O petitie pentru deschiderea traficului pe lotul 3 din Autostrada A1 - Lugoj-Deva a fost initiata si semnata, pana la transmiterea acestei stiri, de aproape 2.000 de persoane. Petitia "Dati drumul la lotul 3 din A1 - Lugoj-Deva" se adreseaza premierului Viorica Dancila

"Noi, semnatarii acestei petitii va cerem sa interveniti pentru deschiderea, fara nicio alta amanare, a circulatiei pe lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva. Orice intarziere este o bataie de joc la adresa banilor nostri si un abuz grav care va duce la pierderea de vieti omenesti. In acest moment avem 21 de km de autostrada pe care se poate circula de mai bine de o luna", se arata in textul petitiei.

Semnatarii cer premierului sa deschida traficul, iar restul lucrarile sa fie realizate in urmatoarea perioada.

"Va cerem insistent deschiderea circulatiei in cel mai scurt timp, iar eventualele interventii sa fie facute sub trafic, asa cum s-a procedat si pe multe alte sectoare de autostrada. Viata oamenilor este mai importanta decat conflictele autoritatilor cu constructorii. Acestea se pot rezolva si dupa ce noi vom circula, in siguranta, pe acest tronson", potrivit petitiei.

Lotul 3 din A1 Lugoj-Deva este realizat in proportie de 99%, iar costurile au fost platite aproape integral.

"De-a lungul timpului, din cele 60 de neconformitati semnalate de autoritati, 59 au fost rezolvate de constructor. Singura neconformitate ramasa este situata la granita cu un lot pe care nu se va circula cel putin 4 ani de acum inainte. Cu toate acestea Compania de Drumuri a declarat ca nu mai este multumita de calitatea lucrarilor pe care le-a declarat conforme pana in acest moment. Prin urmare s-a cerut constructorului prelungirea garantiei de la 4 la 10 ani. Constructorul a refuzat, iar contractul este reziliat de autoritati intr-un adevarat circ mediatic. Intre timp rezilierea a fost deja declarata ilegala de Tribunalul Bucuresti. Nota de plata o vom plati noi, cetatenii", sustin initiatorii petitiei.

Petitia este initiata de comunitatea Declic si este realizata cu spijinul Asociatiei Pro Infrastructura.

Istoricul lotul 3

Asociatia Pro Infrastructura sustine ca se poate deschide traficul pe lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva si acuza Ministerul Transporturilor si Compania de Drumuri de manipulare, prezentand o fisura situata de la granita cu lotul 2 de la Holdea, unde nu se va circula cel putin pana in 2024, pentru ca tronsonul abia a fost scos la licitatie.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reziliat la finalul lunii august contractul lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva, dupa ce a descoperit un record de neconformitati si nu a putut extinde garantia de la patru la zece ani.

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat ca lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva va fi preluat de CNAIR care va face in regie proprie lucrarile ce mai trebuiau executate de constructorul spaniol, astfel incat traficul sa fie deschis.

Constructorul lotului 3 a anuntat, la acea data, ca se gandeste "foarte serios" sa faca plangeri penale si sa actioneze statul roman in judecata, considerand ca ministrul Transporturilor a reziliat contractul intr-un mod abuziv.

Reprezentantii constructorului au spus ca proiectul construirii lotului 3, dupa o colaborare "extrem de dificila" cu CNAIR, a fost finalizat si se astepta receptia lucrarilor si punerea in functiune. Constructorul a anuntat in 12 august ca lucrarile aferente proiectului au fost finalizate si ca nu existau impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR sa nu efectueze receptia proiectului si punerea sa in functiune, iar finisajele actuale erau in afara corpului autostrazii si se puteau executa fara a incurca traficul, ceea ce inseamna ca nu impiedicau receptia lucrarii.

Cu toate acestea, o fisura de 15 metri lungime si un centimetru latime a aparut pe lotul 3 al autostrazii Lugoj-Deva, la km 57+100, fiind vorba despre o problema de terasament, care nu va putea fi rezolvata pana la finele lunii septembrie, au declarat, miercuri, 11 septembrie, reprezentantii CNAIR, care au precizat ca a fost executata garantia depusa de constructor.

Tot miercuri, constructorul spaniol al lotului 3 al autostrazii Lugoj-Deva a anuntat declansarea unui conflict diplomatic din cauza rezilierii contractului de catre autoritatile romane de resort, urmand ca ambasadorul Romaniei in Spania sa fie chemat la discutii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri