Specularea momentului in care iti poti permite o locuinta

Specularea momentului in care iti poti permite o locuintaIonut Bordei, seful departamentului de rezidential al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis | Eurisko, este de parere ca trebuie sa incepi prin a specula momentul in care intr-adevar iti poti permite sa-ti cumperi o casa si sa o cumperi.

“In ultimii ani, au fost multiple rasturnari de situatie in care oamenii nu au cumparat atunci au avut posibilitatea si mai tarziu nu au mai putut cumpara, chiar daca preturile au crescut sau au scazut. Astazi este un moment bun in care poti alege din multiple oferte ceea ce ti se potriveste mai bine si in zona dorita, daca dispui de capitalul necesar”, ne-a explicat Ionut Bordei (foto).

De aceeasi parere este si Dan Dimofte, Regional Manager al companiei imobiliara DTZ Echinox Iasi, care ii indeamna pe tinerii cu suficient capital sa cumpere in cursul acestui an, intrucat in piata rezidentiala, 2009 va fi anul ofertelor.

Ambele companii spun ca au si clienti tineri, atitudinea lor fiind una prundenta si, in acelasi timp, asteptand in continuare noi scaderi de preturi. „Unii cauta mai mult, altii sunt mai decisi. Difera in functie de bugetele pe care le au si de ceea ce cauta. Totusi, multi inteleg gresit criza si cauta lucruri care ori nu exista, ori nu si le pot permite”, subliniaza Ionut Bordei.

Capcane de evitat: riscul seismic si actele de proprietate

Capcane de evitat: riscul seismic si actele de proprietateCa orice investitie, nici achizitia unei locuinte nu este lipsita de riscuri, Dan Dimofte (foto), de la DTZ Echinox, impartind aceste riscuri in functie de tipul apartamentului: nou sau vechi. Astfel, in cazul unei locuinte vechi, in primul rand trebuie sa se tina cont de riscul seismic al cladirii respective, apoi de vecinatate si vecini, doua componente ce pot influenta negativ valoarea unei case si, implicit, potentialul investitiei.

Alte riscuri in cazul apartamentelor vechi pot fi documentele de proprietate si asigurarea ca locuinta respectiva este libera de orice incarcare fiscala si nu a fost depusa garantie pentru o alta investitie.

In cazul lucuintelor noi, cumparatorul trebuie sa verifice actele de proprietate ale dezvoltatorilor, costurile de management ale proprietatii, precum si istoricul dezvoltatorului si al antreprenorului general, acorzand atentie altor proiecte pe care acestia le-au mai dezvoltat sau le dezvolta in prezent. De asemenea, trebuie verificata si lista de materiale utilizate la constructia imobilului.

Insa indiferent ca este vorba de o locuinta dintr-un bloc vechi sau unul aflat in constructie, viitorul cumparator nu trebuie sa cada in capcana pretului. „Pretul cel mai mic nu este neaparat un deal bun. Pana acum, s-a dovedit in piata, ca acolo unde aveam preturi mici au aparut probleme: fie inca nu au fost livrate si au intarzieri mari, fie proiectul a fost livrat, dar sunt probleme cu finisajele, constructia sau utilitatile”, a mentionat Ionut Bordei, de la CBRE | Eurisko.

Credite in moneda in care este si salariul

Credite in moneda in care este si salariulIn actualul context economic, seful departamentului de rezidential al CBRE | Eurisko crede ca este indicat sa-ti alegi cu mare grija proiectul, daca vorbim de locuintele noi, pentru a fi sigur ca se va termina, in cazul in care inca se afla in constructie.

„In plus, este bine ca viitorul cumparator sa amane momentul angajarii unui credit pana cand costurile vor fi mai mici sau sa aiba posibilitatea de a-si negocia dobanda anual, in functie de evolutia pietei”, afirma Dan Dimofte de la DTZ Echinox Iasi. El ii mai sfatuieste pe tineri sa contracteze creditele in moneda in care isi obtin veniturile si sa incerce cat mai mult sa tina sub control cheltuielile.

Cum afecteaza deprecierea leului piata imobiliara

Anul trecut, vanzarile de apartamente din Bucuresti au scazut cu 50% comparativ cu 2007, in total fiind vandute 3.600 de locuinte in proiecte cu peste 200 de unitati fiecare, potrivit unei analize efectuata de Colliers International. Astfel, in ultimele sase luni din 2008, s-au vandut 600 de apartamente in proiecte noi, comparativ cu 3.300 de unitati - vanzari inregistrate in semestrul doi din 2007.


Prin acest articol, Wall-Street incheie campania inceputa in data de 18 februarie. In patru suplimente consecutive, Wall-Street Money a prezentat idei de investitii pentru tineri in piata de capital, forex, asigurari cu componenta investitionala, finalizand astazi cu recomandari in privinta achizitionarii de apartamente.