Dacia se numără printre cele mai populare mărci din Europa. Așa cum o arată și cifrele de vânzări publicate recent, constructorul autohton este pe plus atât în România, cât și pe principalele piețe vest-europene. Raportul calitate-preț oferit de Dacia a împins modele precum Sandero și Duster în topul vânzărilor.

Piața auto din Europa își revine după perioada de contractare puternică din ultimii ani care a fost motivată de contextul pandemic, dar și de conflictele din regiune. European Automobile Manufacturers' Association (ACEA) a transmis că vânzările de mașini noi au crescut cu 28,8% doar în luna martie, față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă ne raportăm la primul trimestru, s-a observat o creștere a volumelor cu 17,9%, piața de pe bătrânul continent absorbind 2,7 milioane de autoturisme noi în prima parte a acestui an.

În aceeași perioadă, electricele au continuat pe un trend ascendent, numărul înmatriculărilor crescând cu 43% față de lunile ianuarie-martie 2022. Un total de 219.000 de EV-uri și-au găsit proprietari doar în martie, iar Tesla rămâne cel mai popular constructor în acest segment care, acum, are o cotă de piață de aproape 14%. Conform Jato Dynamics, clienții care-și doresc un model electric sunt, în continuare, încurajați în decizia de achiziție de stimulentele oferite de stat. Statul român oferă printre cele mai însemnate stimulente prin programul Rabla Plus care susține înnoirea parcului auto prin trecerea la EV-uri și hibride.

Conform datelor Jato - care raportează și un număr mai mare de înmatriculări (aproximativ 3,2 milioane pentru zona EU-27) - cea mai populară mașină din Europa în prima parte a lui 2023 este Tesla Model Y. Cu peste 70.000 de unități comercializate, crossover-ul compact 100% electric produs de compania lui Musk a fost lider și în luna martie. Model Y a fost mai popular decât berlina compactă Model 3, vânzările sale scăzând cu 40% în primul trimestru față de datele din 2022. Prin comparație, vânzările lui Model Y au crescut cu 173% year-on-year. Tesla a reușit această performanță și grație reducerii repetate a prețurilor pe care le practică. Această practică a fost, însă, criticată de alți constructori mari ca, de pildă, Renault.

Dacia Sandero, a doua cea mai populară mașină din Europa

Dacia Sandero a fost a doua cea mai bine vândută mașină din Europa în 2022. Hatchback-ul produs la Mioveni a reușit să rivalizeze cu crossover-ul Tesla asamblat - în mare măsură - la uzina de lângă Berlin. Cu o creștere a vânzărilor de 27%, Sandero este la aproximativ 5.000 de unități de ocupantul ultimei trepte a podiumului. În total, în primul trimestru, 60.202 Sandero și-au găsit cumpărători în Europa unde Sandero este printre cele mai ieftine modele. Sandero este populară și în state din afara blocului comunitar, cum este Marea Britanie, unde modelul citadin este cel mai ieftin cu un preț de pornire de doar 12.595 de lire sterline (14.292 euro față de 13.900 de euro preț de pornire în România).

Pe poziția a treia în topul vânzărilor se află Volkswagen T-Roc, micul crossover german bucurându-se de o creștere a vânzărilor cu 50%. Aproape 55.000 de exemplare au fost vândute în intervalul ianuarie-martie făcându-l chiar mai popular decât legendarul Golf (care nu va avea o generație a noua cu motoare termice). T-Roc a trecut recent printr-un facelift și începe de la 24.189 de euro în România. Ca o comparație, EV-ul Tesla Model Y începe de la 46.990 de euro.

Modelele de mici dimensiuni de la Peugeot și Opel, respectiv 208 și Corsa, completează primele 5 poziții din top. Puțin peste 53.000 de Peugeot-uri 208 au fost vândute în Q1, o creștere neglijabilă de doar 3% față de aceeași perioadă din 2022. În schimb, progresul este vizibil pentru Corsa, a cărei popularitate a crescut cu aproape 40% printre clienții europeni.

Dacia Duster își face loc și ea printre cele mai populare mașini din Europa

Noua generație a SUV-ului Dacia Duster bate la ușă. Chiar și așa, actualul model a reușit să intre în top 10 în fața unor rivali puternici din segmentul său. Duster-ul s-a clasat pe poziția a opta în top conform celor de la Jato care au comunicat vânzări de peste 45.000 de unități, un plus de 31% year-on-year. Este interesant că datele oficiale ale constructorului de la Mioveni, pe care le-am comunicat anterior, diferă la mai multe modele. Restul pozițiilor sunt ocupate de Toyota Yaris Cross, Fiat/Abarth 500, Renault Clio și Volkswagen Golf.

Modele vândute în Europa în Q1 Număr de unități vândute
Tesla Model Y 71.683
Dacia Sandero 60.202
Volkswagen T-Roc 54.960
Peugeot 208 53.336
Opel Corsa 53.307
Fiat/Abarth 500 53.050
Dacia Duster 45.310
Renault Clio 44.134
Volkswagen Golf 42.903

Sursa foto: Dacia, Peugeot, Tesla, Volkswagen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri