Înainte de debutul crizei generate de coronavirus, adică în urmă cu puțin peste o lună de zile, discuția se purta în piața muncii despre deficit de candidați și angajarea de muncitori asiatici pentru acoperirea nevoii. Acum, importul de angajați asiatici este înghețat, iar locuri de muncă nu mai sunt nici pentru românii de aici. Însă, în perioada următoare sau dacă ne uităm la viitor, când economia României își va reveni, întrebarea care se pune este ce vor face românii întorși de peste hotare. Vor reveni acolo sau vor munci în țara noastră?

Specialiștii în recrutare arătau, la începutul anului, că România se confruntă cu un deficit mare al forței de muncă, mai ales în domeniile IT, industrie, auto și retail. Tot ei explicau că se ajunsese în această situația ca urmare a migrației românilor sau din cauza sistemului educațional, care nu mai pregătea forța de muncă necesară angajatorilor.

Și Barometrul de HR realizat de PwC Romania sublinia faptul că țara noastră avea nevoie de încă un milion de angajați, în următorii cinci ani, pentru a obține o creștere economică medie de 3,5% anual.

O soluție găsită de angajatori și de marile firme de recrutare a fost aducerea în România a forței de muncă din afara granițelor Uniunii Eurpene, mai ales din zona Asiei. Și Guvernul a înteles nevoia privatului și în 2019 a aprobat creșterea contingentului de lucrători nou-UE admiși pe piața forței de muncă din România. Astfel, Guvernul a stabilit ca plafonul de lucrători străini pentru anul 2020 să fie de 30.000 de persoane.

Retail jobs

Mai mult, cele mai recente date de la Inspecția Muncii arătau că peste 45.000 de cetățeni străini erau angajați la începutul lui 2020 în România, iar 32.000 de cetățeni erau veniți din zone non-UE. Cei mai mulți angajați non-UE veneau din Turcia (5.109), Vietnam (5.009) sau China (2.910).

Lucrurile s-au schimbat la 180 de grade, în doar câteva zile

La începutul lunii martie, criza deja devenită globală, a lovit și România, iar o serie de sectoare au fost puternic lovite de măsurile de prevenție, dar și de reducerea activității în țările partenere. Imediat au apărut primele anunțuri privind concedieri și închideri de firme, întâi din HoReCa si turism, apoi din automotive și, încet-încet, din majoritatea sectoarelor economiei.

Iar soluția găsită de angajatori marii, respectiv importul de forță de muncă asiatică a ieșit din calcul, cel putin pentru următoarele câteva luni.

Citeste si:
8 din 10 angajatori recrutează conform planului de la început de an
Piața muncii mai efervescentă...

Nu se mai pune problema aducerii de muncitori străini, muncitori asiatici, în România. Doar în cazul în care vom asista la o recuperare miraculoasă a economiei în România și în întreaga Europă”, a explicat Sorina Donisă, șefa grupului de recutare APT, cu peste 2.000 de angajați.

Și Cristian Huzău, seful grupului de recrutare GiGroup, anunțase anterior că va aduce, începând din acest an, muncitori din afară Uniunii Europene, în special asiatici, pentru a acoperi locurile de muncă pentru care nu mai găsea candidați români. Acum, el anunță că aceste planuri și nu doar ale sale sunt amânate, nespecificând pentru ce perioadă.

”Pentru cererile deja înaintate de «import» de angajați asiatici, momentan cred că doar se va amâna aducerea lor. În funcție de cum va evolua situația, cu privire la Covid-19, atunci lucrurile se vor schimba. Noi începusem să facem documentația necesară aducerii acestor persoane. Aveam agreate câteva înțelegeri cu unii dintre partenerii noștri de business, să aducem o primă tranșă de muncitori, dar această pandemie a schimbat puțin planurile”, a explicat Huzău.

Citeste si:
Ce trebuie să știi dacă vrei să te angajezi în publicitate
Să “rupi Tik-Tok-ul” nu este...

Vor munci românii întorși de peste hotare în țară?

Efectele din Europa ale pandemiei de coronavirus i-a speriat pe români, așa că mulți dintre cei plecați la muncă peste granițe au ales să revină în România, să traverseze criza acasă, alături de familii. Datele de la Poliția de Frontieră arată că mii de români se întorc zilnic în țară.

De exemplu, date recente arată că în 24 de ore, prin punctele de frontieră, au trecut aproximativ 22.700 persoane, cetățeni români și străini. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 14.300 persoane, iar pe cel de ieşire 8.400 persoane.

O vreme, aceștia vor trăi din economii, însă va veni momentul în care vor trebui să muncească.

”S-au întors în țară foarte mulți români, care după trecerea acestei crize create de virus, vor trebui să muncească, să se poată întreține, economiile strânse nu vor ține la nesfârșit. Automat ei vor fi eligibili de angajare în companiile care vor dori să recruteze”, consideră Cristian Huzău, GiGroup.

Citeste si:
Peste 400 de km noi de autostradă, prin PNRR. Dar unde găsim...
Peste 400 de kilometri noi de...

El este de părere că o parte dintre cei intorși se va gândi de două ori înainte să mai plece din nou peste granițe.

Bineînțeles, vor fi și cetățeni care vor pleca cu prima ocazie. Totul va depinde de cum fiecare companie își va relua activitatea, cât vor avea firmele de recuperat, câte comenzi noi vor primi. Dar este clar, cetățeni întorși acum în țară, vor aduce un aport important pe piața de recrutare”, a subliniat Huzău.

”Cred că s-au întors foarte mulți români înapoi în România și cred că va fi un mix între precauția cu care business-urile vor începe să crească și disponibilitatea candidaților în piață, care va fi alta”, a agăugat și Sorina Donisa.

Deocamdată, piața forței de muncă din România a fost puternic ”zguduită” de pandemia de coronavirus, peste un milion de contracte de muncă fiind suspendate, iar mai mult de 200.000, încetate.

Citeste si:
Top 15 țări în care să te muți dacă vrei un echilibru între muncă...
În ce țară să te muți dacă...

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri