1 / 4

Debut de an pozitiv pentru BVB

Bursa de Valori Bucuresti a inceput 2011 cu aprecieri generalizate, indicii crescand vizibil in primele doua saptamani de tranzactionare, pe fondul unor volume in crestere fata de media din finalul lui 2010.

Indicele BET a castigat 9,78% de la inceputul acestui an, iar indicele BET-C a crescut cu 9,07 procente. Din prima zi de tranzactionare a anului, indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 9,53% iar indicele BET-NG cu 5,44%. Cea mai mare apreciere este consemnata de indicele BET-XT, care a bifat aproape 10,5% pana in sedinta de ieri.

Chiar daca aprecierile vor continua, nu sunt excluse corectii punctuale sau temperarea cresterilor in preajma listarii Fondului Proprietatea, care va capta atentia investitorilor, cel putin pentru o vreme.

Tendinta ascendenta cred ca va continua inca o perioada destul de lunga deoarece vor veni catre piata noi bani atat din partea noilor investitori care sunt atrasi in principal de listarea FP, cat si de cei rezultati din marcarea profiturilor pe actiunile FP a celor care au cumparat in cursul anului trecut aceste actiuni. Evolutia nu va fi liniar pozitiva, ci va fi insotita si de semicorectii temporare”, a declarat Gabriel Necula (foto), director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

In acelasi timp, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, se asteapta ca aprecierile BVB sa se tempereze in apropierea listarii FP, cand toate privirile investitorilor vor fi captate pentru cateva zile sau saptamani de titlurile fondului.

„Pe termen scurt, avand in vedere cresterile destul de consistente, este foarte probabila o corectie sau o temperare a cresterilor insa evolutia va fi puternic influentata evolutia FP. Probabil primele zile sau saptamani de tranzactionare a Fondului Proprietatea vor fi caracterizate de o volatilitate ridicata, context in care emitentii care au inregistrat cresteri peste medie in acest inceput de an pot inregistra corectii”, a explicat Grigoras.

Insa, pana la finalul anului, situatia pare destul de diferita, iar estimarile trebuie sa aiba in vedere si investitiile nerezidentilor. Probabil, atrasi de FP, acestia isi fac simtita prezenta in piata.

Cresterea simtitoare a volumelor fata de sfarsitul anului 2010 si numarul mare de tranzactii speciale realizate in ultimele saptamani sunt dovezile cresterii interesului investitorilor straini pentru piata autohtona, interes care va fi pastrat si chiar crescut daca estimarile de crestere economica din acest inceput de an vor fi confirmate. Acest interes daca se va mentine va duce cu siguranta la continuarea achizitiilor punand o presiune suplimentara pe cotatii”, a mai explicat brokerul Intercapital.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri