Agentia de evaluare Fitch a coborat ratingul Toyota Motor Corp, cel mai mare producator auto japonez, la 'A+', de la 'AA', invocand cererea slaba de pe piata de profil care afecteaza castigurile companiei, potrivit Reuters.

Toyota se asteapta la pierderi anuale de 550 miliarde yeni (5,7 miliarde dolari), pentru cele 12 luni care se vor incheia in martie 2010, cel de-al doilea an consecutiv neprofitabil.

Producatorul auto nipon a estimat ca vanzarile sale vor scadea cu aproximativ 14%, la 6,5 milioane autovehicule, din cauza recesiunii care a afectat cererea pe piata nord-americana, cea mai mare careia i se adreseaza, conform NewsIn.

"Ar putea dura mai multi ani pentru ca Toyota sa revina la nivelul anterior de profitabilitate. Rivalii sai par mai rapizi in ceea ce priveste deciziile si reactia in fata crizei", a declarat Jeong Min Pak, director al Fitch Ratings.

Toyota are 8.300 miliarde yeni in obligatiuni si imprumuturi a caror data scadenta se apropie, potrivit unor date Bloomberg. Un nivel mai scazut al ratingului ar putea creste costurile de creditare ale companiei.

Grupul a redus plata dividendelor anuale cu 40 yeni, la 100 yeni, pentru anul fiscal incheiat in martie 2009 si nu a anuntat cat va plati pentru dividendele de anul acetsa.

Fitch coborase anterior ratingul Toyota in noiembrie, actiune similara intreprinsa si de agentiile Moody’s Investors Service si Standard & Poor’s Rating Services.

In luna mai, Toyota a raportat cele mai mari pierderi din istoria sa si a avertizat ca situatia nu se va imbunatati nici in 2009. In anul financiar incheiat in 31 martie, compania a afisat pierderi de 437 miliarde yeni (4,6 miliarde dolari).

Noul presedinte al Toyota, Akio Toyoda, nepotul fondatorului grupului, a avertizat recent ca industria auto s-ar putea confrunta cu dificultati si in urmatorii doi ani, subliniind si strategia sa pentru recastigarea profitabilitatii.

Toyota vrea sa construiasca mai multe operatiuni autonome in America de Nord si sa se reorienteze catre marketingul unei linii de productii specifice unei regiuni si nu oferirea unui linii intregi fiecarei zone.


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Fitch Ratings a revizuit perspectiva de rating a bancilor romanesti