Munca de acasa sau, mai bine zis, din afara biroului, este un beneficiu tot mai dorit si cerut de angajati, iar, spre fericirea acestora, si angajatorii sunt din ce in ce mai deschisi sa-l ofere. Managerii au inceput sa isi dea seama ca un angajat care munceste si de acasa devine un angajat mai dedicat companiei, mai productiv, iar organizatia are de castigat si datorita costurilor mai mici cu acesta.

Studiile internationale demonstreaza beneficiile lucratului "remote", adica de oriunde altundeva decat dintr-un birou, care pleaca de la reducerea stresului in randul angajatilor, la costuri mai mici pentru companie si pentru angajat, pana la cresterea substantiala a productivitatii muncii. Iar angajatii au o serie de mijloace prin care pot deveni eficienti cand muncesc de acasa, de la comunicare clara si concisa cu restul echipei la separarea de activitatile casnice.

De exemplu, un studiu realizat pe o perioada de doi ani de renumita universitate Stanford a aratat ca se observa o importanta crestere a productivitatii muncii in randul oamenilor care muncesc de acasa. In plus, cercetarea arata ca cei care lucreaza de acasa sunt mai putin tentati sa paraseasca organizatia in care activeaza.

In plus, un aspect deloc de ignorat este acela ca oamenii care lucreaza cel putin o zi pe luna de acasa se declara mai fericiti.

Timid, munca de acasa patrunde si in Romania

Angajatorii romani se aliniaza si ei tendintelor internationale si promoveaza munca de acasa in randul angajatilor lor.

Majoritatea locurilor de munca in care flexibilitatea programului si munca de acasa sunt usor de pus in practica vin din domeniul IT, insa si alte domenii se aliniaza.

"Munca de acasa a inregistrat un mare boom in ultimii 10 ani, iar numarul domeniilor care se preteaza lucrului fara pontaj este in continua crestere. In general, cele mai multe anunturi de recrutare care permit si munca remote sau de acasa sunt cele din IT, unde activitatea se desfasoara pe calculator, iar angajatii sunt conectati cu echipele online, dar am inceput sa vedem o tendinta similara si in domenii precum marketing, financiar-contabil, vanzari sau customer care", a declarat, pentru wall-street.ro Dan Puica, CEO al platformei de recrutare BestJobs.

Ce locuri de munca in care poti munci de acasa gasesti ACUM

Salariile celor care au uitat ce inseamna sa munceasca de la birou nu sunt sub nivelul colegilor de la sediu.

"Romanii sunt unii dintre cei mai solicitati freelanceri in domenii precum grafica web, web developer, copywriting, traduceri, editor web sau operator date. La nivel salarial, aceste job-uri nu sunt diferite fata de cele care impun un birou fix", a explicat Puica.

Sunt situatii in care angajatorul este dispus sa ofere chiar o plata mai generoasa angajatului, intrucat se fac economii mari la nivelul companiei, cu spatiile de birouri sau cu transportul angajatilor.

Potrivit acestuia, in prima jumatate de an BestJobs a inregistrat o crestere de 20% a numarului de joburi care permit munca la distanta, din afara biroului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. La nivel de candidati, work from home si part time au fost in topul cuvintelor cheie in primele sase luni ale acestui an.

Ce parere au angajatorii despre munca de acasa

Digitalizarea si accesul facil la internet de pe diverse dispozitive permit unui numar tot mai mare de profesionisti sa aiba un program individual si sa lucreze de oriunde.

"Am vazut in acest an ca angajatorii sunt mai deschisi pentru aceasta varianta comparativ cu anii anteriori si putem spune ca exista si suporteri in zona de IT, unde procentul angajatilor care lucreaza remote ajunge sa fie similar cu cel al angajatilor de la birouri", a explicat Puica.

Sunt alte companii mari au inceput sa faca pasi in aceasta directie, existand multi angajatori care au introdus o zi pe saptamana in care angajatii pot lucra de acasa.

"Munca la domiciliu poate fi incercata de catre oricine, insa cu siguranta unele persoane se vor regasi mai bine in felul acesta de organizare, pe cand altele ar putea sa intampine dificultati majore in a se structura. Cei care au o personalitate mai organizata, mai independenta, vor da randament bun si se vor regasi foarte bine intr-un program de munca flexibil. Insa cei care sunt dependenti de conexiune interumana si lucreaza mai bine in echipa, este posibil sa se simta inconfortabil lucrand de acasa. Cred insa ca fiecare dintre noi are nevoie de cate putin din ambele variante de lucru si de flexibilitatea de a jongla intre ele", a precizat Dan Puica.

Mai mult, o cercetare realizat de Mercer Marsh Benefits, arata ca in topul motivelor pentru care un angajat decide sa ramana cat mai mult timp intr-o companie pe pozitia a patra se afla posibilitatea de a avea un program flexibil.

"O zona in care se lucreaza foarte intens este cea de flexible schedule. Trebuie stiut ca in cativa ani va fi un lucru foarte relevant, pentru ca angajatii nu vor mai fi angajati ai firmei, ci vor fi contractori si este important sa facem o conexiune intre cei care sunt in organizatie si cei care lucreaza in afara ei, ca si contractor. Se investeste foarte mult in aceasta zona", a explicat Alina Popescu, talent information solution leader in cadrul companiei Mercer Marsh Benefits.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri