Furtul de convertoare catalitice s-a triplat, în SUA, în ultimii ani, hoții știind că în interiorul acestor elemente, care se montează pe sistemul de evacuare pentru a reduce emisia de noxe, există metale rare ce pot fi valorificate pe piața neagră. Se pare că această afacere este atât de profitabilă încât, recent, hoții au fost văzut fugind la bordul unui SUV Lamborghini.

La mijlocul aniilor 1910, mașina electrică era cea mai populară formă de transport personal motorizat. Descoperirea metodelor ieftine de rafinare, pe scară largă, a petrolului a împins, apoi, automobilele electrice într-un con de umbră. Poluarea a fost un rezultat inevitabil al popularizării mașinilor care funcționează cu combistibili fosili, iar producătorii au încercat, încă din anii '70, să reducă emisiile de gaze toxice.

Convertorul catalitic a fost printre primele răspunsuri la această problemă, un sistem cu un catalizator care, montat pe sistemul de evacuare, ajuta la „curățarea” gazelor rezultate în urma arderilor din motor cu scopul de a scădea emisiile de CO2. Astăzi, mașinile sunt în continuare echipate cu convertoare catalitice, iar ele sunt vizate tot mai des de hoți, cel puțin peste Ocean. Deși infractorii au „atentat” mereu la metalele rare din interiorul convertoarele catalitice, numărul furturilor de acest gen s-au triplat între 2019-2020.

Recent, poliția din Torrance, un oraș din sudul statului California, investighează un caz de furt în care hoții au fost surprinși pe camerele de supraveghere cum plecau de la locul faptei la bordul unui SUV Lamborghini Urus care costă peste 220.000 de euro. Cu un motor V8 twin-turbo de 650 de cai putere și 850 Nm, Urus-ul este printre cele mai rapide SUV-uri din lume cu o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 3,1 secunde. O astfel de accelerație ajută în situația în care vrei să fugi după ce ai furat piesele de pe niște mașini parcate pe stradă, iar viteza de top de 305 km/h nu este nici ea de lepădat.

Citește și: Top 10 cele mai puternice SUV-uri din toate timpurile

Evident că poliția nu poate confirma dacă hoții, care au acționat în timpul nopții, chiar dețin acel Urus sau dacă este vorba de un automobil furat. Cu toate acestea, alegerea respectivului model este oarecum contraintuitivă dacă ne gândim că hoții nu ar vrea să iasă în evidență prea mult.

Sursa foto: dimcars / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri