Stellantis, al treilea producător auto mondial, şi producătorul chinez de baterii CATL au anunţat marţi semnarea unui acord preliminar pentru livrarea de module şi celule de baterii pentru producţia Stellantis de vehicule electrice (EV) în Europa, transmite Agerpres.

Într-un comunicat comun, cele două companii au informat că iau în considerare o posibilă investiţie pentru înfiinţarea unei societăţi mixte pentru a sprijini strategia de electrificare a Stellantis.

CATL va furniza baterii litiu-fier-fosfat (LFP) producătorului auto americano-italian, care deţine mărcile Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo.

Pentru necesităţile sale de baterii pentru vehicule electrice în Europa, Stellantis construieşte trei "gigafactories", în Franţa, Germania şi Italia, prin societatea sa mixtă ACC pe care o deţine cu Mercedes şi TotalEnergies.

De asemenea, autorităţile de la Roma au confirmat luni că Stellantis va începe discuţii aprofundate cu Guvernul Italiei pentru a finaliza un acord mai amplu pentru industria auto a ţării, inclusiv majorarea producţiei interne.

Directorul general al Stellantis, Carlos Tavares, şi ministrul Industriei, Adolfo Urso, au anunţat anterior, în acest an, că lucrează la un acord privind majorarea producţiei Stellantis la un milion de vehicule în Italia, fără a preciza un calendar exact.

Stellantis a produs sub 700.000 de vehicule în Italia în 2022 şi în 2021. Sindicatele se aşteaptă la majorarea producţiei în acest an în Italia la 800.000 de unităţi. Ultima dată când Stellantis a produs peste un milion de vehicule în Italia a fost în 2017. În prezent, Stellantis are aproximativ 45.000 de angajaţi în Italia, iar conform Asociaţiei ANFIA în toată industria auto a ţării lucrează peste 270.000 de persoane, direct şi indirect. Sectorul auto este responsabil pentru mai mult de 5% din PIB-ul Italiei.

Discuţiile vor viza şi susţinerea activităţilor de cercetare-dezvoltare (R&D), investiţii în noi modele inovative şi sprijinirea furnizorilor auto pentru a-şi converti producţia pentru vehiculele electrice.

Stellantis a reiterat că un acord amplu depinde de o serie de măsuri ale Guvernului italian, inclusiv amânarea sau anularea propuselor reglementări Euro 7 privind emisiile poluante ale vehiculelor, subvenţii pentru stimularea vânzărilor EV, dezvoltarea reţelei de reîncărcare şi costuri mai scăzute cu energia.

Luna trecută, Stellantis a prezentat noul Citroen e-C3, un vehicul electric low-cost, cu un preţ de pornire de 23.300 de euro (24.540 dolari), menit să concureze cu modelele electrice accesibile ale firmele auto din China.

Vehiculele electrice (EV) sunt mult mai scumpe decât cele alimentate cu motoare cu combustie internă, iar producătorii auto europeni vor să lanseze modele mai ieftine, încurajaţi de subvenţiile guvernamentale.

Maşinile electrice de oraş din Europa costă în medie aproximativ 30.000 euro. Citroen e-C3 va concura cu Dacia Spring, care este asamblat în China.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri