6 semne care îți arată că nu deții controlul asupra carierei tale

Mereu am fost învățati că dacă ne descurcăm la școală, o să ne descurcăm în mod evident și la locul de muncă și că totul se va rezolva de la sine. Ei bine, lucrurile sunt mai complicate de atât. Cei care muncesc mult și respectă cu sfințenie toate sarcinile pe care le au de urmat la job, nu-și dau seama că le lipsește proactivitatea în cariera lor, pentru a se putea dezvolta în carieră.

Îți prezentăm în cele urmează 6 semne care îți arată că nu preiei suficient control asupra carierei tale.

1. Capul plecat, sabia nu-l taie

Ești unul din angajații care muncesc mult, fără să deranjeze pe nimeni. Dar deși nu deranjezi pe nimeni, te deranjezi pe tine pe termen lung. Plecând de la vorba românească de mai sus, ajungi să vezi că munca ta nu e recunoscută de cea mai importantă persoană, adică de tine. De ce? Pentru că nu împărtășești lucrurile bune pe care le faci și nu îți asumi meritele, ci doar presupui că oamenii vor remarca ce treaba bună ai făcut și vei spera că oamenii își vor aminti ce ai făcut tu. În practică nu e chiar așa.

2. Ți-e frică să devii vizibil la locul de muncă

Când vine vorba să ceri mai multe responsabilități, te cramponezi și te blochezi. Nu zici nu la ce ți se dă, dar niciodată nu ți se dau mai multe task-uri care să vină din propria ta inițiativă. Aștepți ca oamenii să te recomande pentru proiecte și aștepți ca momentele în care avansezi să vină la tine, fără să-ți împărtășești în mod activ intențiile și dorințele pentru oportunitățile dorite.

Foto: Pexels

Citeste si:
Cu demisia pe masă. Cum să-ți faci CV-ul dacă vrei să-ți schimbi...
Cu demisia pe masă. Cum să-ți...

3. Aștepți ca recrutorii să-ți ofere joburi, nu cauți singur niciodată

De multe, în trecut, ți s-a întâmplat să fii recrutat de specialiștii din HR, fără să fie nevoie să cauți tu în mod activ joburile. Așadar, când vrei să-ți schimbi direcția în carieră sau vrei avansezi, lucrurile ar trebui să funcționeze și în sens invers. Verifică LinkedIn pentru a intra în contact cu recrutorii.

4. Le spui oamenilor că ești în căutarea unui job, sperând ca ei să-ți rezolve problema

Poate că rețeaua ta a fost utilă în trecut și se poate să fi avut norocul ca la unele joburi să fii recomandat de prietenii tăi sau de foști colegi. Nu funcționează mereu așa, prin urmare, nu te baza mereu că joburile bune și oportunitățile în carieră vor veni de-a gata și vor veni mereu de la alții.

5. Nu știi ce vrei

Te uiți de multe ori la oamenii din jurul tău care sunt promovați în carieră și le urmărești parcursul, dar fără însă a face nimic concret pentru că nu știi cu exactitate ce vrei. Nu ți-ai luat timp efectiv să stabilești ce îți dorești. Decide exact dacă vrei să-ți schimbi jobul, dacă vrei să obții o promovare la cel actual sau dacă vrei pur și simplu să schimbi industria din care faci parte.

6. Nu evaluezi cum trebuie dacă oportunitățile tale de carieră se aliniază cu obiectivele tale

Nu știi exact direcția către care dorești să te îndrepți în carieră. Îi lași pe alți oameni să decidă pentru tine ce se va întâmpla în continuare, fără a lua în considerare dacă oportunitățile tale chiar se aliniază nevoilor, valorilor și obiectivelor tale.

Citeste si:
Câte persoane au ieșit din România în ultimele 24 de ore
Câte persoane au ieșit din...

Poate că ai ajuns destul de departe în carieră fără prea mult ajutor. Dar, acum, când ești gata să faci ceva nou în carieră, ar trebui să mai navighezi pe cont propriu în această tranziție, în loc să ceri în mod proactiv ajutor de la oameni care au atins obiectivele pe care doriți să le atingeți.

Sursa: Forbes.com

Sursa foto: Pexels
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri