2 / 8

"Este mai intelept sa fii chirias decat proprietar"

In ultima jumatate de an, Impact, compania condusa de Popp, a lansat patru solutii de finantare pentru apartamentele din ansamblul Greenfield, situat in zona de nord a Bucurestiului, intre padurile Baneasa si Tunari. Primele doua astfel de produse, CallBuy (inchiriere cu optiune de cumparare) si Find-L (rate la dezvoltator), au fost lansate in noiembrie 2008, cele mai noi solutii, Piece by Piece si Bridge, fiind anuntate la inceputul acestei luni.

Toate produsele au ceva in comun: se intind pe o durata de cel mult patru ani, considerata de seful Impact “usor acceptabila” atat de catre clientii, cat si de catre companie.

“O depasire a termenului de patru ani ar incarca prea mult nota de plata, iar clientii pot avea o reactie adversa la o sporire prea mare a costului final. Astfel, conditiile de piata din punct de vedere al costurilor financiare ne fac sa credem ca patru ani este usor acceptabil de toate partile”, explica Dan I. Popp.

Intrucat tranzaciile din piata rezidentiala au inghetat in ultimele luni, pe de o parte din cauza accesului dificil la creditele ipotecare, pe de alta, din cauza neincrederii cumparatorilor, strategia Impact este usor de inteles. Popp sustine insa ca solutia inchirierii nu tine de criza, ci de intelepciunea fiecaruia, dand exemplul Germaniei, unde doar 40% dintre proprietarii stau in propriile case, restul fiind chiriasi.

“In Germania, nu exista acest mit al proprietatii. In cazul achizitiei unei locuinte cu banii jos, ca in Romania, rotatia de capital este mult mai mica si asta contribuie la costul mai ridicat al banilor. De fapt, intr-o economie precum cea romaneasca, putina lume are capacitatea reala de a-si bloca un capital atat de mare prin faptul ca devine proprietar. De aceea, este mult mai intelept sa fii chirias decat proprietar. Exista si o versiune de compromis: stai cu chirie cat timp esti tanar, ai venituri mai mici si nu iti permiti o casa, iar cand avansezi, esti promovat sau ai o afacere reala, atunci poti sa devii proprietar”, argumenteaza seful Impact.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri