Un profesionist în aria sa gestionează în același timp, în viața sa, între 30 și 100 de proiecte. Totodată, un angajat modern este distras de aproximativ șapte ori pe oră și în total este deranjat cam 2,1 ore pe zi. Acesta poate fi motivul pentru care mai mult de 40% dintre adulți spun că nu pot dorimi noaptea pentru că sunt afectați de evenimentele stresante din timpul zilei.

Există o modalitate de a menține concentrarea constantă pe tot parcursul zilei? Este posibil să faci tot ce trebuie să se facă și să rămână energie după muncă? Cum îți menții sângele rece atunci când ai atâtea lucruri de rezolvat la job?

Iată câteva strategii oferite de Sharon Melnick, cercetător la Harvard University prin care să nu permiți stresului să-ți acapereze munca.

1. E mai bine să acționezi decât să reacționezi

„Experimentăm stresul atunci când simțim că situațiile sunt în afara controlului nostru”, spune Melnick. Atunci când se activează „hormonul” stresului (mai ales dacă este cronic), acesta mănâncă din încredere, concentrare și bunăstare. Specialistul ne sfătuiește să identificăm aspectele situației pe care o putem controla și aspectele pe care nu le putem controla. De obicei, deții controlul asupra acțiunilor și răspunsurilor tale, dar nu deții control asupra forțelor macro sau asupra tonului altcuiva, de exemplu. „Fii impecabil în proporție de 50%”, ne sfătuiește cercetătorul, potrivit Forbes. Și încearcă să renunți la restul.

Foto: Shutterstock

2. Respiră adânc

Dacă te simți copleșit de ce urmează să faci sau de o întâlnire la job care știi că va fi tensionată, ajută efectiv să iei o pauză scurtă, să inspiri și să expiri. Urmează acest exercițiu timp de cinci secunde.

„Se va simți ca și cum ai obține calmul și concentrarea în urma unei clase de yoga de 90 de minute, în doar trei minute sau mai puțin, fix din biroul tău”, spune Sharon Melnick.

Citește și: Prima țară din lume care e la un pas să reducă săptămâna de lucru la patru zile

3. Elimină momente de distrageri și întreruperi

„Cei mai mulți dintre noi suntem bombardați în timpul zilei de e-mailurile, apelurile telefonice, mesaje instane, în aceeași măsură în care suntem presați și de deadline-uri bruște și urgente care vin peste noi și care ne fac să fim distrași de la munca noastră.
Deși este posibil să nu deții control asupra mecanismelor declanșatoare ale stresului, ce poți face tu este să controlezi răspunsul tău pe care poți să îl ai în fața stresului.

4. Lasă-ți timp și pentru momente de relaxare în timpul zilei

Mulți din noi mergem pe ideea să facem cât mai multe într-un timp cât mai scurt, să tragem excesiv de mult de noi pentru a face tot ce ne-am propus. Nu funcționează de multe ori așa. Din păcate la la mijlocul zilei vei fi mai stresat și mai extenuat și nu vei mai avea efectiv energie să gestionezi situații noi sau chiar sarcini care sunt deja planificate în programul tău.

„Tony Schwartz de la Energy Project a arătat că, dacă avem o concentrare intensă timp de aproximativ 90 de minute, urmată de o scurtă perioadă de recuperare, putem elimina acumularea de stres și ne putem întineri”, a spus Sharon Melnick.

5. Mănâncă bine și dormi bine

Mâncatul prost dăunează mult întregului tău sistem imunitar și va accentua nivelul de stres din viața ta. E bine să consumi alimente cu un conținut scăzut de zahăr și proteine. Totodată, nu uita că nici atunci când nu dormi bine, corpul tău îți trimite semnale că ceva nu este în neregulă. Potrivit CDC, se estimează că 60 de milioane de americani nu dorm suficient, ceea ce reprezintă o perioadă critică de recuperare pentru organism.

6. Setează-ți prioritățile

Prioritățile din timpul unei zile de muncă se schimbă rapid, așa că este foarte important să vezi ce este cu adevărat important și ce nu. Ca să elimini din stres, este important să înțelegi rolul tău în organizație, prioritățile strategice ale companiei, obiectivele și punctele tale forte personale. Concentrează-te pe acele aspecte care sunt cu adevărat importante și care consideri că vor avea cel mai mare impact.

Citește și: 5 moduri prin care să explici pauzele din CV-ul tău, la un intervivu de angajare

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri