aveau la dispozitie, iar investitorii strategici s-au preocupat mai mult de eficientizarea operatiunilor proprii, toamna a adus un val de tranzactii in sectoare mai sanatoase la criza: serviciile medicale si Internetul. “Noiembrie a reprezentat intr-adevar luna cu cel mai mare numar de tranzactii anuntate, 14, dar nu si luna cu volumele cele mai mari (aceasta ramane in continuare septembrie). Chiar si octombrie a fost mai bogata decat noiembrie, ca volum de tranzactii” , spune Doru Lionachescu (foto), partener principal la casa de investitii Capital Partners.

Astfel, luna noiembrie a consemnat circa 96 milioane de euro in tranzactii anuntate, in timp ce piata de fuziuni si achizitii din Romania pe primele 11 luni s-a ridicat la 914 milioane euro, conform unui raport de piata intern al Capital Partners. “Noiembrie este deci peste media acestui an, un semn imbucurator, care confirma si sentimentul nostru de usor dezghet al pietei in aceasta toamna. Sunt in mod cert mult mai optimist decat la inceputul anului, si asta nu numai referitor la piata noastra specifica (M&A si corporate finance), dar si pentru Romania in general”, enunta Doru Lionachescu.

Pe fondul erodarii apetitului investitorilor, care este influentat de lipsa predictibilitatii si a previziunilor, piata de M&A din Romania s-a comprimat la un nivel inferior celui din 2009. “Este cert ca piata de fuziuni si achizitii (exclusiv tranzactii intre companiile private) din Romania va inregistra o scadere substantialain acest an in comparatie cu anul precedent. Cel mai probabil, contractia va fi de 60%-70%, asta dupa ce si anul 2008 a inregistrat o scadere de circa 40% fata de anul de top 2007”, a declarat pentru Wall-Street Radu Stoicoviciu, Partener, Servicii de Consultanta, PricewaterhouseCoopers Romania.

Preluarea de catre fondul de private equity CVC a celui mai mare producator de bere AB InBev, tranzactie ce a inclus si operatiunile locale – estimata de Wall-Street la 250-300 mil. euro, achizitia operatorului de clinici private MedLife de catre Societe Generale Asset Management si a retailerului Profi de catre Enterprise Investors au fost deal-urile care au dat, pe final de an, un alt tonus pietei de fuziuni si achizitii din Romania.

De asemenea, tot in luna noiembrie, industria online din Romania a fost vedeta unei noi tranzactii de amploare, in conditiile unei piete M&A in suferinta: fondul de investitii 3TS Cisco Growth Fund a preluat un pachet minoritar din actiunile publisher-ului online InternetCorp.

Prin intermediul acestui articol, jurnalistii Wall-Street.ro ii invita pe bancherii si consultantii romani de M&A sa devina membri ai grupului profesional de M&A existent pe LinkedIn.com, urmand acest
link.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri