Cele mai mari 20 de companii listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) au reusit sa isi mareasca profitul in medie cu 14% in primele sase luni din acest an, acesta urcand la un total de 3,65 miliarde lei. O singura companie din top a inchis primul semestru cu o pierdere neta.
Este vorba de Rompetrol Rafinare (RRC), care in ciuda faptului ca a terminat intervalul ianuarie - iunie cu un minus de 296 milioane lei, a reusit totusi sa isi reduca pierderile care in acelasi interval de anul trecut atingeau 428,8 milioane lei.

Per ansamblu, doar 8 din cele 20 de companii luate in calcul au inchis S1 cu un profit in scadere.

Asa cum era de asteptat, Petrom (SNP) a fost cea mai profitabila companie listata, cu un castig net de 2,39 miliarde lei, cu 17,8% mai mare decat in primul semestru din 2012. Urmeaza Fondul Proprietatea, cu putin peste jumatate de miliard de lei, si Banca Transilvania, cu un profit net de putin peste 180 milioane lei.



De altfel toate cele trei banci listate au avut evolutii bune in S1: BRD si-a marit profitul cu 57%, pana la 62 mil. lei, in vreme ce Carpactica (BCC) a facut 16,7 milioane lei (+82%).

De cealalta parte nu toate SIF-urile au reusit sa inchida prima jumatate a anului cu profituri in crestere. SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilania (SIF3) sunt singurele societati cu un profit mai mare in primul semestru din acest an, comparativ cu S1 2012.

SIF Transilvania a terminat intervalul cu un castig de 140,3 milioane lei, cel mai mare din sector. In acelasi timp SIF Muntenia a avut un profit de 36,9 milioane lei, cel mai mic dintre cele cinci SIF-uri, si cu 28,8% sub cel de anul trecut.

Producatorul de aluminiu Alro Slatina a avut insa de departe cea mai mare crestere a profitului in prima jumatate din acest an, ajungand la aproape 100 mil. lei, fata de 15,1 mil. lei in perioada similara din 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri