Intrarile de bani noi in piata au decuplat, luni, Bursa de la Bucuresti de la linia majoritatii burselor internationale, astfel ca piata locala a avansat cu 0,65%, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au batut un nou maxim istoric, scrie Mediafax.

Dupa unele corectii usoare la mijlocul lunii noiembrie, piata a inceput sa creasca sustinuta de intrarea de bani, plasati de investitorii atrasi in piata de oferta Romgaz, dar si de cei care cauta randamente mai ridicate din plasamentele in actiuni ca alternativa la scaderea dobanzilor acordate de banci pentru depozite. Primul efect al noilor intrari de bani in piata a fost cresterea rulajelor zilnice, lichiditatea din acest an depasind saptamana trecuta nivelul de 10 miliarde lei pentru prima data in ultimii sase ani.

Bani au intrat in piata si prin oferta in care Fondul Proprietatea a rascumparat 4,35% din propriile actiuni, pentru 600 milioane lei (134,8 milioane euro).

In ultimele doua saptamani, indicele general al Bursei, BET-C, a scazut doar in trei zile, iar BET a incheiat doar doua sedinte pe rosu.

Astfel, incepand din 14 noiembrie, indicele BET-C (care nu include si titlurile SIF-urilor) a crescut cu 4%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni (fara SIF-uri), a avansat cu 5,25%. Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET-C este pe plus cu 19,22%, iar BET este in crestere cu 24%.

Indicele BET-C este in apropierea celui mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, iar BET este la maximul de dupa mijlocul anului 2008. Totusi, comparativ cu maximele istorice atinse in 2007, indicele general BET-C este inca pe minus cu 55%, iar BET cu 41%.

"Cred ca in prezent piata locala recupereaza o parte a decalajului fata de bursele internationale. Chiar daca pentru moment indicii globali ating maxime si se consolideaza, piata de capital din Romania confirma perspectivele bune pentru urmatoarea perioada, investitorii urmarind companiile cu rezultatele financiare pozitive si care ar putea distribui dividende, precum si alti emitenti cu potential de crestere", a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

In ultimele doua saptamani, indicele BET-FI (al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea) a incheiat doar o zi in stagnare, iar in celelalte 11 sedinte a urcat cu 11,42%. BET-FI se plaseaza, astfel, cu 22,15% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut si este la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si opt luni.

Actiunile SIF-urilor au urcat in ultimele doua saptamani cu 8,06% (SIF Transilvania) - 19,66% (SIF Muntenia), iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 8,49%.

"Evolutia SIF-urilor din ultimele saptamani este justificabila din prisma rezultatelor inregistrate in primele zeci ale anului, fapt care ar influenta distribuirea unor dividende foarte bune anul urmator. Stirea privind o eventuala schimbare a legislatiei privind pragul de detinere sau posibilitatea achizitionarii de participatii intre cele cinci SIF-uri a fost impulsul necesar pentru continuarea evolutiei ascedente. In acest context, consideram ca trendul actual ar putea continua, fiind influentat de perspectivele bune asupra evolutiei pietei locale. Eventualele discutii privind renuntarea la prag vor aduce, cel mai probabil, o volatilitate crescuta pentru cele cinci actiuni, materializarea proiectului putand fi un prim pas pentru reducerea discountului dintre cotatii si valoarea unitara a activului net", a afirmat analistul de la Tradeville.

Actiunile Fondului Proprietatea au deschis sedinta de luni in crestere usoara si au depasit precedentul record atins vineri, de 0,84 lei/titlu. Dupa primele 40 de minute, pretul a urcat peste nivelul de 0,85 lei, iar in jurul orei 14:00 actiunile au stabilit un nou maxim istoric, fiind cotate la 0,86 lei (cu 2,38% peste ziua de vineri).

Cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate 713 tranzactii in valoare de 25,9 milioane lei, suma reprezentand mai mult de jumatate din rulajul bursei, de 48,9 milioane lei.

Titlurile FP au incheiat ziua la 0,856 lei, pret cu 1,9% peste sedinta anterioara. Cotatia este, totodata, cu 55,8% peste ultimul pret din 2012 al actiunilor Fondului Proprietatea.

"Principalul argument pentru evolutia titlurilor Fondului Proprietatea din ultimele zile este legat de repornirea programului de rascumparare de actiuni, din data de 25 noeimbrie, FP urmand sa achizitioneze inca 178 milioane titluri (aproape 1,3% din toate actiunile - n.r.). In plus, votul dat din AGA din 22 noiembrie pentru prelungirea mandatului Franklin Templeton va pune o presiune suplimetara asupra administratorului pentru reducerea discountului dintre cotatia bursiera si valoarea unitara a activului net la cel mult 15% in perioada octombrie 2014 - iunie 2015. Astfel, luand in calcul listarea Romgaz, reducerea numarului de actiuni dupa finalizarea ofertei de rascumparare si cotatiile actuale, cred ca VUAN-ul FP se va apropia de 1,235 lei/actiune la finalul lunii noiembrie, ceea ce s-ar traduce intr-un discount de aproximativ 30%, deci peste tinta propusa", a afirmat Gherghe.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a crescut luni cu 1,58%. Actiunile SIF-urilor au urcat cu 1,04% - 1,81%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,9%.

Evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri a venit pe rulaje cuprinse intre 505.000 de lei (SIF Muntenia) si 1,6 milioane lei (SIF Oltenia).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a urcat cu 0,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,87% peste nivelul de vineri.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 1%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,67% peste sedinta precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat in total actiuni de 48,9 milioane lei (11 milioane euro), cu 17% mai putin decat rulajul de vineri, de 59 milioane lei (13,3 milioane euro).

Actiunile Romgaz (SNG) au stagnat la 35,5 lei, pe un rulaj de 3,5 milioane lei.

Pana la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, la bursa de la Londra a fost realizata doar o tranzactie cu 604 certificate de depozit Romgaz (GDR), pentru aproape 6.500 de dolari (21.000 de lei). Fiecarui certificat ii corespunde o actiune Romgaz. Pretul GDR-urilor a scazut cu 0,92%, la Londra, ajungand la 10,75 dolari (35,2 lei).

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au continuat sa creasca semnificativ, cu 15%, pentru a cincea sedinta consecutiv. Pretul acestor actiuni a inceput sa urce vizibil inca de martea trecuta, pe fondul achizitiilor realizate de cei mai mari actionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu si Adrian Andrici.

In ultimele cinci sedinte, aceste titluri au urcat cumulat cu 74%, ajungand la pretul de 0,5255 lei. Pretul a urcat in acest an de 4,6 ori, evolutia fiind sustinuta in principal de intrarea lui Iaciu in actionariatul Impact. Actiunile Impact sunt tranzactionate in prezent la 0,5255 lei, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani.

In crestere vizibila, cu 3,93%, au incheiat ziua si actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care au ajuns la 29,1 lei. Titlurile Bursei sunt tranzactionate in prezent la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate.

"Modificarea pragului de detinere pentru Bursa de Valori Bucuresti (propus de ASF la aproape 33%, fata de 5% in prezent - n.r.) este doar unul dintre motivele evolutiei recente a titlurilor BVB. Pe langa acesta, s-ar adauga listarile companiilor din domeniul energetic (Romgaz si Nuclearelectrica), listarile programate pentru anul urmator sau proiectele companiei (BVB - n.r.) pentru revitalizarea pietei, toate acestea urmand sa impulsioneze volumele tranzactionate si direct veniturile societatii", a mai spus analistul Tradeville.

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 1,2 milioane lei, fata de aproape 1,6 milioane lei in sedinta anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in coborare cu pana la 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri