Mereu am fost învățati că dacă ne descurcăm la școală, o să ne descurcăm în mod evident și la locul de muncă și că totul se va rezolva de la sine. Ei bine, lucrurile sunt mai complicate de atât. Cei care muncesc mult și respectă cu sfințenie toate sarcinile pe care le au de urmat la job, nu-și dau seama că le lipsește proactivitatea în cariera lor, pentru a se putea dezvolta în carieră.

Îți prezentăm în cele urmează 6 semne care îți arată că nu preiei suficient control asupra carierei tale.

1. Capul plecat, sabia nu-l taie

Ești unul din angajații care muncesc mult, fără să deranjeze pe nimeni. Dar deși nu deranjezi pe nimeni, te deranjezi pe tine pe termen lung. Plecând de la vorba românească de mai sus, ajungi să vezi că munca ta nu e recunoscută de cea mai importantă persoană, adică de tine. De ce? Pentru că nu împărtășești lucrurile bune pe care le faci și nu îți asumi meritele, ci doar presupui că oamenii vor remarca ce treaba bună ai făcut și vei spera că oamenii își vor aminti ce ai făcut tu. În practică nu e chiar așa.

2. Ți-e frică să devii vizibil la locul de muncă

Când vine vorba să ceri mai multe responsabilități, te cramponezi și te blochezi. Nu zici nu la ce ți se dă, dar niciodată nu ți se dau mai multe task-uri care să vină din propria ta inițiativă. Aștepți ca oamenii să te recomande pentru proiecte și aștepți ca momentele în care avansezi să vină la tine, fără să-ți împărtășești în mod activ intențiile și dorințele pentru oportunitățile dorite.

Foto: Pexels

3. Aștepți ca recrutorii să-ți ofere joburi, nu cauți singur niciodată

De multe, în trecut, ți s-a întâmplat să fii recrutat de specialiștii din HR, fără să fie nevoie să cauți tu în mod activ joburile. Așadar, când vrei să-ți schimbi direcția în carieră sau vrei avansezi, lucrurile ar trebui să funcționeze și în sens invers. Verifică LinkedIn pentru a intra în contact cu recrutorii.

4. Le spui oamenilor că ești în căutarea unui job, sperând ca ei să-ți rezolve problema

Poate că rețeaua ta a fost utilă în trecut și se poate să fi avut norocul ca la unele joburi să fii recomandat de prietenii tăi sau de foști colegi. Nu funcționează mereu așa, prin urmare, nu te baza mereu că joburile bune și oportunitățile în carieră vor veni de-a gata și vor veni mereu de la alții.

5. Nu știi ce vrei

Te uiți de multe ori la oamenii din jurul tău care sunt promovați în carieră și le urmărești parcursul, dar fără însă a face nimic concret pentru că nu știi cu exactitate ce vrei. Nu ți-ai luat timp efectiv să stabilești ce îți dorești. Decide exact dacă vrei să-ți schimbi jobul, dacă vrei să obții o promovare la cel actual sau dacă vrei pur și simplu să schimbi industria din care faci parte.

6. Nu evaluezi cum trebuie dacă oportunitățile tale de carieră se aliniază cu obiectivele tale

Nu știi exact direcția către care dorești să te îndrepți în carieră. Îi lași pe alți oameni să decidă pentru tine ce se va întâmpla în continuare, fără a lua în considerare dacă oportunitățile tale chiar se aliniază nevoilor, valorilor și obiectivelor tale.

Poate că ai ajuns destul de departe în carieră fără prea mult ajutor. Dar, acum, când ești gata să faci ceva nou în carieră, ar trebui să mai navighezi pe cont propriu în această tranziție, în loc să ceri în mod proactiv ajutor de la oameni care au atins obiectivele pe care doriți să le atingeți.

Sursa: Forbes.com

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri