Leul slab musca rau. Guvernul pierde in inflatie ce castiga din accize

Leul slab musca rau. Guvernul pierde in inflatie ce castiga din accizeScaderea puternica a leului din ultima perioada ascunde, dincolo de placa binecunoscuta cu “sentimentul investitorilor”, interesele vadite ale Guvernului Boc, scrie DailyBusiness.ro.

In fiecare an, in preajma datei de 1 octombrie, leul se depreciaza brusc pentru ca statul sa castige mai multi bani din accize. O simpla coincidenta?

Potrivit articolului 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, accizele la carburanti, energie electrica, gaze, alcool sau tigari se calculeaza pe baza cursului de schimb valutar din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Anul acesta, cursul pentru accize va fi cel publicat, astfel, de Banca Centrala Europeana pe 3 octombrie. Cursul va fi afisat aici dupa ora 15.

Ce cheltuieli va taia Guvernul la anul daca economia nu creste decat cu 2%, asa cum este noua prognoza FMI.

Ce cheltuieli va taia Guvernul la anul daca economia nu creste decat cu 2%, asa cum este noua prognoza FMI.Ministerul Finantelor se pregateste sa refaca schitele proiectului de buget pe anul viitor dupa ce FMI a anuntat injumatatirea prognozei de crestere economica la circa 2%, iar Gheorghe Ghergina, secretarul de stat responsabil, spune ca va taia si venituri si cheltuieli, potrivit Ziarului Financiar.

El spune ca exista deja un proiect de buget care va fi ajustat odata cu venirea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene la Bucuresti in aceasta luna.

Infiintarea Companiilor Energetice Oltenia si Hunedoara, supusa dezbaterii

Infiintarea Companiilor Energetice Oltenia si Hunedoara, supusa dezbateriiDin CE Oltenia vor face parte SNLO, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova CE Hunedoara va lua fiinta prin fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A., scrie Curierul National.

Ministerul Economiei a postat pe site-ul sau, spre dezbatere publica, cele doua proiecte de infiintarea a Companiilor Energetice Oltenia, respectiv Hunedoara, solutie de compromis care ar trebui sa inlocuiasca temporar infiintarea celor doi mamuti energetici nationali - Electra si Hidroenergetica.

Lectia de imobiliare: Cum sa nu dai faliment

Lectia de imobiliare: Cum sa nu dai falimentCand piata imobiliara spumega precum o sampanie de-abia deschisa, turcii de la Opus Land Development si-au anuntat planul maret de a construi pana la 6.000 de locuinte pe un teren de 100 de hectare la Stefanestii de Jos. Initial, intregul proiect urma sa fie finalizat in 2014, in urma unor investitii de 700 de milioane de euro, potrivit Money.ro.

Sampania s-a rasuflat odata cu venirea crizei. La fel si apetitul si posibilitatile romanilor de a cumpara locuinte. Multi dezvoltatori au dat faliment sau au intrat in insolventa, altii au plecat din Romania cu tot cu machetele proiectelor, in timp ce multi stau acum cu sute de locuinte goale, construite la costuri mari si pe care nimeni nu se mai inghesuie sa le cumpere.

Prapad pe bursele asiatice: China are mari dificultati financiare

Prapad pe bursele asiatice: China are mari dificultati financiareStiri negative chiar de luni dimineata: Indicele Hang Seng de la Bursa din Hong Kong are o scadere de aproape 5%, cea mai grava din acest an, investitorii fiind ingrijorati, atentie, de sanatatea financiara a Chinei, informeaza Capital.ro.

Mai mult, indicele bursei de la Tokyo, Nikkei 225, inregistreaza o scadere de aproape 2,5%, motivul fiind acelasi.

Si cu asta, cel mai probabil am ajuns la vorbele lui Nouriel Roubini care doar saptamana trecuta spunea ca trebuie sa ne pregatim de o aterizare fortata a economiei chineze.