Piața auto se schimbă, marii producători fiind forțați de împrejurările legislative, dar și de realitatea climatică, să facă investiți de multe miliarde de euro pentru a aduce pe piață mașini care nu poluează sau care poluează foarte puțin decât tradiționalele mașini pe benzină sau motorină. Există, însă, multe piedici pe acest drum al tranziției, iar unul poate neașteptat se dovedește a fi nivelul relativ scăzut de fiabilitate al EV-urilor, deși acestea din urmă au mai puține piese în mișcare ca o mașină echipată cu motor cu combustie internă, scrie Automotive News.

Criticii mașinilor electrice se leagă de diverse aspecte pentru a-și motiva abnegația de a trece pe un astfel de model. De la lipsa infrastructurii necesare și până la a pune sub semnul întrebării nivelul de poluare real ce provine de la un EV prin procesul de fabricație și, mai apoi, prin exploatare, cei care se opun electricelor aleg mereu să găsească nod în papură unei soluții care, deja, arată foarte promițător.

Există, totuși, niște probleme care rămân stringente, iar cea mai nouă ediție a raportului de satisfacție a clienților realizat de Consumer Reports pune EV-urile într-o lumină proastă la capitolul fiabilitate. Culegând date de la posesorii a mai bine de 330.000 de mașini electrice produse între 2000 și 2024, Consumer Reports a ajuns la concluzia că, în medie, o electrică este cu 79% mai puțin fiabilă decât un model comparabil cu ICE (internal combustion engine).

Situația stă chiar mai prost în cazul hibridelor de tip plug-in care sunt cu 146% mai puțin fiabile decât mașinile cu motorizări clasice. Există, însă, și o alternativă care oferă un nivel de calitate superior mașinilor ICE, respectiv hibridele tradiționale. O mașină cu tehnologie full-hibrid este cu 26% mai fiabilă decât una pe benzină sau diesel fără ajutor electric. Rezultatul acesta arată că tehnologiile inovatoare din spatele EV-urilor n-au ajuns, încă, la maturitate, așa cum este cazul cu mașinile hibrid care sunt pe piață de mai mult timp.

„Cu cât o mașină este în producție mai mult timp și, respectiv, se află pe piață de mai mulți ani, cu atât dispar tot mai multe din problemele sale”, a explicat Jake Fisher, Senior Director pe partea de testare auto la Consumer Reports. „Producătorii care au făcut parte din primul val al EV-urilor vin acum cu mașini mai fiabile”. Tot acesta a sugerat că, dacă vrei să-ți iei o Tesla, o alegere mai inspirată ar fi micul Model 3, nu Cybertruck, deoarece berlina compactă se află în producție de mai mulți ani și tocmai a trecut printr-un facelift.

Cele mai puțin EV-uri analizate de Consumer Reports sunt camionetele pe baterii. Acest segment este foarte mic și total neinteresant în Europa, dar extrem de important în SUA, țară în care cele mai bine vândute vehicule civile sunt pick-up truck-urile. wall-street.ro a văzut în tablă și lumini un Ford F-150 Lightning, versiunea pe baterii a celebrului F-150, dar prețul ne-a dat pe spate. În SUA, mai ai și varianta Rivian R1T, dar niciuna dintre ele nu este prea rezistentă.

„Când vorbim de fiabilitate, abordarea cumpătată și lentă specifică unei țestoase este cea care-ți aduce, pe termen lung, victoria”, a spus Fisher. „Vedem că producătorii care fac mișcări dramatice, luând decizii rapide cu privire la noile tehnologii, suferă mai apoi, deoarece procesul de implementare este presărat cu probleme diverse”, a spus acesta care a concluzionat că hibridele clasice oferă cel mai fiabil tren de rulare, deși vorbim de o soluție mult mai complicată ca în cazul EV-urilor.

Sursa foto: Gilbarco Veeder-Root

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri