3 / 11

Naveta Viking pentru Marte

La finalul anilor ’50, NASA visa la o misiune ambitioasa – aceea de a trimite doi roboti gemeni pe Marte. Odata ajunse acolo, masinile ar putea realiza teste geologice, sa “miroasa” atmosfea si sa preia mostre, sa analizeze gazele din atmosfera si, poate cel mai ambitios lucru, sa caute viata sau semne de viata pe Planeta Rosie. Pana atunci, NASA nu zburase niciodata spre Marte, fiind doar o pata rosie pe cer.


Doar intr-o decada, NASA au inovat extraordinar si au miniaturizat robotii Viking pana la nivelul unei masini de spalat. Navetele au ajuns pe Marte, cu bine, in 1976. Mai mult, cele doua au operat mai mult decat se asteptau specialistii NASA. Initial au fost concepute pentru a functiona timp de 90 de zile, dar Viking 1 a operat pana in 1982.


In 2008, NASA a reevaluat experimentele si mostrele navetelor si au ajuns la concluzia ca este posibil sa fi existat microbi sau substante organice in solul martian. O noua misiune, programata pentru 2020, ar putea sa ne asigure de acest lucru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri