Ce facem cu pauzele din CV. 5 moduri prin care să le explici la interviul de angajare

Una dintre cele mai frecvente preocupări ale angajaților din întreaga lume sunt pauzele din carieră, o chestiune de care mulți se tem că îi vor dezavantaja atunci când caută următorul loc de muncă. Acum, în circumstanțele create în jurul pandemiei, acele goluri din CV-uri au revenit brusc pentru mulți oameni, mai ales pentru cei din sectoarele profund afectate cum sunt HoReCa, industria de entertainment sau chiar și cea auto.

Un sondaj recent realizat pe LinkedIn la 2.000 de adulți americani care au devenit șomeri între martie și octombrie 2020 a constatat că 84% dintre cei chestionați consideră că există un stigmat asociat cu lipsa de muncă. Și aproximativ două treimi (67%) presupun că stigmatizarea le afectează capacitatea de a găsi un nou loc de muncă. Cu toate acestea, un alt sondaj realizat de LinkedIn în ceea ce privește angajarea managerilor a constatat că 96% ar angaja un candidat disponibilizat din cauza pandemiei COVID-19, scrie revista americană Forbes.

Cu excepția motivelor legate de sănătate, călătorii sau an sabatic, dacă ai rămas fără job în contextul pandemiei, nu e cazul să te neliniștești cu privire la golul din carieră pe care va trebui să îl explici angajatorului, la un interviu. Iată câteva sfaturi pentru a gestiona situația situația acestor goluri din CV.

Citește și: Domeniile de activitate în care a explodat numărul de aplicări

Fii sincer legat de pauzele tale din carieră

Dacă ai fost disponibilizat din cauza pandemiei, fii sincer în legătură cu asta. Dacă minți sau încerci să ascunzi, recrutorii își vor da seama foarte ușor și îți vor pune mai multe întrebări care să clarifice dacă ce ai spus tu este adevărat. Având în vedere că este o situație delicată și că oamenii din toată lumea și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei de COVID-19, este un motiv de la sine înțeles faptul că și tu ești în această situație. Însă e important să nu minți și să nu ascunzi.

Citeste si:
Cum arată vânătoarea de CEO`s în pandemie. La ce se uită un headhunter
Cum arată vânătoarea de CEO`s...

Foto: Shutterstock

Umple golul respectiv într-un mod productiv

Orice ai face, golul din CV-ul tău este oricum vizbil, așa că de ascuns nu vei putea să îl ascunzi. Cel mai bine în situația asta este să încerci să folosești această pauză în ajutorul tău. Unele modalități de a face acest lucru includ voluntariatul, urmarea unor cursuri de specialitate, obținerea certificărilor sau chiar freelancing-ul.

Evidențiază aceste experiențe în CV-ul tău. Notează-le în CV punct cu punct, așa cum ai făcut cu celelalte locuri de muncă. Trece inclusiv titlul postului, numele companiei, descrierea postului sau detalii despre munca ta în regim de freelancer. Asta va oferi încredere în fața recrutorilor și va arăta că ești proactiv și rezilient în fața schimbărilor.

Oferă mai multe detalii la interviu sau într-o scrisoare de intenție despre pauzele din CV

În loc să risipești spațiu valoros în CV-ul tău, notează motivația și contextul în care ai rămas fără job într-o scrisoare de intenție pentru a explica motivele care stau la baza disponibilizării tale.

Citeste si:
Prezentarea experienței de lucru în CV-urile managerilor
Prezentarea experienței de...

Pentru că o scrisoare de intenție are mai mult spațiu decât un CV, există mai multe oportunități de a adăuga context situației tale. Cea mai bună abordare este să fii sincer, dar concis. Dacă faci o schimbare în carieră, scrisoarea de intenție este locul ideal pentru a explica modul în care abilitățile și experiența ta se traduc în noul rol. Cu toate acestea, reține că unii manageri nu citesc scrisorile de intenție sau le desconsideră. Așa că fii pregătit să oferi aceeași explicație și într-un cadru de interviu.

Ia în considerare un alt format de CV

CV-ul tipic care funcționează ca o cronologie poate să nu funcționeze în favoarea ta. Așa că pentru liniștea ta, ia în calcul o altă variantă de CV, în care poate fi structurată mai bine experiența ta, cu tot cu pauza sau pauzele din carieră.

Păstrează-ți optimismul

Niciun candidat nu își dorește să aibă goluri în cariera sa și cu atât mai mult să le explice recrutorilor. Însă de explicat tot va trebui să explici, iar pentru asta ar fi bine să nu-ți pierzi optimismul. Menține o atitudine pozitivă și nu îți pierde încrederea. Cu cât ești mai confortabil, cu atât mai încrezător va fi managerul că ești persoana potrivită pentru locul de muncă la care aplici.

Dacă un manager sau un recrutor consideră că pauza ta din CV este una negativă, atunci asta poate însemna că respectiva companie nu este potrivită pentru tine. O calitate a directorilor, dar și a managerilor de HR este empatia, iar dacă aceasta nu există, atunci poate ai vrea să reconsideri aplicarea ta pentru acel job.

Citeste si:
3 moduri prin care să fii mai receptiv la feedback-ul primit la...
Nu toate feedback-urile sunt...

Nu uita că situația ta în care te afli acum, nu definește persoana care ești în viața de zi cu zi. Este doar o situație temporară.

Sursa foto: Unsplash
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri