Unii importatorii auto se asteapta ca programul Rabla, de innoire a parcului auto, sa le aduca in acest an cel putin o stabilizare a vanzarilor la nivelul din 2009, in timp ce altii estimeaza chiar o dublare a vanzarilor, in urma derularii acestui program.

"In ceea ce ne priveste, consideram ca programul Rabla ne va stabiliza volumul de vanzare la nivelul de anul trecut. Evident ca de acest program vor profita si marcile noastre de volum: Volkswagen, Skoda si Seat, toate cele trei marci fiind pregatite cu modele special configurate pentru programul REMAT", a declarat directorul general al Porsche Romania, Brent Valmar, potrivit NewsIn.

Masinile produse de Volkswagen au deja motorizari Euro 5, ceea ce conduce la o economie suplimentara pentru client, in conditiile in care "taxa pe poluare este zero".

Reprezentantii Kia Romauto s-au aratat mai optimisti, asteptandu-se chiar la o dublare a vanzarilor lunare. "De regula, vanzarile cresc cam cu 40-60% lunar. Anul acesta speram o crestere de 70-100% lunar", a declarat directorul de PR si marketing al companiei Kia Romauto, Bogdan Pasa.

O estimare similara vine si din partea lui Catalin Manta, country manager al Chevrolet Romania. "Fata de ianuarie si februarie, vanzarile Chevrolet vor creste probabil cu 100% in urmatoarele doua luni", a afirmat el.

In schimb, reprezentantii importatorilor de marci premium, mai scumpe, considera ca programul Rabla nu va avea niciun impact asupra vanzarilor lor, motiv pentru care au luat decizia de a nu participa la programul de innoire a parcului auto.

"Am luat aceasta hotarare inca de anul trecut, pentru ca am observat ca acei clienti care beneficiaza de program se orienteaza catre marcile de volum, mai accesibile. Anul trecut, de exemplu, au fost marci premium care au incercat sa participe la program si performantele au fost sub 10 unitati", au spus reprezentantii BMW Group Romania.

In 2009, vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 54,3%, la 147.962 unitati, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

In ianuarie, declinul a fost de 51% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 4.013 unitati, iar fata de decembrie vanzarile au coborat cu 59%, arata datele APIA.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat recent ca romanii au dat la casat peste 30.000 de masini in primele trei saptamani de derulare a programului Rabla, aproape cat nivelul din 2009, iar numarul total de vouchere pentru acest an ar putea fi suplimentat cu 50.000. Programul Rabla pentru autoturisme a fost reluat in 20 februarie.

Persoanele care vor sa achizitioneze autoturisme prin acest program primesc tichete valorice de 3.800 de lei pentru fiecare masina casata. O persoana va putea sa dea cel mult trei vouchere pentru achizitionarea unei masini noi.

Anul trecut, romanii au luat numai 32.327 de masini noi prin programul Rabla, respectiv 65% din totalul autoturismelor alocate populatiei pentru scoaterea din circulatie in 2009, potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu, aceasta fiind cea mai scazuta rata de succes a programului de la lansarea sa in 2005.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Noua generatie Porsche 911 este disponibila in Romania