Cele doua societati au trecut pe profit in primul semestru al anului

Cele doua societati au trecut pe profit in primul semestru al anuluiAzomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, a afisat in primele sase luni ale anului un profit net de 132,23 milioane de lei (36 milioane de euro), dupa pierderile inregistrate in intervalul similar din 2007, pe fondul cresterii afacerilor cu 55%. In prima jumatate a anului trecut, AZO inregistrase pierderi de 6,13 milioane de lei.

In al doilea trimestru, compania si-a majorat profitul net cu 40%, la 77,25 milioane de lei (21,7 milioane euro), fata de primul trimestru, cand a avut un profit de 55 milioane de lei (15,4 milioane de euro).

Cel mai mare producator de uree din Romania, Amonil Slobozia, a obtinut in primele sase luni un profit net de 21,27 milioane de lei (5,8 milioane de euro), pe fondul cresterii de 23 de ori a veniturilor din exploatare. In primul semestru al anului trecut AMO inregistrase pierderi de 7,14 milioane de lei.

“La Amonil, profitul a venit in crestere, chiar daca intr-un ritm mai scazut, fiind afectat de cresterea foarte mare a cheltuielilor materiale si energetice, in urma cresterii pretului gazelor naturale”, a declarat, pentru Wall Street Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction.

Afacerile companiei au crescut de 17 ori in prima jumatate a acestui an, la 147,46 milioane lei (40,2 milioane euro). In primele sase luni din 2008, AMO a obtinut venituri din exploatare de 207,82 milioane lei (55 milioane de euro), iar cheltuielile din exploatare s-au cifrat in prima jumatate a acestui an la 183,12 milioane lei, de 11 ori peste nivelul din acelasi interval al anului trecut, de 16 milioane lei.

Emitentii sunt printre cei mai buni performeri ai saptamanii trecute

Emitentii sunt printre cei mai buni performeri ai saptamanii trecuteTitlurile AZO au inregistrat in saptamana 01-08 august o crestere 9,26%, atragand o lichiditate de 6,13 milioane de lei (1,7 milioane de euro), in timp ce AMO a castigat saptamana trecuta 8,54%, pe o lichiditate totala de 2,56 milioane de lei (718.000 euro).

Paul Brendea declara ca se asteapta la o volatilitate ridicata a celor doi emitenti pe termen mediu si lung si la mentinerea unui trend general crescator.

Un dezavantaj al emitentilor este ca sunt dependente de cresterea preturilor la ingrasamintele chimice, iar industria in care activeaza este sensibila la majorarea costurilor de energie, afirma Alin Cucos, analist la Estinvest.

Analistul explica ca actiunile AZO se tranzactioneaza la maxime istorice, la un P/S (Price/Sales, indicator care determina ponderea in care cifra de afaceri este cuprinsa in capitalizarea bursiera) intre 0,45-0,50, in timp ce titlurile AMO sunt tranzactionate sub maximele istorice, pe paliere mult mai bine definite, la un P/S de 0,35-0,40.

AZO si AMO - Analiza fundamentala

AZO si AMO - Analiza fundamentala“Azomures a beneficiat de conditii foarte bune de piata in primul trimestru din acest an, conditii care s-au mentinut si la jumatatea anului. In linii mari insa, e posibil ca profitul anualizat sa fie mai bun decat la trei luni, astfel incat indicatorul PER sa se amelioreze considerabil”, continua Paul Brendea.

Ambele companii detin indicatoare PER sub cota de 16,7, media companiilor mari producatoare de ingrasaminte de pe bursele internationale indicand un potential de valorizare.

Astfel, la cotatia de ieri si cu profitul pe ultimele patru trimestre, titlurile Amonil aveau un Price Earnings Ratio de 2,12%, iar actiunile AZO un PER de 2,37.
Indicatorul P/BV arata in cazul celor doi emitenti valori subevaluate ale actiunilor, pentru AMO de 0,66 si de 0,97 pentru AZO.

Rentabilitatea veniturilor pe al doilea semestru este mai mare in cazul Azomures Targu-Mures – 19,1%, in timp ce pentru AMO veniturile au o rata de crestere de 10,21%.

Rata rentabilitatii financiare (ROE) pentru emitentul AZO este de 27,9%, iar rentabilitatea capitalurilor proprii in cazul Amonil este de 21,9%. Rentabilitatea profitului este mult mai mica pentru societatea AMO – 9,56%, fata de rata de profitabilitate a Azomures, de 27,9%.

Riscurile investionale sunt la fel de mari ca si cresterile titlurilor

Riscurile investionale sunt la fel de mari ca si cresterile titlurilorIn opinia analistilor, societatile reprezinta o investitie buna, insa nu se recomanda un plasament pe termen lung. “Pentru acesti emitenti trebuie avuta in vedere o strategie mai speciala, mai apropiata de aceea a unui speculator, deoarece trebuie absorbit cat mai mult din eventualele cresteri mai agresive cu care ne-au obisnuit aceste societati in ultimul timp”, afirma Brendea.

Analistul considera ca aceste titluri sunt o buna investitie, dar riscul este mai mare decat media pietei, nu doar din cauza aprecierilor puternice care au existat in ultimele luni, ci din cauza structurii actionariatului si a lichiditatii.

Alin Cucos explica ca societatea Amonil are probleme contractuale cu Distrigaz Sud si o mai mare senzitivitate la majorari ale pretului gazelor naturale sau sistari temporare a productiei in cursul anului, pragul de 0,1 lei fiind totusi o rezistenta puternica.

“Azomures este favorizat si de o cifra de afaceri la export de 60%-70% din total, pe fondul unei cereri ascendente de ingrasaminte chimice de pe piata externa (cu preturi la export in crestere cu 30%-40%), astfel ca fundamentele favorizeaza o pozitionare pe termen mediu pe AZO in detrimentul AMO”, conchide reprezentantul Estinvest.