Propunerea lansata in martie de presedintele Traian Basescu, de a introduce in Constitutie limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB, este pe punctul de a se concretiza.

Proiect lege revizuire a Constitutiei

Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB, se arata in proiectul de lege de revizuire a Constitutiei, publicat de Administratia prezidentiala.

In proiect a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, referitor la plafonarea deficitului bugetar si la datoria publica.

"Statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB", se arata la alineatul 1 al articolului.

"Limitarea datoriei publice prin Constitutie nu reprezinta o problema, ci chiar se poate sa se stabileasca o limita mai scazuta decat 60% din PIB. In schimb, limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB este o greseala si nu are sens economic. In plus, limita nici nu poate sa fie atinsa. Din punct de vedere economic ar avea sens sa se introduca o limitare pentru nivelul deficitului structural, dar nu pentru deficitul bugetar", a explicat, pentru wall-street.ro, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Nicolaie Chidesciuc sustine ca limitarea deficitului bugetar poate conduce chiar la efecte negative pentru economie, iar autoritatile trebuie sa admita ca sunt aspecte pe care nu le pot controla in totalitate.

Proiectul a fost transmis Consiliului Legislativ, iar presedintele Traian Basescu estimeaza ca raspunsul Consiliului o sa vina saptamana viitoare.

"Dupa ce voi avea avizul Consiliului Legislativ voi transmite si partidelor proiectul cu tot cu aviz (...) si intentionez sa solicit Parlamentului o prezenta a mea in Parlament in a treia decada a lunii iunie pentru discutarea proiectului", a declarat Traian Basescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Miscare surpriza: BCR si-a recrutat economist sef de la varful ING