Taxa era contrara regulilor comunitare si neprevazuta in acordurile bilaterale in domeniu semnate de Romania si a fost introdusa in 1975, iar sistemul de colectare a mai fos revizuit doar in 1992.

Astfel, legislatia in vigoare imputerniceste autoritatea vamala sa incaseze, la intrarea in tara, o taxa speciala in valuta, de 20 dolari pentru fiecare autovehicul si remorca sau semiremorca folosite la transportul international de marfuri. De la plata taxei sunt exceptate numai autovehiculele inmatriculate in Romania, precum si cele inmatriculate in tari care nu percep astfel de taxe pentru vehicule romanesti.

Avand in vedere aceste exceptii, Executivul a stabilit, in 2003, o lista a statelor care nu sunt scutite de la plata acestei taxe si pe care figureaza inca Irlanda, Norvegia, Potrugalia si Turcia, masinile de transport marfa inmatriculate in aceste state fiind taxate si in prezent pentru trecerea frontierei.

Taxa a fost insa eliminata de Guvern printr-o hotarare adoptata la inceputul lunii august, in conditiile in care impunerea unei astfel de plati incalca normele comunitare in domeniu.

Citeste si:

"Perceperea unei astfel de taxe speciale pentru indeplinirea formalitatilor vamale, fie de catre autoritatile romane, fie de catre alte state membre UE mijloacelor de transport rutiere inmatriculate in Romania, este contrara acquis-ului comunitar, iar acordurile bilaterale in domeniul transporturilor rutiere internationale, incheiate de Romania, nu prevad plata unei taxe speciale pentru indeplinirea formalitatilor vamale, fapt confirmat si Uniunea Nationala a Transportatorilor", se arata in actul normativ.

Anul trecut, incasarile rezultate din aplicarea acestei taxe au totalizat 650.784 lei.