Bosch a bătut palma cu Microsoft, cele două companii dorind să exploreze posibilitățiile de valorificare a inteligenței artificiale generative pentru a spori confortul în autovehicul și pentru a crește siguranța tuturor utilizatorilor de drumuri. Va fi explorat și domeniul mașinilor care se conduc singure, unde tehnologia reprezintă principala piedică în implimentarea autonomiei de nivel 4.

. Bosch urmărește utilizarea IA generative pentru a îmbunătăți în continuare funcțiile de conducere automată. Ca parte a acestui obiectiv, Bosch și Microsoft explorează oportunități de colaborare și de valorificare a puterii inteligenței artificiale generative. „Bosch lucrează pentru a aduce la bordul autovehiculului o nouă dimensiune a aplicațiilor IA”, a declarat dr. Stefan Hartung, președintele Consiliului de administrație Bosch.

Se preconizează că IA generativă va asigura autovehiculelor posibilitatea de a evalua situațiile și de a reacționa în consecință și, în acest fel, de a oferi și mai multă siguranță utilizatorilor de drumuri. Siguranța mai mare pe drum este, de asemenea, dorința a 60 de procente dintre respondenții de la Bosch Tech Compass de anul acesta, un sondaj Bosch reprezentativ la nivel mondial pe subiecte legate de tehnologie și IA.

Pentru a realiza acest lucru, înțelegerea cuprinzătoare pe care o are Bosch în materie de autovehicule și expertiza cu privire la IA specifică domeniului auto vor fi inestimabile, precum și accesul la datele de la senzorii autovehiculului care să fie furnizate pentru IA generativă. „Având în vedere angajamentul nostru neclintit față de drumuri mai sigure, Microsoft dorește să exploreze oportunitățile de colaborare cu Bosch pentru a deveni pionier în materie de inteligență artificială generativă”, a declarat Uli Homann, vicepreședinte corporativ și arhitect remarcabil.

Cum poate ajuta inteligența artificială în lumea auto

Sistemele de asistență pentru șofer de astăzi pot detecta oameni, animale, obiecte și autovehicule, dar în viitorul apropiat IA generativă ar putea ajuta la determinarea posibilității ca o situație să ducă la un accident. IA generativă utilizează cantități mari de date pentru a instrui sistemele pentru conducere automată, permițându-le să tragă concluzii îmbunătățite din aceste date. De exemplu, ar putea înțelege dacă un obiect de pe drum, din față, este o pungă de plastic sau o piesă auto deteriorată.

Aceste informații pot fi folosite fie pentru a comunica direct cu șoferul, cum ar fi afișarea unui avertisment, fie pentru a iniția manevre de conducere adecvate, cum ar fi frânarea concomitentă cu aprinderea luminilor de avarie. Bosch și Microsoft s-au asociat deja pentru a dezvolta o platformă software universală pentru conectarea perfectă a autovehiculelor și a cloud-ului și așteaptă cu nerăbdare să colaboreze pentru a identifica noi oportunități de a pune la dispoziție tehnologia IA de ultimă oră clienților lor și industriei de autovehicule autonome.

De la producție până la munca de zi cu zi la birou, IA generativă este deja folosită în multe domenii în cadrul Bosch. Pe lângă Microsoft, compania colaborează cu mai mulți parteneri, inclusiv AWS, Google și Aleph Alpha. Unitatea cu capital de risc a Grupului Bosch, Bosch Ventures, a investit anul trecut în compania pentru IA Aleph Alpha. Bosch a anunțat, de asemenea, că va colabora cu startup-ul pentru a găsi noi cazuri de utilizare atât pentru angajații Bosch, cât și pentru clienți. „Companiile Bosch și Aleph Alpha vor să învețe una de la cealaltă, să beneficieze de cunoștințele celeilalte și să lucreze împreună la cazuri de utilizare din mai multe domenii”, a declarat Tanja Rueckert, membră a Consiliului de administrație Bosch.

Experții în materie de IA din cadrul Bosch lucrează în prezent la peste 120 de aplicații specifice pe care le oferă aceste noi modele IA pentru angajații și clienții companiei. Astfel de aplicații includ generarea de coduri de program software sau chatbot-uri și voicebot-uri puternice, pentru a sprijini tehnicienii sau a interacționa cu consumatorii. O altă aplicație este AskBosch, motorul de căutare intern asistat de inteligență artificială, lansat la sfârșitul anului 2023, care asigură acces mai rapid, în limbaj natural, la o mare varietate de surse de date, care pot fi găsite în mod aleatoriu pe intranet, de exemplu.

Pe lângă datele disponibile extern, AskBosch include și surse de date interne, astfel încât angajații Bosch pot căuta informații specifice companiei. IA generativă asigură, de asemenea, o viteză mai mare în producție: în cadrul proiectelor inițiale din două fabrici Bosch din Germania, IA generativă creează imagini sintetice pentru a dezvolta și dimensiona soluții IA pentru inspecția optică și pentru a optimiza modelele IA existente. Bosch preconizează că acest lucru va reduce timpul necesar pentru planificarea, lansarea și extinderea aplicațiilor IA de la intervalul actual de șase până la douăsprezece luni la doar câteva săptămâni. După trecerea cu succes a testelor, acest serviciu de generare a datelor sintetice urmează să fie oferit tuturor locațiilor Bosch.

Sursa foto: Bosch

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri